Bianca Szekely, evaluator daune Agra Asigurări: „Îmi plac sistemul, metoda şi oamenii” - Revista Ferma
3 minute de citit

Bianca Szekely, evaluator daune Agra Asigurări: „Îmi plac sistemul, metoda şi oamenii”

Bianca Szekely - evaluator Agra Asigurari_b

Bianca Szekely este inginer horticol şi lucrează în domeniu de 16 ani. A început cu producţia de flori, apoi a dezvoltat o afacere în domeniul landscaping-ului, a produs și legume în solarii, deține o pepinieră de plante ornamentale lângă Deva, iar acum s-a orientat spre producţia de căpşuni în solarii. De asemenea, face proiectare și consultanţă în domeniul peisagistic. Pe lângă toate acestea, este şi evaluator de daune pentru Agra Asigurări.

Spune că a ales să cultive căpşuni pentru că poate să încheie recoltatul până începe sezonul de evaluare a daunelor şi astfel poate să le facă pe toate, fără ca aceste activități să se suprapună prea mult.

 

„Trebuie să crezi în metoda de evaluare”

A început colaborarea cu Agra Asigurări în 2017. Bianca auzise deja cu un an înainte să înceapă la Agra Asigurări de postul de evaluator. Asculta poveștile despre acest post și despre modul de lucru cu fermierii frecvent și i s-a părut interesant.

„Eu am venit la Agra pentru că îmi plac sistemul, metoda şi oamenii. Mi se pare foarte corectă metoda. Trebuie să înțelegi și să crezi în metodă, altfel nu poţi să îl ajuți în mod corect pe fermier. Dacă echipa nu ar fi fost OK, probabil nu m-aş fi implicat. În plus, e o activitate care te ajută să acumulezi cunoştinţe noi şi diversificate. În patru, cinci ani, noi am văzut mii de daune şi din fiecare înveţi câte ceva. Toate comparaţiile pentru evaluarea daunei le facem pe fiecare parcelă, pe plante, între cultura dăunată şi cea nedăunată, de aceea ai nevoie de cunoştinţe tehnice, pentru a face diferența între daunele produse de dăunători/boli sau cele provocate de grindină sau furtună”, spune Bianca Szekely.

 

Inspecția câmpului cu dronele

 

Cel mai mult a stat în câmp trei săptămâni, într-o fermă de 15.000 ha şi 1.200 de parcele, cu daune succesive, cu grindină şi furtuni repetate. „La anumite culturi, pe suprafeţe mari, folosim şi drone, ca să vizualizam corect parcelele afectate, dar mergem obligatoriu și în teren. Cu drona poţi să evaluezi doar suprafaţa afectată, nu gradul de afectare a culturii. La daune simple, o echipă de evaluatori poate face şi două sau trei ferme pe zi, dar dacă e o fermă mai mare, putem sta mai multe zile ca să evaluăm o daună”, explică Bianca Szekely.

 

Ce calităţi trebuie să aibă un bun evaluator de daune?

Aceasta consideră că un bun evaluator de daune trebuie să aibă cunoştinţe tehnologice despre culturile pe care le evaluează şi să ştie cum sunt afectate plantele de anumite evenimente care apar, trebuie să fie corect şi să vadă lucrurile logic, să fie deschis să înveţe lucruri noi şi să reacţioneze foarte repede, în funcţie de ceea ce se întâmplă la faţa locului.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →