CALENDAR POMICOL: Lucrări şi tratamente de primăvară în livadă - Revista Ferma
4 minute de citit

CALENDAR POMICOL: Lucrări şi tratamente de primăvară în livadă

Acest lucru, însă, presupune respectarea anumitor reguli, cunoaşterea proceselor prin care pomii fructiferi trec de la un sezon la altul şi a factorilor care îi influenţează. În funcţie de toate acestea, se pot stabili paşii care se vor urma şi metodele ce se vor aplica.

Pentru a stabili soluţiile de tăiere este indicat să se facă controlul viabilităţii mugurilor pentru fiecare specie pomicolă în parte, iar în cadrul speciei pe fiecare soi în parte.
De asemenea, este indicat să se facă un control pe fiecare parcelă în parte, deoarece în cadrul fermelor amplasamentele sunt diferite.

Pentru a avea o situaţie cât mai relevantă, se va proceda astfel: se recoltează 15-20 ramuri cu muguri de rod bine evidenţiaţi din fiecare parcelă. Se leagă şi se etichetează, menţionându-se soiul, parcela şi data recoltării, după care se aşează în găleţi cu apă la temperatura de 18-20°C timp de 3-4 zile până ce mugurii încep să se umfle.

După ce se observă umflarea mugurilor, se va face secţionarea acestora longintudinal, începând de la bază spre vârf. Dacă ţesuturile mugurelui au culoarea brun-închis sau chiar spre negru, se consideră că acesta este pierdut.

livada_small_b

În funcţie de procentul de muguri viabili, se impun următoarele soluţii:

 1. Efectuarea tăierilor începând din parcelele situate în zonele mai înalte sau pe platouri, după care se va trece în parcelele situate pe pante şi se încheie în zonele de la baza pantelor sau pe şes.
 2. În situaţia în care pierderile sunt mai mici de 20%, se vor executa tăieri normale cu atribuirea încărcăturii de rod în funcţie de potenţialul de producţie al fiecărui soi şi specie în parte. Se va ţine seama, de asemenea, şi de producţia din anul anterior.
 3. Refacerea potenţialului de producţie a pomilor, acolo unde pierderile sunt între 50-75%.
 4. În acest caz putem întâlni 2 situaţii:
 • acolo unde tăierile de rodire au fost efectuate, se va putea reveni cu tăieri mai severe în plantaţiile mai vechi şi cu tăieri de intensitate medie în plantaţiile tinere, deoarece acestea se vor reface mai uşor.
 • în parcelele unde nu s-au efecuat încă tăierile de rodire, se va ţine seama de potenţialul de producţie al pomilor şi se vor aplica tăieri în funcţie de pierderile de muguri înregistrate.

După efectuarea tăierilor este recomandat a se aplica tratamente pe bază de cupru, cum ar fi Triumf 40 WG în doză de 0,25%, ulterior efectuând tratamentul de iarnă cu produsele din pachetul Mospilan Oil – un pachet comercial ce conţine insecticidul sistemic cu efect de lungă durată Mospilan 20 SG şi uleiul vegetal Toil.

Avantajele pachetului Mospilan Oil vin din îmbinarea calităţilor celor două produse, insecticidul plurivalent Mospilan 20 SG acţionând sistemic şi prin contact asupra formelor hibernante de dăunători din livezile de pomi şi prin acţiunea fizică a produsului Toil de asfixiere a ouălor dăunătorilor şi a adulţilor care hibernează sub aceste forme în livadă.

Toil este un ulei vegetal natural obţinut din rapiţă. Conţine 95% ulei de rapiţă metilat + emulgator vegetal.

logo-Mospilan-Oil-FINAL_b

Pachetul Mospilan Oil prezintă o serie de avantaje, precum:

 • îmbunătăţeşte dispersia picăturilor, rezultând o acoperire mai bună a suprafeţelor stropite;
 • măreşte aderenţa soluţiei pe suprafaţa frunzelor şi reduce efectul de spălare prin precipitaţii;
 • permite o penetrare mai bună, faţă de uleiurile minerale;
 • nu este fitotoxic;
 • este nepoluant pentru mediu şi biodegradabil.

Pe rănile cu diametrul mai mare de 3 cm rezultate în urma tăierilor se aplică badijonare cu pastă cuprică, pentru a preveni infecţiile şi pentru a proteja pomii împotriva Focului bacterian (Erwinia amylovora), mai ales la speciile sensibile, cum ar fi gutui, păr şi măr.

La măr mai trebuie avute în vedere şi soiurile mai sensibile şi anume grupa Jonathan, Idared, Delia şi altele.
Pentru a evita infectarea trebuie alternate măsurile curative cu cele preventive, respectiv recoltarea ramurilor bolnave din anul anterior şi arderea lor. Totodată trebuie acordată o atenţie deosebită şi dezinfectării uneltelor cu care se efectuează intervenţiile în livadă (foarfeci, fierăstraie etc.) folosindu-se alcool sanitar, benzină sau soluţie cuprică.

Doar respectând recomandările de bază de mai sus şi tratând culturile pomicole curativ, dar şi preventiv, suntem cu un pas mai aproape de obţinerea unei recolte bogate şi sănătoase.

Ing. Călin Cosma
Expert Tehnic şi Vânzări Summit Agro România

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →