Bucharest Food Summit a reunit floarea agriculturii românești - Revista Ferma
4 minute de citit

Bucharest Food Summit a reunit floarea agriculturii românești

Bucharest Food Summit a reunit floarea agriculturii romanesti1_b

 

Avem nevoie de soluții urgențe și eficiente

 

          Evenimentul a avut drept generic ”Rezistență și soluții urgente în condiții de crize multiple, asigurarea rezilienței companiilor din lanțul alimentar”. Desfășurate pe parcursul a mai multe zile, prezentările speakerilor au generat vii dezbateri între participanți. Au luat parte numeroși academicieni, cercetători români și străini, fermieri de top, manageri ai unor mari rețele de magazine alimentare ori restaurante, procesatori importanți de produse agricole, reprezentanți ai Guvernului, parlamentari, membri ai corpului diplomatic. Pentru a evita riscul de a-i evidenția pe unii în defavoarea altora, nu vom înșirui mume, la fel cum vom proceda și în ceea ce privește institutele care au avut propriile standuri în cadrul expoziției din curtea ASAS.

          Ceea ce este cel mai important de spus este că dezbaterile s-au grupat în câteva paneluri tematice care au abordat cele mai stringente probleme ale momentului în domeniul alimentar. În cel intitulat ”Reacțiile imprevizibile ale pieței și soluții sub stres continuu” au fost prezentate exemple concrete ale modului în care fermierii, procesatorii, dar și cercetătorii au reacționat în ultima perioadă sub presiunea multiplelor provocări: schimbările climatice, războiul din Ucraina, Criza economică și energetică, pesta porcină africană.

Bucharest Food Summit a reunit floarea agriculturii romanesti2_b

          Într-un alt panel a fost analizat impactul reacțiilor imprevizibile ale investitorilor și consumatorilor sub stres continuu. În acest context, reprezentanții procesatorilor și ai retailerilor și-au prezentat observațiile, dar și propunerile referitoare la modul în care aceste dificultăți pot fi atenuate, dacă nu depășite.

          ”Finanțarea acceleratorilor de dezvoltare economică” și ”Mecanisme urgente de finanțare și sprijin financiar în agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa” au fost alte două paneluri în cadrul cărora antreprenorii, finanțiștii și reprezentanții mediului politic au avut multe de discutat. Ceea ce este cel mai important este că reprezentanții MADR, precum și ai agențiilor din subordinea sa s-au implicat activ în dezbateri, au luat notă de problemele ridicate de către ceilalți participanți și au promis implicarea lor în rezolvarea a cât mai multe dintre chestiunile ridicate.

Bucharest Food Summit a reunit floarea agriculturii romanesti3_b

 

 Cercetarea agricolă românească acoperă toate domeniile

 

          În ceea ce privește cercetarea științifică agricolă din România, a fost o încântare să constatăm cât de numeroase sunt instituțiile implicate în acest domeniu. Standurile din curtea și din holul ASAS au demonstrat vizitatorilor acest lucru din plin. Paleta pe care cercetarea agricolă românească o acoperă este deosebit de largă, începând de la genetică, atât vegetală, cât și animală și sfârșind cu realizarea de mașini și utilaje. Mărturie stau numeroasele soiuri noi de cereale, pomi, cânepă, cartofi, legume, dar și rase de animale și pești. Utilajele realizate în urma cercetărilor sunt dintre cele mai performante, adaptate la nevoile specifice ale unor anumite domenii și la condiții speciale.

          Așa după cum s-a evidențiat în cadrul discuțiilor, principalul rol al cercetării este acela de a oferi fermierilor soluții concrete, viabile, la problemele pe care aceștia din urmă le întâmpină. Un alt aspect important al activității cercetătorilor este acela de a disemina rezultatele muncii lor, de a face ca acestea să ajungă în culturi sau în grajduri, nu să rămână în laboratoare!

Bucharest Food Summit a reunit floarea agriculturii romanesti4_b

          Și pentru că nimic nu convinge mai bine decât propriile simțuri, participanții la manifestări au avut și posibilitatea de a gusta din produsele obținute, fie ele vinuri, băuturi alcoolice, siropuri, sau preparate alimentare și dulciuri. Și nimeni nu a rămas nemulțumit!

          În concluzie, evenimentul găzduit de ASAS s-a ridicat la înălțimea tuturor așteptărilor, ba chiar și peste: discuții și dezbateri consistente, participare de top, informații valoroase, dar și câte un moment de revenire la gusturile românești.

 Bucharest Food Summit a reunit floarea agriculturii romanesti5_b

 

un articol de

Alexandru GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →