Dacă în 2012 fermierii britanici semănau puţin peste 728.000 hectare cu rapiţă, şapte ani mai târziu suprafaţa s-a redus până la 526.000 hectare, iar perspectivele pentru 2020 sunt şi mai sumbre – se pare că anul acesta suprafaţa cu rapiţă va scădea la 420.000 de hectare!
Principalul motiv al acestui declin este legat de interdicţia utilizării insecticidelor care au în componenţă substanţe active din categoria neonicotinoidelor. Astfel, de când au fost obligaţi să renunţe la tratarea seminţelor cu neonicotinoide, britanicii şi-au diminuat tot mai mult suprafeţele cu rapiţă, principala cultură în cazul lor care beneficia de aceste tratamente.
În 2013, Comisia Europeană a decis interzicerea utilizării produselor pe bază de clothianidin, imidacloprid și thiamethoxam – substanțe neurotoxice care atacă sistemul nervos al insectelor și care erau utilizate la scară largă în agricultură, însă periodic a oferit derogări pentru anumite state membre.
Mortalitatea albinelor este o preocupare continuă în Marea Britanie, însă studiile efectuate până acum nu au putut demonstra legătura cu pesticidele utilizate în agricultură, deşi activiştii de mediu dau mereu vina pe fermieri. Aceştia din urmă, însă, se plâng că în lipsa unor substanţe eficiente care să lupte cu dăunătorii suprafeţe însemnate ajung a fi calamitate sau rămân nerecoltate.