3 minute de citit

Cam cât te costă să fii un bun ministru pentru proprii fermieri?

”Reglementarea situației generate de liberalizarea importurilor produselor din Ucraina” nu pare să fie prea… reglementată de autoritățile române care par să ignore cu desăvârșire faptul că infrastructura de transport a țării noastre este pur și simplu sufocată și nu are cum să ducă mai mult decât suportă, cu chiu cu vai, în prezent.

Ca de obicei, ai noștri sunt ”mai deschiși” decât privește legea sau impun normele europene. Asta în ceea ce-i privește pe alții. Când vine vorba despre proprii producători agricoli, lucrurile se schimbă radical. Ceva de genul ”noi vrem să vă ajutăm, dar nu se poate, nu ne lasă x sau y”!

Au spus-o mulți: este normal, uman, ”politically correct” să-ți ajuți semenii aflați la ananghie, cum e cazul agricultorilor ucraineni, dar până unde te întinzi cu ”pânzele albe”? Din ce punct ar cam trebui să-ți dai seama, ca autoritate competentă, că ai tăi sunt într-o situație care necesită urgent măsuri de sprijin?!

Nu este nici prima și probabil nici ultima situație în care Ministerul agriculturii din România constată starea de fapt și își ”manifestă deplina disponibilitate de a analiza aceste aspecte și de a identifica și pune în aplicare măsurile adecvate, care sunt necesare în aceste situații”… Vă sună cunoscut? Este un citat din răspunsul pe care MADR l-a transmis către cele trei organizații ale fermierilor – PRO Agro, LAPAR și UNCSV – care au solicitat prim-ministrului Guvernului României măsuri concrete de susținere a producătorilor români.

Șeful Guvernului s-a spălat pe mâini de asumarea unui răspuns direct la doleanțele fermierilor și a aruncat răspunderea în curtea ministerului de resort pe care-l păstorește și care, evident, știe mai bine ce se întâmplă pe tarla. Iar MADR nu a înșelat așteptările nimănui și constată! Ne spune, în răspunsul transmis celor 3 organizații, că piața reacționează ”în mod tradițional” la ofertele crescute din perioada recoltatului. Ne mai spune că autoritățile sunt limitate în ceea ce privește intervenția în piață, în aceste cazuri. Nimic nou sub soare!

Mai aflăm, de parcă nu vedem cu ochii noștri, că au fost doi ani de secetă și că nici precipitațiile din acest an nu prea s-au reflectat în nivelul producțiilor. ”O provocare majoră pentru fermieri să își acopere costurile ridicate de producție”, spune ministrul agriculturii. Dar cui le spune toate acestea și multe altele? Tocmai celor care suportă din plin efectele economice ale războiului ruso-ucrainean? Fermierilor care asistă neputincioși la blocajele din piață accentuate de lipsa sau insuficiența măsurilor de susținere a propriilor producători? Să constați o stare de fapt mai mult decât vizibilă și să vii cu măsuri de 2 lei, și acelea tardive sau mult prea întârziate, cum ar fi despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă anul trecut… asta da osteneală ministerială!

Să nu fim nerecunoscători, totuși… Ai noștri au cerut și derogări pentru GAEC-uri, cărora Bruxelles-ul le-a dat cu flit. Între timp, România se ”deschide” și mai mult, din bunăvoința de nestăvilit a politicienilor noștri. Pentru alții!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →