Brazilia mizează pe trestia de zahăr transgenică - Revista Ferma
2 minute de citit

Brazilia mizează pe trestia de zahăr transgenică

Creaţia Centrului de Tehnologie Canavieira (CTC), această varietate conţine gene de Bacillus thuringiensis, o bacterie care produce un grup de proteine cunoscute ca toxina Bt, toxice pentru anumite insecte, făcând-o astfel rezistentă la atacurile de Diatraea saccharalis, cunoscută şi sub denumirea populară de sfredelitorul trestiei de zahăr. Acesta este unul dintre principalii dăunători ai culturii trestiei de zahăr, provocând numai în Brazilia pierderi anuale în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari, reprezentând pierderi de cultură şi cheltuieli cu insecticidele.

trestie-de-zahar_bDeocamdată au fost plantate 400 de hectare de trestie modificată genetic, iar o sută de unităţi de procesare lucrează deja cu o astfel de materie primă. Dezvoltarea noilor soiuri de trestie de zahăr este considerată de către experţi ca fiind esenţială pentru îmbunătăţirea randamentelor, reducerea costurilor de producţie şi creşterea marjelor de profit, într-o industrie care se confruntă cu scăderea preţurilor globale la zahăr.

Potrivit estimărilor CTC, în următorii trei ani trestia de zahăr transgenică ar putea ocupa o suprafaţă de aproximativ 1,5 milioane de hectare. Brazilia deţine circa 10 milioane de hectare cultivate cu trestie de zahăr convenţională şi are potenţialul de a-şi extinde suprafeţele cu până la 15% în următorii zece ani. Totodată, Brazilia este un exportator major de zahăr procesat, având relaţii comerciale cu 150 de ţări, iar aproape 60% dintre ele nu solicită aprobare specială pentru importul zahărului obţinut din organisme modificate genetic.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →