Sute de persoane au venit la standul revistei Ferma pentru a-și exprima opțiunea pe parcursul celor patru zile de expoziție. Unii au dorit să o facă discret, departe de obiectivul camerei de filmat, alții însă, mai curajoși, nu s-au ferit să-și argumenteze părerile pro sau contra.
„Tu decizi!” a fost sloganul inițiativei noastre. Iar fermierii au decis și le-au dat miniștrilor, foști și actuali, o lecție din realitatea pe care cei care lucrează în agricultură o trăiesc în fiecare zi! Cele mai multe buline albe „s-au lipit” de Decebal Traian Remeș și Valeriu Tabără, în timp ce Daniel Constantin și Ilie Sârbu au fost, practic, cei mai blamați.
„Remeș a știut unde-s banii”
Pentru Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Traian Remeș a fost de departe cel mai bun ministru care a deținut portofoliul Agriculturii. „Ca fost ministru de Finanțe a știut exact de unde să ia banii și acel sprijin de 5 milioane lei pe hectarul de grâu înființat în toamna anului 2007 a adus României cea mai bună producție de grâu din istoria post-decembristă”, consideră fermierul maramureșean. Pe de altă parte, susține el, Gheorghe Flutur are meritul de a fi inițiat asocierea în România, după care a venit Valeriu Tabără și a distrus-o, iar abia acum Achim Irimescu a reușit să finalizeze acest demers. În schimb, când vine vorba de Daniel Constantin, Frânc e de părere că fostul vice-premier a avut și realizări dar și eșecuri, reproșându-i în special că a fost prea aservit politicului. „Cu el trebuia să fii foarte tenace și insistent ca să-l faci să priceapă ce îți dorești. Spre exemplu, dacă nu mă zbăteam atât de mult, de sprijinul cuplat nu se discuta astăzi în România. Mi-a trebuit patru luni de zile să-l lămuresc de importanța acestui aspect. Astfel s-a ajuns să avem cel mai mare sprijin cuplat pe cap de vacă din Europa, cea mai mare suprafață de lucernă, 386 mii de hectare la nivel național, cuprinsă în sprijinul cuplat, de care până la urmă tot vaca beneficiază”.
La capitolul nerealizări, Claudiu Frânc spune că cea mai mare greșeală care s-a făcut în mandatul lui Daniel Constantin a fost acea notificare trimisă la Bruxelles pe sprijinul voluntar cuplat la vacă. „Cunosc fermier care deține 27 de capete înregistrate pentru control în registrul genealogic, plătește pentru ele, însă eligibile sunt numai nouă și nu primește nici un ban. Și deși se putea modifica această chestiune în Consiliul de miniștri din 2015, Constantin nu a avut puterea de negociere”, susține liderul crescătorilor de bovine din România. Chiar și așa, spune el, catastrofa numărul unu pentru agricultura românească a fost Mihail Dumitru, „un om care a distrus tot, ne-a dus de la 700 lei pe cap de vacă la 400 de lei”.
„Constantin ne-a adus în pragul falimentului”
La rândul său, Dorel Secară i-a acordat o bulină albă lui Traian Remeș, pentru susținerea acordată fermierilor după acel an de secetă. „Eram președintele Federației atunci și aveam un dialog constructiv cu el. În schimb, Daniel Constantin ne-a adus în pragul falimentului, motiv pentru care merită numai buline negre. Este responsabil pentru tot haosul din agricultură. Din cauza lui s-a ajuns să nu ne primim subvențiile. A mințit tot timpul. Eu, ca vicepreședinte al FCBR, la un moment dat aveam chiar interdicție în Ministerul Agriculturii. Ne-a fost refuzat dialogul și a promovat în schimb tot felul de escroci, precum Neață și chiar Botănoiu. Cuvântul loc prevala în fața crescătorilor autentici”, și-a argumentat Secară opțiunile. Despre Valeriu Tabără crede că a fost „total aservit politic”, iar pe Ilie Sârbu îl face responsabil de „modul catastrofal în care s-a negociat capitolul Agricultură la aderarea României la Uniunea Europeană”.
„Tabără a stimulat cercetarea”
Cercetarea agricolă este un domeniu greu încercat în ultimii ani. Ioan Platon a prins toate guvernările din ultimii 22 de ani în calitate de director al Stațiunii Pomicole Bistrița și nu prea are cuvinte de laudă la adresa foștilor miniștri. Singurul pe care îl are oarecum la suflet este Valeriu Tabără, căruia i-a acordat o bulină albă. „Fiecare ministru din mandatul său a avut o opinie despre sectorul de cercetare, dar singurul care a avut o tragere de inimă pentru acest domeniu a fost domnul Tabără”. În schimb, Ilie Sârbu a fost „recompensat” cu o bulină neagră, iar lui Daniel Constantin i-ar fi acordat o jumătate de bulină albă și o altă jumătate de bulină neagră, pentru că „a nominalizat Bistrița printre centrele cuprinse în subprogramul pomicol, alocând la un moment dat niște bani pentru revigorarea sectorului pepinieristic”.
Fermierii le-ar da numai buline negre
Printre cei care s-au oprit la standul revistei Ferma de la Agraria pentru a-și spune opinia în legătură cu cei care au condus destinele agriculturii românești în ultimii 16 ani s-a numărat și Ioan Cristolovean care, într-un fel, împărtășește opiniile celorlalți colegi de breaslă. „Remeș a fost cel mai bun ministru, care s-a ținut de cuvânt și a știut ce înseamnă agricultura, iar Daniel Constantin numai a încurcat”, este de părere fermierul brașovean, care are în exploatare 200 de vaci de lapte în Stupini. Cât despre actualul ministru Achim Irimescu, el consideră că nu-și merită poziția, taxând astfel „declarațiile iresponsabile în contextul scandalului brânzei infestate cu E.Coli”. „Trebuia să-și dea demisia, indiferent cine l-a informat”, este concluzia sa.
Pentru Nicolae Pascu, crescător de vaci din Ormeniș, județul Mureș, cel mai bun ministru a fost Ilie Sârbu, care a prins două mandate la Agricultură. „Datorită lui am primit 800 de lei subvenție pe juninca gestantă, pentru că aveam certificat de origine pe rasa Brună”, și-a motivat acesta opțiunea. După acel episod, spune el, agricultura românească a avut numai de suferit. „Am făcut un calcul economic. Mi-am propus ca în 2016 să dețin un efectiv de 90-120 de vaci cu lapte, iar la un preț de 1,4 lei litrul la poarta fermei în mod normal nu mai trebuia să depind de subvenții. Iar acum constat că am coborât la prețul din 2010, respectiv la un leu și 10 bani. Tot planul meu s-a năruit peste noapte. Deși mă gândeam că e imposibil să mai scadă piața. Menționez faptul că în ultimii doi ani am investit peste 6.000 de euro în material seminal sexat”, ne-a explicat fermierul, declarând totuși că are încredere că actualul ministru, Achim Irimescu, va redresa situația.
În schimb, Mihai Roșu este un tânăr fermier care s-a declarat total dezamăgit de actualul ministru, căruia nu a ezitat să-i acorde bulina neagră. „Utilizez 10 hectare pentru care am primit 1.700 de lei ca subvenție și nu mă ajută aproape cu nimic. Pe de altă parte, nu am primit banii pentru motorină. Sunt total dezamăgit de noul sistem”, spune el, acordându-i bulina albă lui Daniel Constantin, pentru că „a făcut totuși ceva pentru tinerii fermieri”.
La rândul ei, Angela Schaefer ne-a mărturisit că le-ar acorda tuturor câte o bulină neagră, pentru că nicicare dintre ei nu a fost mai breaz. „Ar trebui să se facă ceva ca să rămână tinerii în țară”, susține ea.
Daniel Constantin a fost „pus la zid” și de către Nicolae Anton, care-l consideră principalul vinovat pentru situația actuală. „A avut suficient timp pentru a pregăti softul pentru perioada 2015-2020. Din cauza lui nu ne-am luat subvențiile și au suferit 3 milioane de agricultori. El trebuia tras la răspundere”, consideră fermierul din Cuzdrioara, județul Cluj.
Fermierul Teofil Gavriluț i-a dat însă o bulină neagră lui Gheorghe Flutur, pentru modul în care a gestionat criza gripei aviare. „A fost de pomină. Totul era o făcătură. Flutur răspundea apelurilor celor de la Bruxelles, iar șmecherii de lângă el consumau dezinfectanții, adică apă și ploaie”, consideră fermierul bihorean. Pe de altă parte, susține el, Achim Irimescu „a avut mare curaj să spună că am ajuns gunoiul Europei, dar nu are ce face”.
Camelia Alixandru, fermier din județul Neamț, spune că „faptul că agricultura românească a ajuns în 2016 în situația care este nu știu dacă este concursul doar a unuia din cei de aici (n.r. – miniștrii de pe panoul de la Agraria), ci situația critică în care suntem este generată de o proastă diriguire a agriculturii, și faptul că fermierii sunt atât de puțin respectați în România mi se pare cel mai cumplit lucru. E o povară mult prea grea pentru fermierul român și faptul că nu primim la timp subvențiile. Fără bani nu poți să faci agricultură. Eu am o fermă de ovine într-o zonă montană defavorizată și sunt într-un proiect finanțat de statul elvețian, așa încât să demonstrăm cu banii altora că munții României nu ar trebui să rămână dezgoliți!”.
Un producător de cartofi și varză, din Viișoara – Câmpia Turzii, jud. Cluj spune că „nici unul dintre acești miniștri nu a ajutat prea mult agricultorii. Degeaba dau subvenții, dacă nu se rezolvă problema vânzării. La noi se produc foarte multe lucruri bune, dar dacă nu ai unde să le vinzi, ce faci cu ele?”.
Un fermier din Silivașu de Câmpie, jud. Bistrița-Năsăud: „Toți sunt buni, dar nu aici (n.r. – la agricultură). La care am avut animale, au venit de la primărie să dăm 70 de lei pe vacă pentru pășune, dar ei pe anul trecut încă nu ne-au dat banii. Bani de lapte n-au dat. Primim 40 de bani pe litru de lapte, e bătaie de joc! (…) Ei, miniștrii agriculturii trăiesc în lumea lor și poporu’ rabdă foame. Să vă mai zic? Da’ nu mai zic nimic, că-s pensionar și după aia ăștia vin și-mi taie și pensia. Știți de ce nu-s împăcați oamenii? Parlamentarii își fac salarii și pensii nesimțite. Agricultorii pot să traiască cu 400 de lei, și ei nu pot cu 4.000…”.
BULINELE AU FOST NUMĂRATE. VEZI CLASAMENTUL!
Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 – 31 mai 2016