Calendar viticol: când începem culesul? - Revista Ferma
3 minute de citit

Calendar viticol: când începem culesul?

Soiurile pentru vin se vor recolta la maturitate deplină, care corespunde cu momentul în care strugurii au atins greutatea maximă, iar conţinutul de zaharuri se menţine stabil pentru câteva zile. La sfârşitul perioadei de maturare, aciditatea totală a mustului este cuprinsă între 3 şi 11 g/l H2SO4, diferită în funcţie de soi şi de condiţiile climatice din perioada de maturare. Valorile optime ale acidităţii trebuie să fie cuprinse între 4 şi 5 g/l H2SO4.
Maturarea deplină se va realiza începând cu 10-15 septembrie la soiurile timpurii şi se va eşalona până la sfârşitul lunii octombrie.
Dacă pe butuc am lăsat o încărcătură mare de struguri, care nu a fost susţinută prin fertilizare, avem o maturare târzie a strugurilor şi o calitate slabă a producţiei.

recoltare struguri 1_b

Ordinea recoltării pe soiuri

La recoltarea strugurilor se va ţine cont de: rezistenţa acestora la atacul de putregai cenuşiu, pierderile de producţie, eficienţa economică a strugurilor lăsaţi la supramaturare, capacitatea de vinificaţie. Astfel, prima dată se vor recolta strugurii sensibili la putregaiul cenuşiu, apoi soiurile pentru vinuri albe de calitate, urmate de soiurile pentru vinuri aromate, iar la sfârşit soiurile pentru vinuri roşii de calitate, la care maturitatea tehnologică se realizează la acumularea maximă de antociani.
Strugurii din soiurile de mare producţie pentru vinuri de consum curent se vor recolta la maturitatea deplină sau chiar înainte de aceasta, iar strugurii pentru vinurile roşii de calitate trebuie recoltaţi la 10-15 zile după maturitatea deplină.
În plantaţiile mari, recoltatul începe cu 3-4 zile înainte de momentul maturării tehnologice, astfel încât la jumătatea culesului să se atingă stadiul de maturare dorit.

Supramaturarea

Dacă toamna va fi lungă şi călduroasă, strugurii se lasă la supramaturare (pierderea apei prin evaporare) în vederea obţinerii vinurilor licoroase (în cazul soiurilor cu capacitate mare de acumulare în zaharuri, cum sunt Pinot gris, Chardonnay şi Grasa de Cotnari).

Toti pentru vin_Logo__b„TOŢI PENTRU VIN”, ÎN SPRIJINUL VITICULTORILOR
Syngenta a lansat luna trecută platforma de comerţ online „Toţi pentru Vin”, un serviciu gratuit destinat viticultorilor. Lansarea a avut loc în cadrul unei întâlniri digitale în direct cu viticultorii din România. Iulia Nicola, director de marketing – zona Mării Negre, a detaliat contextul în care a luat naştere acest proiect. „Începând cu luna martie am primit informaţii din piaţă, cu privire la situaţia delicată a comerţului vinurilor în contextul pandemiei, în care multe dintre contractele cu industria ospitalităţii au fost suspendate, ducând astfel la o creştere a stocurilor de vin a majorităţii producătorilor, de la cei mai mici până la cei mari”.
Click AICI şi află detalii cu privire la modul în care cramele pot accesa platforma www.totipentruvin.ro, cum pot să îşi creeze un cont şi ce beneficii pot avea!

un articol de
REVISTA FERMA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →