BOTANIGARD®. Un nou mod de acţiune asupra dăunătorilor - cheie la legume - Revista Ferma
5 minute de citit

BOTANIGARD®. Un nou mod de acţiune asupra dăunătorilor – cheie la legume

Foto 1 AdobeStock 293071358 BOTANIGARD®. Un nou mod de acţiune asupra dăunătorilor - cheie la legume
Musculiţa albă de seră, diverse stadii (Trialeurodes vaporariorum)
Sursa: AdobeStock

Fermierii români se confruntă cu 2 tendinţe contrare: reducerea utilizării anumitor substanţe convenţionale de protecţie a plantelor (sau chiar eliminarea lor, după caz), dar şi nevoia de a proteja culturile, păstrând parametrii de producţie conformi standardelor de piaţă. Un status actual care îi obligă să se îndrepte şi către alternative ecologice.

Beauvaria bassiana, o ciupercă benefică în culturile de legume

Botanigard® conţine spori şi conidii ale Beauveria bassiana, tulpina GHA, într-o concentraţie ridicată de unităţi formatoare de colonii (4,4 x1010 CFU/g). Această ciupercă manifestă un control foarte eficient asupra unor dăunători – cheie din culturile de legume, cum sunt musculiţele albe (Trialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci, Bemisia argentifolii), tripşii (Frankliniela occidentalis, Thrips tabaci, Echinothrips americanus), sciaridele, acarienii (Tetranychus urticae) şi nu numai.

Patogen natural al insectelor dăunătoare

Beauveria bassiana se comportă ca un patogen natural al acestor insecte: sporii germinează pe suprafaţa gazdei, acesta fiind primul pas al unui mecanism complex de acţiune. Dupa germinare, hifele pătrund prin cuticulă, răspândindu-se în întregul corp al insectei, unde secretă numeroase toxine, prin intermediul cărora parazitează dăunătorul, drenând-ui apoi substanţele nutritive. Colonizarea gazdei durează între 24 şi 48 de ore de la infectare, în funcţie de temperatură. În scurt timp, insecta încetează să se mai hrănească şi îşi pierde mobilitatea. Dăunătorul moare într-un interval de 2-7 zile.
Mecanismul natural de acţiune al ciupercii entomopatogene Beauveria bassiana nu favorizează apariţia fenomenului de rezistenţă, aşa cum se întâmplă in cazul insecticidelor convenţionale, fiind o soluţie „curată”, care se integrează pe termen lung în programele de combatere a dăunătorilor.

BOTANIGARD® – noua soluţie adaptată tendinţelor în agricultură

Spre deosebire de alte insecticide, nu este nevoie ca Beauveria bassiana să fie ingerată de către dăunători, fiind suficient simplul contact pentru instalarea infecţiei. După moartea insectei, ciuperca sporulează la suprafaţa acesteia eliberând milioane de spori noi care, în conditii favorabile, vor reîncepe ciclul de infecţie. Sporii ciupercii se activează în prezenţa unei cantităţi suficiente de apă.

Timp de aşteptare foarte scurt: o zi

Produsul prezintă atât efect ovicid, cât şi asupra formelor mobile (larve, nimfe, adulţi). Are o fereastră mare de aplicare, iar timpul de pauză până la recoltare este foarte scurt: o zi. BOTANIGARD® este omologat la un număr mare de culturi legumicole şi floricole, atât în câmp, cât şi în spaţiile protejate, printre care tomate, ardei, castraveţi, vinete (în doză de 0,9 kg/ha), dovlecei şi pepene galben în spaţii protejate (în doză de 0,9 kg/ha), precum şi ceapă verde, praz, usturoi, salată, spanac (0,625 kg/ha). Recomandăm citirea cu atenţie a etichetei de produs înainte de utilizare.

Mod de aplicare

Aplicarea produsului se efectuează la apariţia primilor dăunători în cultură, frecvenţa aplicărilor fiind corelată cu specia şi dinamica populaţiei combătute. Cu cât sunt mai multe forme juvenile, cu atât intervalul între aplicări va fi mai scurt. Se recomandă aplicarea BOTANIGARD® seara sau în zilele noroase, pentru germinarea sporilor fiind necesare condiţii de umiditate, la o temperatură optimă între 20 – 30°C.

Foto 2 AdobeStock 516202252 BOTANIGARD®. Un nou mod de acţiune asupra dăunătorilor - cheie la legume
Muscardina albă, manifestarea infecţiei cu Beauveria bassiana la musculiţa albă de seră
Sursa: AdobeStock

Musculiţa albă de seră – impact economic

Musculiţa albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) este unul dintre cei mai periculoşi dăunători din spaţiile protejate, dificil de controlat chiar şi cu tratamente chimice repetate. Este un dăunător care se hrăneşte cu seva elaborată, ca urmare, plantele atacate au o creştere redusă şi o productivitate scăzută. Pe lângă daunele directe din culturi, insecta este vector de transmitere pentru numeroase virusuri. Totodată, pe dejecţiile sale zaharoase se poate instala fumagina („roua de miere”), care reduce sau blochează total procesul de fotosinteză, contribuind şi mai mult la devitalizarea / slăbirea plantelor, accentuând pierderile economice. Un alt aspect negativ al fumaginei este diminuarea aspectului comercial al legumelor.

Ca urmare a atacului acesteia, plantele sunt firave şi devitalizate. Insecta este vector de transmitere pentru virusuri şi produce fumagina („roua de miere”) pe frunze, în urma căreia producţia cantitativă şi calitativă este redusă, fără aspect comercial.

BOTANIGARD® – PILON PENTRU IPM (INTERGRATED PEST MANAGEMENT)
O soluție naturală cu eficiența unor insecticide de sinteză, BOTANIGARD® este un produs care se adresează nu doar sferei de producție ecologică, ci s-a dovedit un instrument util în combaterea dăunătorilor problemă și în culturile din sistemul IPM sau convențional, acolo unde se dorește obținerea unor recolte curate și de calitate, lipsite de reziduuri chimice, conform standardelor de bune practici agricole.
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →