BREAZA, REGINA ŢURCANELOR. Expoziţia de la Toteşti are loc în 1 octombrie - Revista Ferma
3 minute de citit

BREAZA, REGINA ŢURCANELOR. Expoziţia de la Toteşti are loc în 1 octombrie

Evenimentul este organizat de Asociaţia Zonală a Crescătorilor de Ovine „RETEZATUL” Haţeg şi Consiliul Local Toteşti.

Pavel Iovaneasa_b
FOTO: Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Zonale a Crescătorilor de Ovine „RETEZATUL” Haţeg

De nouă ediţii, însemnând tot atâţia ani scriem despre expoziţia – târg organizată de Asociaţia Zonală a Crescătorilor de Ovine „Retezatul – Haţeg” în comuna hunedoreană Toteşti, poate unul dintre puţinele momente de sărbătoare ale oieritului din aceste părţi, când meritele crescătorilor sunt unanim recunoscute.

Breaza_Totesti_3_b
Recunoscute da, însă asumate de prea puţine ori. Pentru mine întâlnirea cu aceşti oameni e întotdeauna motiv de bucurie, dar şi de indignare. Bucurie şi mândrie pentru că majoritatea crescătorilor din Asociaţia condusă de Pavel Iovăneasă – şi în frunte cu el – sunt tineri, dornici să readucă oieritul montan în Retezat aşa cum a fost odată, pe vremea bunilor şi străbunilor lor. Au neveste tinere, băciţe vrednice care nu se dau în lături de la muncile grele din ferme şi copii frumoşi care deja le calcă pe urme. Indignare pentru că în loc să-şi vadă de treburile zilnice şi de greutăţile pe care oricum le presupune oieritul montan, mai trebuie să facă faţă şi unor autorităţi aflate într-un soi de hibernare. Da, oieritul e de când lumea, dar prezentul ne obligă pe noi toţi să-i asigurăm supravieţuirea şi, de ce nu, un viitor mai bun.

Breaza_Totesti_2_b
Despre organizarea expoziţiei BREAZA – Regina Ţurcanelor am numai superlative. La ediţia cu numărul 9, în prima duminică din octombrie 2016, a fost lume multă, dar şi Breze una şi una, 50 de boxe pline ochi, şi mai mulţi crescători tineri în Asociaţia „Retezatul – Haţeg” faţă de ediţia precedentă, un primar gospodar reales la Toteşti care sprijină zootehnia locului şi, măcar de sărbătoarea lor, voie bună printre oieri. Toţi cei care au participat cu animale au fost premiaţi cu diplome şi produse de uz veterinar necesare în ferme.

Breaza_Totesti_1_b

Programul manifestărilor din 1 octombrie, de la Toteşti
ora 10.00 – Primirea invitaţilor
ora 11.00 – Deschiderea manifestării
ora 11.45-13.00 Vizitarea standurilor
ora 13.00-14.00 Program artistic
ora 14.00-14.30 Festivitatea de premiere
ora 14.30-15.00 Târg de ovine
ora 15.00-17.00 Simpozion; Program artistic
La programul artistic îşi vor aduce contribuţia artiştii: Petrică Crăciunescu, Florin Sbuchea, Marinela Crăciunescu Artamn, Mariana Suciu, Nicu Drăgan, Vali Tănase, Viorica Brânduşan, Nelu Păuceanu, Maria Păuceanu, Roberta Crintea, Lavinia Szelnyanu, Doriana Talpeş, Ghiţă Colţun Brancu. Acompaniază Orchestra de muzică populară „Cântec românesc”.

Sper ca v-am oferit suficiente motive să participaţi duminică, 1 octombrie 2017, la Toteşti, la sărbătoarea BREAZA, REGINA ŢURCANELOR. Revista FERMA va fi acolo!

Breaza_Totesti_8_b

Breaza_Totesti_7_b

Breaza_Totesti_6_b

Breaza_Totesti_5_b

Breaza_Totesti_4_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →