• Lucrări în noile plantaţii
- Acum este absolut necesar să se finalizeze plantarea viţelor noi şi completarea golurilor din plantaţia viticolă. Tot acum, se pot introduce spalierii, în cazul viţei de vie de anul doi, iar solul trebuie afânat cu plugul fără cormană.
- Cum temperatura se încălzeşte în mod constant, în acelaşi timp putându-se înregistra precipitaţii însemnate cantitativ, trebuie pregătită din timp plantarea butaşilor, care se va efectua atunci când în sol, la o adâncime de aproximativ 20 cm, se va ajunge la o temperatură constantă de 12 grade Celsius. Astfel, la începutul lunii aprilie, butaşii altoiţi vor putea fi scoşi din pepiniere şi vor fi aclimatizaţi la temperaturi de 8-10 grade Celsius.
- După ce butaşii vor fi plantaţi şi după o eventuală bilonare (în cazul în care viţele nu sunt parafinate), ca şi în cazul viţei de vie pe rod, se trece la primele tratamente de protecţie şi de prevenire a bolilor.
• Îngrijirea viilor pe rod
După perioada de iarnă, în care planta de viţă de vie traversează o etapă de hibernare, procesele de respiraţie, creştere şi transpiraţie fiind diminuate din cauza temperaturilor scăzute, odată cu încălzirea vremii urmează reluarea ciclului vegetativ, acum planta având nevoie de susţinere din partea viticultorilor, în faţa noilor provocări climatice.
• Pericolul îngheţurilor târzii
Una dintre etapele cele mai dificile este aceea de dinaintea înfloritului, atunci când pot apărea schimbări de temperatură şi, chiar, îngheţuri târzii de primăvară, cu posibile influenţe nefaste asupra dezvoltării plantei.
• Tratamente esenţiale
Acum, se impune protejarea viţei de vie cu fungicide performante, pentru a preveni apariţia infecţiilor cu agenţi patogeni.
Cu cât lăstarii sunt mai dezvoltaţi, cu atât mai mari pot fi pagubele produse de temperaturile fluctuante, care pot apărea în această perioadă.
Unul dintre secretele reuşitei în producţia viticolă este reprezentat de efectuarea tratamentelor preventive în perioada de vegetaţie, înainte de înflorire. Aceste acţiuni vor preveni atât apariţia bolilor, respectiv mana şi făinarea, cât şi atacul dăunătorilor, care pot distruge boabele şi frunzele în totalitate, cum sunt molia verde şi molia brună a strugurilor.
Citeşte AICI de ce acest an este unul fără investiţii majore la Cotnari!
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi