Campanie derulată în forţă - Revista Ferma
7 minute de citit

Campanie derulată în forţă

Mulţi fermieri nu au reuşit să ogorească din toamnă şi trebuie să o facă acum. De asemenea, fertilizările, tratamentele fitosanitare odată cu apariţia primilor agenţi patogeni, pregătirea terenului pentru încorporarea seminţelor sub brazdă, alegerea materialului biologic adecvat pentru fiecare cultură şi semănatul sunt lucrări care cer pricepere, implicare şi efort.

Porumb

CĂLĂRAŞI
Ritm alert încă de la începutul sezonului
În sudul ţării, campania însămânţărilor de primăvară a înregistrat un ritm susţinut, odată cu creşterea temperaturii în sol. „Am demarat lucrările agricole la începutul lunii, pentru că s-au întrunit toate condiţiile. În prima urgenţă am înfiinţat mazărea furajeră, pe o sută de hectare pregătite agrotehnic corespunzător. În două zile am isprăvit lucrarea, pentru că am folosit o singură semănătoare performantă, cu o productivitate de 50 ha/zi. Acum (prima decadă a lunii martie – n.r.) pregătim terenul pentru nişte lucernă şi pentru culturile prăşitoare”, ne-a declarat fermierul călărăşean, Alexandru Baciu.

A apărut primul dăunător la rapiţă
În acelaşi timp, au început şi tratamentele la rapiţă împotriva Ceutorhynchus napi Gyll. (gărgăriţa tulpinilor de rapiţă), dăunător care şi-a făcut apariţia în lan. Alexandru Baciu a făcut tratamentele fitosanitare cu insecticidul Karate Zeon, în doză de 0,15 l/ha, produs prietenos cu albinele. De asemenea, a mai aplicat un îngrăşământ foliar şi un stimulator de creştere Atonik (0,5 l/ha) şi un tratament cu fungicidul Zamir. „Cultura de rapiţă se întinde pe 450 ha şi se prezintă bine. Nu vom întoarce nimic din semănăturile de toamnă. Am fertilizat în prima etapă cu uree, 200 kg/ha, iar către sfârşitul lunii, vom aplica sulfat de amoniu (150 kg/ha). Avem de pus 300 ha de porumb, 280 ha de floarea-soarelui şi 200 ha de soia. Vrem să terminăm în cel mai scurt timp campania de primăvară, iar mecanizatorii pe care mă bazez – Marian Manea, Doru Badea, Ştefan Dumitru – sunt o garanţie că vom reuşi”, a precizat Alexandru Baciu.

Cele mai profitabile culturi
Cu toate acestea, în opinia cultivatorului călărăşean, campania agricolă de primăvară va fi mai dificilă în comparaţie cu precedenta. În zona fermei sale nu există suficientă apă în sol, media fiind la jumătate faţă de cea multianuală. Deci… o primăvară secetoasă. „Anul trecut numai culturile de floarea-soarelui şi de soia au adus un plus de producţie şi de venit, că au valoare adăugată mare. În schimb, la cerealele păioase şi la porumb suntem pe zero, din cauza randamentului scăzut şi a preţurilor mici de comercializare. Aş fi vrut să măresc suprafaţa cultivată cu oleaginoase, care sunt aducătoare de profit, dar nu ne permite asolamentul”, a susţinut inginerul Alexandru Baciu.

OLT
Mizează pe porumb
Şi fermierii din judeţul Olt continuă activitatea de fertilizare a culturilor de toamnă, mai cu seamă grâul, orzul şi rapiţa. În funcţie de starea de vegetaţie, de apariţia bolilor şi a dăunătorilor, se efectuează tratamentele fitosanitare de moment, conform schemelor de protecţie elaborate de specialişti.
„De asemenea, cei care nu au reuşit din toamnă să-şi are toate suprafeţele, vorbim aici de fermierii mici, care au avut culturi de legume de câmp, au aceste lucrări în curs de finalizare, punând, astfel, bază trainică pentru viitoarele recolte. În toate fermele, se pregăteşte terenul în vederea însămânţării culturilor de primăvară: mazărea şi floarea-soarelui fiind printre primele”, ne-a declarat Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, structură care reuneşte peste 600 de membri.
Ion Păunel lucrează o suprafaţă mică de teren, fiind mai degrabă legumicultor. „Am mai puţină cultura mare, am pus în toamnă aproape trei hectare cu grâu şi am fertilizat cu 400 kg de azot la hectar. Vom lua legătura cu prestatorii de servicii, colegi care au suprafeţe mai mari şi care dispun de utilaje, pentru a finaliza însămânţarea porumbului şi tratamentele fitosanitare aferente. Eu voi miza anul acesta pe porumb”, a precizat liderul sindical al producătorilor agricoli olteni.

PRAHOVA
Câmpul musteşte de apă
În prima decadă a lunii martie, în ferma inginerului Adrian Mocanu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Prahova, fermier care exploatează circa 1.000 ha de teren agricol, lucrările din campania de primăvară nu debutaseră încă. „Am probleme cu băltirile, nu se poate intra la lucru, câmpul musteşte de apă. A plouat mult astă-toamnă şi se menţine până acuma umezeala. Din 230 ha, cât am înfiinţat, voi fi nevoit să întorc 40 la sută din rapiţă. La grâu e altă poveste; nu am putut să pun decât 150 ha, faţă de 400 programate; excesul de umiditate nu m-a lăsat. Nu ştiu când voi intra, depinde de ploile anunţate de meteorologi; mă vor încurca rău; şi aşa nu se poate intra, nici nu pot să erbicidez rapiţa asta care a rămas; îs probleme!”, ne-a declarat cu voce stinsă agronomul.
Adrian Mocanu va semăna soia pe 70 ha, iar pe restul terenului exploatat, de câteva sute de hectare, va cultiva floarea-soarelui şi porumb.
Pentru fermierul prahovean, ca şi pentru mulţi alţi producători agricoli din judeţ, lucrările campaniei de primăvară vor fi întârziate din pricina vremii instabile şi a terenului nezvântat.

ALBA
Lucrările agricole – extremă urgenţă!
O situaţie asemănătoare se înregistrează şi în judeţul Alba. Vremea-i bună, doar că lucrările sunt întârziate. “Astăzi (8 martie – n.r.) am încheiat arăturile rămase din toamna trecută, am intrat în brazdă cu patru pluguri şi am realizat un ritm bun. În paralel, am început să fertilizăm culturile de păioase şi de rapiţă. Aplicăm diferenţiat azotatul, cu doze cuprinse între 100 şi 150 kg/ha substanţă brută, iar în faza următoare vom administra cam tot atâta”, ne-a declarat Vasile Seneşan.
Fermierul a început semănatul culturilor din prima urgenţă: grâu şi orzoaică de primăvară pentru loturile semincere. “Am pregătit câte zece hectare pentru fiecare cultură în parte. Sunt producător de sămânţă, îmi procur materialul genetic de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda (orzoaică) şi de la compania Biocrop (grâul de primăvară)”, explică Seneşan.
În această primăvară va semăna sfeclă de zahăr pe 100 ha (are semnat contract cu procesatorul din Luduş), floarea-soarelui pe 200 ha şi porumb pe alte 250 ha.
În ferma lui Vasile Seneşan, culturile de toamnă sunt destul de slabe. Preconizează un sezon agricol destul de greu. A fost o toamnă dificilă, deoarece s-a lucrat în condiţii destul de grele atunci. Grâul, cultivat pe 300 ha, a intrat la iernat neînfrăţit; orzul, la fel. A fost nevoit să întoarcă 100 ha de rapiţă şi a rămas doar cu 30 hectare din 130 semănate.

 

ACTIVITATE DE FOC ÎN SOLAR
La mijlocul lunii martie, atenţia lui Ion Păunel era focusată pe lucrările din legumicultură. „Am un solar pe 3800 mp, din care 1000 mp sunt ocupaţi de varză extratimpurie; cultiv şi ridiche, spanac şi varză. Acum recoltez ceapa verde, iar la sfârşitul lunii martie, trec la recoltat ridichi; am pus cultura ceva mai târziu, pentru ca recolta să fie aproape de Paşti, când e mai mare cererea şi preţu-i mai bun! Am plantat cam 100 de plante/mp. La ceapa verde am mers pe 150 de bulbi/mp. Verdeţurile le recoltăm manual, le spălăm, le curăţăm, facem legături şi le vindem în pieţele din Sibiu”, a susţinut legumicultorul oltean.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →