Campania de primăvară e la final. Ce urmează? - Revista Ferma
3 minute de citit

Campania de primăvară e la final. Ce urmează?

Au lăsat însă goluri în bugetul fermierilor și au majorat costurile la hectar tratamentele suplimentare impuse de atacul bolilor și dăunătorilor care s-au trezit mult prea timpuriu din hibernare, ca urmare a valului de căldură de la începutul primăverii.

Una peste alta, agricultorii au parte de un scurt moment de respiro. Culturile de toamnă parcurg bine fazele de creștere și mulți spun că rapița, spre exemplu, va avea un an excelent. Cei care se pricep afirmă că proba reală se va da la combină, în timp ce majoritatea cultivatorilor sunt de părere că doar un preț bun va da, cu adevărat, măsura eficienței culturilor.

În ceea ce privește porumbul și floarea, pierderile ultimilor ani, cu seceta și arșița care au pârjolit recoltele, au dus la diminuarea semnificativă a suprafețelor însămânțate. Cei care au apucat să semene, după ce s-a zvântat solul îmbibat de ploile și zăpada din aprilie, așteaptă acum condiții meteo favorabile pentru plante.

Așadar a trecut campania de primăvară, însă nu răsuflăm deloc ușurați… Se anunță o vară fierbinte! La propriu, fiindcă APA rămâne în continuare factorul limitativ nr. 1 în agricultură iar specialiștii în agrometeorologie anunță deja un sezon estival cu temperaturi extreme și record.

Pe de altă parte, toate privirile sunt ațintite spre prețul de vânzare al viitoarelor recolte. Cât va fi? Cum va fi? Piețele sunt extrem de volatile și, în afara unor prognoze – care și ele sunt influențate de o serie de factori – nimeni nu poate oferi vreo certitudine. UE va rămâne în continuare sub presiunea cerealelor ucrainene, chiar dacă s-a luat măsura opririi temporare a importurilor în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria. Tranzitul rămâne activ și restricțiile nu pot fi impuse contractelor semnate până la data intrării în vigoare a interzicerii importurilor. Iar piața noastră este oricum suprasaturată de cerealele din Ucraina.

Despăgubirile aprobate de Comisia Europeană sunt infime în raport cu pierderile… ”Nu putem să mai continuăm așa, iar aici nu e vorba de compensații. Acestea nu acoperă nici gropile făcute de transporturile venite din Ucraina. (…) Există riscul ca 20-25% din fermierii din țările direct afectate să falimenteze”, avertizează Florentin Bercu, Director executiv al UNCSV.

Pe de altă parte, ”prevederile din acordurile de liber schimb nu sunt corelate cu celelalte regulamente care ne interzic să producem în anumite condiții, dar deschid porțile pentru țări terțe să vină în UE”, spune Marius Micu, Vicepreședinte PRO AGRO.

Dacă standardele agricole ale UE continuă să crească, în același timp trebuie să cerem ca și acordurile încheiate cu state din afara spațiului comunitar să cuprindă aceleași cerințe. Interdicțiile noastre trebuie să se extindă și asupra importurilor!

nicoleta dragomir 2023

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →