Pasionat de pomicultură, Costi Mariniţă are o livadă de familie cu cca. 200 de pomi fructiferi din mai multe specii pomicole, în Râfov, jud. Prahova, la 8 km de Ploieşti. Acesta a explicat cum realizează el altoirea „în verde” a pomilor fructiferi.
Metode de altoire: „sub coajă (scoarţă)”
Dintre metodele de altoire, cel mai mult şi cu cele mai bune rezultate foloseşte practica „sub coajă (scoarţă)”, „metoda Z” şi metoda „copulaţie perfecţionată”.
Metoda „sub coajă (scoarţă)” este simplă, recomandată începătorilor, asemănătoare celei din primăvară, în uscat, dar cu mici excepţii, specifice altoirilor de vară:
- diametrele altoilor nu pot fi la fel de mari ca la altoirea de primăvară. Se recomandă diametre mai mici, de maximum 3 cm;
- altoii se recoltează în perioada altoirii, ramuri tinere de anul I, şi se taie frunzele, lăsând doar codiţele frunzelor;
- se taie trunchiul sau ramura pe care o altoim cât mai drept şi se fasonează uşor, cu un cuţit;
- altoiul poate avea lungimea de 8-10 cm şi 2-3 muguri, aflaţi la baza codiţelor frunzelor;
- ramura altoi se taie oblic şi în lung, dintr-o singură trecere cu cuţitul, pe o parte, iar pe cealaltă parte se face o tăietură scurtă;
- se taie coaja trunchiului şi se depărtează uşor cu vârful cuţitului sau cu o spatulă;
- partea altoiului cu tăietura lungă se introduce sub coajă, lipită de trunchi, dar nu se introduce de tot, se lasă loc de calusare;
- se înfăşoară partea altoirii cu folie de altoit sau cu folie alimentară;
- se acoperă altoii cu o pungă şi se leagă la bază, pentru a nu se deshidrata;
- după ce au dat frunzuliţele, se scoate punga şi se înfoliază uşor tulpina altoiului, lăsând afară doar frunzuliţele.
„Metoda Z” şi „metoda copulaţiei perfecţionate” necesită puţin mai multă îndemânare şi multă atenţie la manevrarea cuţitului de altoit. Rezultatele obţinute cu aceste metode sunt mai bune. Aceste altoiri se fac pe diametre mai mici decât la metoda „sub coajă”, iar diametrul altoiului trebuie să fie identic cu cel al portaltoiului, astfel că, după câţiva ani, nici nu se mai cunoaşte punctul de altoire.
RECOMANDĂRI
Altoirile „în verde” pot fi făcute la toate speciile de pomi fructiferi, atât la sâmburoase, cât şi la seminţoase, precum şi la speciile exotice, cum sunt citricele. De exemplu, lămâiul se altoieşte cel mai bine la sfârşit de mai – început de iunie, spune Costi Mariniţă.
un articol de
VIOLETA MÂŢ