În luna august, compania Bejo a organizat Zilele Deschise Bejo România 2014, la ferma Agro Brava din comuna constănţeană Poiana.
Loturile demonstrative au cuprins patru module de cultură. Morcovul a fost cel mai bine reprezentat, cuprinzând întreaga ofertă a companiei Bejo, cu cei 22 de hibrizi diferiţi, între care: Napa F1, Niagara F1, Bangor F1. A urmat pătrunjelul de rădăcină, varietăţile Eagle şi Arat, dar şi supernoutatea Artica F1 – primul hibrid de pătrunjel produs în lume. De asemenea, au fost prezentate şase varietăţi de păstârnac – Palace, Pacific, Picador, Panorama, Paris şi Pinnacle.
Legumicultorii au putut constata în câmp transformarea unui produs tradiţional (sfecla roșie) într-unul de nișă (sfeclă galbenă și albă), la prezentarea celor nouă produşi de sfeclă, cum ar fi hibrizii: Wodan, Moneta, Subeto, Pablo, Boro, Betollo, Taunus, şi soiurile: Boldor şi Bejo 2952.
Păstârnacul – cultură nouă
Portofoliul Bejo România s-a îmbogăţit cu o nouă cultură – păstârnacul. Varietăţile din loturile demonstrative au oferit beneficii precum: timpurietate, vigoare, rezistenţă la boli, uniformitate. Noutăţile se numesc Pacific, (hibrid timpuriu, cu semănat primăvara devreme, potenţial ridicat de producţie, cu rădăcini voluminoase, bine conturate, culoare atractivă, cu un ciclu vegetativ de 130 de zile), Paris (semitimpuriu, cu distribuţie bună a greutăţii pe toată lungimea rădăcinii, care se pretează depozitării în bune condiţii, 140 de zile de vegetaţie) şi Pearl.
Boro – etalonul culorii la cultura de sfeclă roşie
Legumicultorii au putut vedea hibrizii de sfeclă roşie Pablo şi Boro, cu o foarte bună capacitate de industrializare. Perioada de vegetaţie medie este de 115-117 zile, cele două varietăţi de cultură dispunând de un frunziş bogat, au rezistenţă relativ bună la secetă şi o uniformite remarcabilă.
„Boro reprezintă, după criteriile noastre, etalonul culorii, care este bordo, foarte uniformă, exteriorul e foarte atractiv. Aparatul foliar oferă o rezistenţă medie la Cercosporioză sau la pătarea roşie a frunzelor – o boală problemă a sfeclei. Frunzişul este foarte erect, ceea ce prezintă o protecţie foarte bună pentru radiaţia solară care produce aşa-zisele inele de arsură care depreciază valoarea comercială a legumei. Rădăcina centrală foarte dezoltată oferă o rezistenţă foarte bună la secetă sau la stres de umiditate, forma este puţin diferită, cu tendinţă de alungire. Boro oferă o producţie excepţională la hectar”, a susţinut Răzvan Trandafir (foto), oficialul Bejo.
Tehnologie şi utilaje moderne
„Pentru plantele rădăcinoase, am folosit o tehnologie modernă şi utilaje de ultimă generaţie. Lucrările au fost executate încă din toamna anului trecut; mai întâi am scarificat adânc la 50-60 cm, apoi am făcut arătură. În luna martie a.c., am realizat o lucrare cu freza pentru pregătirea patului germinativ şi am aplicat o doză de 600 kg de îngrăşăminte complexe. O altă lucrare a fost cea de bilonare cu un utilaj specializat, apoi, pe 26 martie a.c., am intrat cu o semănătoare de înaltă precizie, realizând o densitate de 1,5 milioane de seminţe/ha. Imediat am irigat pentru germinarea seminţelor, în total am depăşit 3.000 mc de apă. După răsărire, s-au aplicat până la opt tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor cu o întreagă gamă de fungicide, insecticide şi substanţe foliare. Au fost realizate şi lucrările de erbicidare, precum şi plivitul, cu o echipă de 20 de muncitori. Toate aceste lucrări au ridicat costurile pe unitatea de suprafaţă”, ne-a declarat Genica Dumbravă, proprietara fermei Agro Brava.