Ionel Rusu este unul dintre cei mai cunoscuţi legumicultori din Tecuci. A pregătit solarul de 2.000 mp pentru producerea de răsad şi speră ca până la sfârşitul lunii martie să termine semănatul la tomatele de vară-toamnă, ardeioase (gras, gogoşar şi capia), castraveţi, pepeni şi vânătă, iar între 1 şi15 mai să treacă la plantatul în câmp.
Un milion de răsaduri
„Mi-am propus să produc 250 mii de fire pentru necesarul fermei şi încă vreo 800 mii pentru piaţă. Avem clienţi care vin cu sămânţa hibridă şi le fac răsadul la 20 de bani firul”, ne-a declarat horticultorul.
Specialistul îşi doreşte să înfiinţeze 40 de hectare cu mazăre verde, patru cu tomate, cinci cu pepeni, unul de vânătă şi alte două hectare cu ardei. „Facem nişte testări pe câţiva hibrizi americani de dovleci: unul portocaliu, unul alb comun, unul verde închis şi un altul ca un cactus. Avem, de asemenea, un hibrid de castravete, de 16-20 cm lungime, închis la culoare şi cu foarte mult suc, pentru salate”, a explicat fermierul.
Ionel Rusu şi-ar fi dorit să pună şi verdeţuri, însă nu dispune de forţa de muncă necesară.
CE CULTIVĂM ÎN MARTIE-APRILIE?
Împreună cu specialistul tecucean Ionel Rusu am trecut în revistă câteva dintre speciile de legume şi verdeţuri care se pot semăna şi planta în perioada martie-aprilie.
– Castraveţii: jumătatea lunii martie;
– Ceapa arpagic: 10-20 martie;
– Păstârnac: până pe 15 martie;
– Pătrunjel: până pe 15 martie;
– Morcov: martie-aprilie;
– Praz: 20 martie-10 aprilie;
– Ridichi: 20 martie-5 aprilie;
– Spanac: luna martie;
– Sfecla furajeră: 20 martie-20 aprilie;
– Mazărea: până pe 10 aprilie;
– Salata: până pe 10 aprilie;
– Tomatele: până în 20 martie;
– Cartofii timpurii: până la 30 martie;
– Conopida: 15 martie, în sudul ţării; 25 martie în zona colinară;
– Gulioarele din cultura timpurie: 20-10 aprilie.
Până la mijlocul lunii sau chiar în jurul datei de 20 martie ar trebui realizată sădirea usturoiului, mărarului şi leuşteanului şi se pot planta răsadurile de legume pentru: dovlecei şi porumbul dulce, iar în a doua parte a lunii, varza şi sfecla roşie.
Am pregătit solarul de 2.000 mp pentru producerea de răsad şi sper ca până la sfârşitul lunii martie să termin semănatul – Ionel Rusu, Legumicultor din Tecuci
10 GREŞELI COMUNE ÎN GRĂDINĂRIT
1. Lipsa unui plan adecvat;
2. Straturi nepregătite pentru plantat;
3. Alegerea locului nepotrivit pentru plantare;
4. Udarea în exces sau prea puţin;
5. Plantatul în afara sezonului;
6. Utilizarea erbicidelor în zile ploioase;
7. Folosirea în exces a fertilizatorilor;
8. Distrugerea tuturor insectelor;
9. Neglijarea plantelor şi aglomerarea grădinii, fie că e vorba de flori, fructe sau legume;
10. Achiziţionarea plantelor deja înflorite pentru plantare.
SFATURI DE URMAT LA CULTURA DE TOMATE
• Să te asiguri că soiul sau hibridul ales poate fi plantat în spaţiul amenajat;
• Adaptează lumina şi căldura pentru rezultate optime;
• Udă plantele conform cu recomandările soiului/hibridului;
• Copileşte lăstarii sălbatici;
• Ai grijă de tupina tomatei.
• Foloseşte îngrăşământ natural înainte de plantat;
• Alege răsadurile care nu sunt înflorite;
• Îngrijeşte firele de răsad;
• Evită aplicarea de îngrăşământ în cursul dezvoltării plantei.
Alte recomandări de sezon găseşti în ”La grădina Ritei”, scanând codul QR.
un articol de
MARIAN MUŞAT