La această dată, cultura cea mai profitabilă pare să fie sfecla de zahăr; promite foarte mult, arată bine şi se anunţă un preţ bun, spune fermierul.
Testările l-au ajutat să-şi aleagă genetica potrivită, să-şi optimizeze tehnologiile de cultivare şi costurile de producţie. Aşa se explică faptul că în anul 2016, firma Danagri a înregistrat o cifră de afaceri de aproape nouă milioane de lei şi un profit net de peste 850 mii de lei. Pe acest suport financiar, Bogdan Furfurică şi-a permis să-şi doteze ferma cu o maşină autopropulsată pentru tratamente fitosanitare, cu o productivitate de circa 200 ha la zi. (…)
Fermierul pare a fi „iubit de zei”; are un fler anume, un simţ dezvoltat al afacerilor profitabile. „În 90% din cazuri am nimerit-o. Mă gândesc aici la contractele futures care au mers foarte bine; foarte rar m-am înşelat asupra preţurilor. Acum e dezastru! Mi se par foarte joase preţurile de vânzare. Am primit oferte înaintea secerişului. Cu 56-58 de bani/kg de orz şi 62-63 bani/kg de grâu nu pot fi mulţumit. Şi când te gândeşti că la grâu dau o grămadă de azot, fac trei-patru tratamente ca să obţin proteină, masă hectolitrică… Nu pot să fiu de acord cu ceea ce mi se oferă acum ca preţ. Mai aştept!”, ne-a declarat fermierul.
Citeşte reportajul integral în revista Ferma, ediţia 15-31 august 2017!