Campania de primăvară a ratat startul - Revista Ferma
8 minute de citit

Campania de primăvară a ratat startul

corn field m Campania de primăvară a ratat startul

La nivel naţional, dintr-un total de 5,14 milioane de hectare programate pentru a fi însămânţate în această primăvară, până la 20 aprilie, fermierii au semănat circa un milion de hectare. Ploile din ultima perioadă au afectat aproximativ 20.000 de hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.


OLT
Pământul argilos e mai „păcătos”

„Ştiţi cum e în agricultură: te culci seara bogat şi te trezeşti dimineaţa sărac
Ilie Popescu, Preşedinte APA Olt

După două săptămâni de la ultimele ploi, în anumite zone din sudul ţării fermierii n-au putut intra cu tractoarele în câmp. Solul argilos n-a permis infiltrarea apei în adâncime, astfel că aceştia au fost nevoiţi să mai aştepte câteva zile până când terenul a fost bun de lucru.

„Cu însămânţarea culturilor de primăvară am întârziat trei săptămâni. Noi suntem într-o zonă în care avem sol păcătos: argilos, cu o densitate mai mare şi permeabilitate redusă. Este destul de greu să intrăm cu utilajele acum, aşa că vom lucra mai târziu. Aşteptăm să se mai zvânte”, ne-a spus Ilie Popescu, preşedintele Asociaţiei de Producători Agricoli Olt.

La timpul potrivit, agricultorii vor executa pregătirea patului germinativ, având grijă să păstreze cât mai multă apă în sol. „Vom folosi combinatorul fără să scoatem apa prea mult din sol. Totodată, vom face fertilizări pentru a stimula răsărirea plantelor”, spune Popescu.  În acest an, oltenii au mizat pe hibrizii timpurii de porumb, pentru că, spun ei, se pretează cel mai bine pentru zona lor şi au producţii bune.

 

TIMIŞ
Până în luna iunie putem tot semăna

Şi agricultorii timişeni sunt departe de a fi încheiat semănatul. În alţi ani, la această dată lucrările erau în curs de finalizare, de data aceasta însă, abia au început. “La ora asta, semănatul trebuia să fie aproape încheiat. Până pe data de 15 aprilie la noi erau terminate însămânţările la soia, la porumb şi la floarea soarelui, dar acum au început abia după 20 aprilie. Cu toate acestea, întârzierea nu este o tragedie, pentru că, vorba unui ţăran: până în iunie putem tot semăna”, ne-a spus Nicolae Oprea, preşedintele Asociaţiei de Producători Agricoli Timiş.

Potrivit acestuia, fermierii care anul trecut au însămânţat floarea soarelui la“sfârşit de aprilie – început de mai”, au avut culturi mai bune şi producţii mai mari decât cei care s-au încadrat în perioada optimă cu semănatul.

La nivelul judeţului Timiş trebuie însămânţate în această primăvară aproape 200.000 ha.“Sigur va fi un volum mare de muncă timp de două-trei săptămâni, dar nu cred că vor fi probleme cu răsărirea. După cum se anunţă prognoza, ploi vor mai fi, este important să se poată semăna şi, categoric, plantele vor avea umiditatea necesară pentru răsărire”, a adăugat Oprea.

 

ARAD
Pregătirea corectă a patului germinativ este esenţială

Chiar dacă graba de a ieşi cu tractorul pe ogor şi de a finaliza semănatul cât mai repede este de înţeles, fermierii trebuie să lucreze cu mare grijă terenul, pentru că pregătirea patului germinativ este primul pas spre a avea o cultură viguroasă şi o recoltă bogată. Valeriu Ţigu, fermier din judeţul Arad, deşi mai are de semănat peste 2.000 ha, consideră că încă este timp pentru a face treabă bună.

„La culturile de primăvară am semănat 100 ha şi mai am programate 2.200 ha. Nu cred că suntem întârziaţi cu semănatul; dacă va fi cald putem semăna linştiţi. Patul germinativ este pregătit deja, pentru că s-a arat din toamnă, iar acum băgăm combinatorul şi semănăm direct. Este foarte importantă pregătirea solului. La fel şi semănatul la adâncimea corespunzătoare, adică la 8-10 cm”, ne-a spus agricultorul arădean.

În acest an, la porumb va semăna hibrizi semitardivi, din grupa FAO 380-400, pentru că aceştia sunt cei mai potriviţi pentru zona sa de cultură şi „sigur că vrem să facem şi producţie”, spune fermierul arădean.


TULCEA
Apa multă…, sărăcia fermierului?

În campania de primăvară din acest an agricultorii au întâmpinat dificultăţi în activităţile sezoniere din cauza ploilor. La Tulcea, deşi nu au fost abundente, precipitaţiile au fost suficient de dese încât să nu permită efectuarea lucrărilor de înfiinţare a culturilor prăşitoare.

„Comparativ cu anul trecut, timpul este mai întârziat. Nu a plouat peste măsură de mult, dar a plouat foarte des. Altă dată la vremea asta aveam jumătate de semănătură de primăvară făcută, dar acum abia am început. Campania de primăvară s-a decalat cu vreo două săptămâni”, ne-a declarat Liviu Precup, vicepreşedintele Asociaţiei Fermierilor din Tulcea.

În exploataţia proprie, fermierul va înfiinţa 800 ha cu loturi de hibridare de porumb şi alte 200 ha cu soia. Patul germinativ l-a pregătit încă din toamnă. „Acum, în primăvară îi dau o fertilizare şi, eventual, intru cu un combinator. Primăvara nu prelucrez pământul în adâncime, pentru că se usucă foarte repede primii zece centimetri şi sămânţa va avea o răsărire neuniformă”, ne-a explicat Liviu Precup.

Potrivit acestuia, anul trecut, în primăvară a fost foarte bine, anul a început „jos pălăria”, dar a sfârşit prost. „A căzut o ploaie de 300 litri în două zile şi a inundat bine, am întors loturile de hibridare, după care a venit arşiţa, zi şi noapte am avut vânt fierbinte care a uscat tot; iar, colac peste pupăză, la final a căzut grindina, de a stricat şi utilajele. Anul acesta a început mai puţin bine, dar sper să fie treaba bună până la sfârşit”, a conchis Precup.

 

Totul este iarbă până la recoltat

Secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu, a declarat recent că deşi startul anului agricol este promiţător, nu poate face estimări în privinţa producţiei agricole.

“Nu vreau să fac evaluări în privinţa producţiei agricole, pentru că sunt agronom şi ştiu că totul este iarbă până la recoltat. Abia atunci când recoltăm vom constata cât este producţia şi ce calitate avem. Ploile au fost binevenite în anumite zone, deşi în altele au fost prea multe precipitaţii şi au dus la întârzieri. Până acum, avem semănată 19% din suprafaţa programată la floarea soarelui şi doar 3% la porumb”, a spus Botănoiu, citat de Agerpres.

 

Planul culturilor la nivel naţional

Programul de însămânţări din această primăvară prevede un total de 5,1 milioane hectare: 2,62 milioane ha cu porumb, 1,03 milioane ha cu floarea soarelui, 74.000 ha cu soia, rapiţa de primăvară – 404.000 ha, cartofi timpurii şi semi-timpurii – 11.428 ha, legume de câmp şi în solarii – 235.216 ha, orzoaică de primăvară – 170.570 ha, ovăz de primăvară – 185.650 ha, sfeclă de zahăr – 28.700 ha, restul suprafeţei – alte culturi.

În toamnă au fost semănate 2,9 milioane ha, din care grâul a depăşit 1,9 milioane ha, rapiţa ocupă 242.000 ha, iar diferenţa a fost însămânţată cu orz, orzoaică de toamnă, legume şi cu plante de nutreţ.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →