2 minute de citit

Brazilia ar putea exporta 30 milioane tone de porumb în 2019

Fermierii brazilieni au avut parte de condiţii excelente pentru porumbul safrinha (a doua cultură), principala sursă a exporturilor de cereale din această ţară sud-americană. Brazilia are în mod tradiţional două sezoane pentru cultura porumbului. În primul sezon, cultura se înfiinţează în luna septembrie şi se recoltează în martie, iar cultura a doua (safrinha) este însămânţată în februarie, după recoltarea soiei şi reprezintă aproximativ 72% din totalul recoltei de porumb din Brazilia în 2018/19.

Porumb_300-dpi_4m119_bPotrivit estimărilor Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor de Cereale (Anec), o bună recoltă a porumbului safrinha ar putea genera o creştere semnificativă a exporturilor braziliene de porumb până la valoarea de 30 milioane de tone, sau chiar peste, după ce în 2018 Brazilia a trimis pe pieţele externe o cantitate de doar 22 milioane tone de porumb! Recordul absolut a fost înregistrat în 2015, când exporturile braziliene de porumb au ajuns la 30,7 milioane de tone.

Dacă în cazul porumbului, prognozele sunt extrem de optimiste, nu acelaşi lucru se poate spune despre soia. Anec anticipează pentru anul 2019 că exporturile de soia nu vor depăşi 65 milioane tone, ceea ce este în scădere faţă de estimarea din aprilie, când se miza pe 67 milioane de tone. Corecţia în minus este pusă în special pe seama efectelor pestei porcine africane din China, ceea ce a dus la o scădere a efectivelor de animale şi, implicit, a cererii de făină de soia.

Anul trecut, Brazilia a exportat 82,9 milioane tone de soia, ceea ce a reprezentat un record absolut, datorită disputei comerciale dintre Statele Unite şi China. În 2017, Brazilia a exportat 67,6 milioane tone de soia.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →