3 minute de citit

Bogdan Dan: Într-o fermă mare trebuie să facem investiţii

Pe 29 septembrie, Bogdan Dan a participat în calitate de speaker la evenimentul “Fermier în Linia Întâi în Transilvania şi Maramureş – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediţii RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum.

Pandemia, provocarea anului

 

„Principala provocare a acestui an este pandemia care ne sâcâie de ceva vreme şi care ne-a încurcat destul de mult, pentru că având fermele împrăştiate în patru judeţe, mobilitatea a fost destul de greoaie, în special în primăvara. Inclusiv cu resursa umană au fost probleme pentru că oamenii s-au speriat şi este de înţeles de ce. Acum e mai bine. Oamenii au înţeles care este situaţia, dar trebuie să fim în continuare atenţi”, spune fermierul din Alba.

 

Preţurile pe futures, mai mici

 

Bogdan Dan spune că anul 2020 este atipic şi din punct de vedere al preţurilor contractate. „Cred că toţi fermierii au o problemă cu diferenţa de preţ dintre contractele futures şi contractele care se vând acum. Timp de 10 ani am avut preţuri mai bune pe futures faţă de preţurile la recoltat. 2020 este acel an care sare din tipare, dar nu avem ce face… trebuie să ne onorăm contractele. Oricum, preţurile per ansamblu nu sunt rele”, consideră fermierul.

În special la porumb producţiile se anunţă bune şi preţul pe măsură. Să nu uităm că ne aflăm într-o zonă mai puţin afectată de secetă.
La DN-Agrar, mare parte din recolte sunt valorificate în sectorul zootehnic. Grupul deţine 9000 de vaci cu lapte.

Bogdan Dan DN AGRAR_b 

Pentru noi, 2020 a fost un an bun, spre deosebire de colegii noştri din sudul României. Bineînţeles că au fost şi probleme. Culturile de toamnă au suferit de deficit de apă. La noi primăvara a fost destul de secetoasă iar în vară au venit ploile, ceea ce ne-a încurcat destul de mult la recoltat. Dar, per ansamblu, culturile de toamnă au fost foarte bune, chiar un an excepţional. Producţiile au fost foarte bune şi la porumbul siloz – BOGDAN DAN, fermier jud. Alba

 

Investiţii în tehnică agricolă

 

În primăvara acestui an DN-Agrar a achiziţionat un pachet de utilaje noi. „Într-o fermă mare suntem nevoiţi să facem investiţii în utilaje, nu ne putem opri. Utilajele îmbătrânesc, se strică şi trebuie în permanenţă să fie înlocuite. Şi pentru primăvara viitoare avem în vedere să facem o achiziţie de utilaje. Fără utilaje nu putem să facem producţii ridicate”, explică Bogdan Dan.

Seria de Xgrupuri “Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunităţii marilor fermieri RALF, realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România şi CEC Bank. Partener media: Revista Ferma.

 

material furnizat de
BORO Communication
mai multe pe această temă
www.borocommunication.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →