BURUIANA care costă agricultura britanică 1 MILIARD DE LIRE pe an - Revista Ferma
2 minute de citit

BURUIANA care costă agricultura britanică 1 MILIARD DE LIRE pe an

Prezentată drept buruiana din vestul Europei care provoacă cel mai mare prejudiciu economic, Alopecurus myosuroides, cum este denumită ştiinţific această plantă, costă economia britanică aproape 400 milioane de lire sterline anual, pe lângă faptul că provoacă pierderi de recoltă în cantitate de 800.000 de tone, având implicaţii potenţiale pentru securitatea alimentară din Regat.

coada-vulpii_bPotrivit cercetătorilor britanici, scenariul cel mai rău – în cazul în care toate suprafeţele sunt invadate în proporţie mare de „coada vulpii” – ar putea duce la un cost anual de 1 miliard de lire sterline, cu o pierdere a producţiei de grâu de 3,4 milioane de tone pe an.

Se estimează că Marea Britanie pierde în prezent 0,82 milioane de tone din producţia de grâu în fiecare an (echivalent cu aproximativ 5% din consumul intern de grâu din Regat) din cauza acestei buruieni rezistente la erbicide. Iar costul se ridică la peste 380 de milioane de lire sterline pe an. Dar implicaţiile economice sunt mult mai mari, în condiţiile în care sunt aplicate substanţe chimice de combatere a aşa numitei black-grass, care oricum nu sunt întotdeauna eficiente, din cauza rezistenţei dezvoltate în timp.

Glifosatul este unul dintre puţinele erbicide la care coada vulpii nu a dezvoltat rezistenţă, fermierii fiind totuşi obligaţi să aplice tratamente repetate pentru a controla această buruiană. Cu toate acestea, dovezi dintr-un studiu recent semnat Rothamsted Research arată că rezistenţa la glifosat evoluează şi în acest domeniu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →