Bilanţ la finalul primului mandat de fermier - Revista Ferma
6 minute de citit

Bilanţ la finalul primului mandat de fermier

Pe Teofil Mihail Saftiuc, preot şi fermier în zona Dolhasca, judeţul Suceava, l-am cunoscut în această primăvară, la sediul Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) din judeţul Iaşi. Alături de alţi producători agricoli din regiune participa la o întâlnire profesională, în cadrul căreia dorea să se informeze pe deplin despre avantajele, îndatoririle şi paşii de urmat pentru înscrierea în organizaţia ieşeană.
La vârsta de 32 de ani, împliniţi anul acesta, Teofil Mihail a încheiat primul său mandat de fermier. Momentul acesta coincide cu cel al bucuriei de a deveni tată, în preajma sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie), atunci când soţia sa Georgiana i-a dăruit o fetiţă, despre care spune că reprezintă binecuvântarea dumnezeiască menită a-l lega definitiv de pământul natal.

Analiza celor 4 ani de activitate în agricultură

Conform propriilor mărturisiri, dacă analizează principalele repere ale celor patru ani de la înfiinţarea fermei, constată că, deşi nu a fost uşor, au rămas constante dragostea faţă de pământ şi entuziasmul de a munci în agricultură, împlinind astfel vechiul gând al străbunilor de a nu lăsa pământul românesc de izbelişte.
Una dintre cele mai mari satisfacţii este aceea că a sporit în mod constant nivelul cantitativ şi calitativ al producţiilor, ceea ce a condus la dobândirea curajului de a extinde dimensiunea fermei. Astăzi, suprafaţa de teren aflată în exploatare este de peste 20 de ori mai mare, faţă de cea iniţială, tânărul fermier putându-se mândri cu faptul că se află în rândul celor care au introdus anumite elemente de modernitate în agricultura din zonă.

cultura grau 2_b

De la primele 7 hectare…

”Preocuparea de a face ca pământul românesc să rodească şi, de fapt, legătura profundă cu câmpul le am de la bunicii mei, care au fost agricultori. Trecând timpul, aceştia au pierdut din puterea de a munci şi mi-au pus la dispoziţie primele 7 hectare, pe care le-am lucrat în cadrul întreprinderii individuale (II), înfiinţate în anul 2017. De fapt, eu am absolvit Facultatea de Teologie şi sunt preot la mine în localitate, însă, văzând că nu prea avea cine să lucreze pământul din zonă şi neputând îngădui ca tristeţea determinată de acest fapt să brăzdeze cu mult mai adânc sufletul bunicii mele, am hotărât să mă îndrept spre activitatea agricolă. Am fost ajutat şi de familie, iar, după primul an agricol, nivelul recoltei a fost… destul cât să mă bucur că iese ceva de pe urma muncii mele. Dar, cam atât”, îşi amintea Teofil Mihail Saftiuc.

…la primele tractoare

Despre eficienţă, nici nu putea fi vorba, mai ales că lucra fie cu utilaje închiriate, fie apelând la prestatori de servicii. Atunci când a înţeles că alta trebuie să fie abordarea, în toamna anului 2018 a trecut la prima investiţie, achiziţionând un tractor second hand, de la o rudă.
În cei patru ani de activitate, tânărul fermier sucevean a investit în mod constant în mecanizarea agriculturii, de această dată achiziţionând doar produse noi, respectiv trei tractoare, o combină şi mai multe tipuri de utilaje.

Teofil Mihail 1_b

Pentru mine, asocierea cu alţi fermieri reprezintă o prioritate a anului 2021, cu scopul concret de a adapta tehnologia din fermă la coordonatele moderne. Mă interesează agricultura de precizie, deoarece vreau să reduc mult pierderile de pe fluxul de producţie
TEOFIL MIHAIL SAFTIUC
Preot şi tânăr fermier din Suceava

Recolta de cereale a intrat pe lanţul scurt de comercializare

Dacă, la început, recoltele se foloseau pentru consum propriu, inclusiv pentru furajarea animalelor deţinute de către părinţii şi bunicii săi, acum cerealele se livrează către piaţa de profil. ”Practic, aflându-ne, încă, în faza de dotare tehnică a fermei, producţiile agricole sunt destinate valorificării la bazele de cereale din zonă, pentru a obţine fondurile necesare reinvestirii în mijloace moderne de lucru. Neavând cantităţi foarte mari de produse agricole, nu am putut încheia altfel de contracte, însă am fost mulţumiţi de preţurile obţinute de pe piaţa locală. A fost un lanţ scurt, care a funcţionat bine, ajutându-ne reciproc să supravieţuim economic, în condiţiile meteo dificile din ultimii ani”, preciza tânărul fermier.

teofil fermier 2_b

2 planuri mari pentru următorul mandat de fermier

Teofil Mihail Saftiuc este convins că, raportat la calitatea deosebită a resurselor de sol, ritmul dezvoltării exploataţiei sale agricole poate fi mai mare. Tocmai de aceea, pentru următorul său mandat de fermier şi-a stabilit două direcţii prioritare de acţiune:
1. Aderarea la o asociaţie profesională – inclusiv cu scopul continuării investiţiilor pe segmentul de dotare tehnică, dar şi în domeniul tehnologiilor inovative. ”Sunt tot mai convins de faptul că, pentru a realiza ceva notabil, este nevoie de asociere. De unul singur, de exemplu nu poţi să pledezi pentru mai multă corectitudine, în rândul celor implicaţi în lanţul de producţie agricolă. Mă gândesc, de exemplu, la promisiunile care li se fac fermierilor sau la modalitatea de stabilire a preţurilor produselor. De unul singur, dacă intervine ceva incorect, nu prea ai şanse de a îndrepta cumva lucrurile. Însă, o formă asociativă de profesionişti poate reprezenta o forţă şi o voce cu impact şi cu influenţă semnificativă atât în ceea ce priveşte identificarea soluţiilor la diverse probleme, cât şi din perspectiva îmbunătăţirii performanţelor în producţie, prin contribuţia directă la reducerea cheltuielilor şi sporirea recoltelor”, este convins Teofil Mihail.

floare teofil 2_b
2. Realizarea unei ferme zootehnice, pentru valorificarea superioară a producţiei vegetale.
”Pe perioada celui de-al doilea mandat de fermier, doresc să înfiinţez şi o fermă zootehnică, un proiect pentru realizarea căruia mediul asociativ are un rol deosebit, însemnând practic consiliere şi cooperare”, menţiona fermierul sucevean.
În structura de culturi din anul agricol 2021, porumbul ocupă primul loc, cu o suprafaţă de 80 hectare (peste 50% din suprafaţă), fiind urmat de floarea-soarelui (40 ha), iar restul grâu şi plante de nutreţ.

Teofil Mihail si Georgiana Saftiuc 2_b

Soţii Teofil Mihail şi Georgiana Saftiuc

MICII FERMIERI AU NEVOIE DE PIEŢE LOCALE
”Consider că existenţa unei pieţe locale corecte a reprezentat un mare beneficiu şi o excelentă ocazie ca, la nivelul micilor fermieri, să prindă rădăcini conceptul de parteneriat. Cred că satul românesc are nevoie ca piaţa locală să fie încurajată, reprezentând o şansă deosebită de a se face saltul de la ferma de subzistenţă sau de semisubzistenţă către ferma comercială, capabilă să realizeze în mod constant un surplus care să fie valorificat pe piaţă. De fapt, pentru noi, a fost şi, încă, reprezintă cea mai importantă treaptă către dezvoltare”, preciza tânărul fermier Teofil Mihail Saftiuc.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →