Botănoiu: Gerul nu a produs „efecte iremediabile” - Revista Ferma
2 minute de citit

Botănoiu: Gerul nu a produs „efecte iremediabile”

daniel botanoiu m Botănoiu: Gerul nu a produs „efecte iremediabile”

Pe partea de sud a țării, culturile însămânțate în toamnă sunt în regulă, pentru că avem până la 35-40 de centimetri de zăpadă. (…) În zonele celelalte, până la curbura Carpaților, sigur, au fost anumite probleme. Vorbim despre cele din partea Transilvaniei, pe partea de centru și nord-vest, pentru că stratul de zăpadă a fost mai mic, iar trei zile consecutive cu ger de minus 20 de grade Celsius în mod sigur afectează plantele. Însă, trebuie ținut cont că zonele din centrul țării sunt cultivate mai mult cu cartofi, sfeclă și porumb și mai puțin cu rapiță sau grâu. Deci, nu sunt suprafețe însemnate”, a declarat Botănoiu, citat de Agerpres.

Grâul arată bine, rapița depășise o anumită fază de dezvoltare, iar temperaturile scăzute sunt și ele benefice pentru boli și dăunătorii de câmp, pentru că le mai distruge. Avem și plusuri, dar și minusuri”, a adăugat acesta.

Oficialul MADR a precizat că, deocamdată, nu pot fi făcute evaluări ale pagubelor înregistrate din cauza gerului, însă, după ce se va încălzi vremea, se vor putea vedea efectele produse asupra plantelor.

Botănoiu consideră că este „îmbucurător” că pe partea de sud a țării și în zona Banatului regimul hidric este normal. Singura îngrijorare este legată de creșterea bruscă a temperaturilor care ar putea sufoca plantele. „Prognozele agrometeorologice arată că vremea va fi bună pe perioade scurte, însă, pentru o perioadă mai lungă, se anunță ceva mai multe precipitații începând cu jumătatea lunii februarie și în martie. În general, vom fi într-un an relativ normal”, a adăugat oficialul MADR.

Fermierii români au semănat 1,993 milioane ha cu grâu și 471.396 ha cu rapiță în toamna anului 2015.

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-14 februarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →