Berbecuți vânduți ieftin din unele târle, după apariția ciumei caprelor și a oilor: 12-13 lei/kg - Revista Ferma
3 minute de citit

Berbecuți vânduți ieftin din unele târle, după apariția ciumei caprelor și a oilor: 12-13 lei/kg

pesta micilor rumegatoare, Romania, focare
foto: Ferma

Berbecuți vânduți și cu 12 lei/kg, în județul Bihor.

Informații făcute publice de oierul Ionică Sterp, vicepreședinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor, arată că unii crescători de ovine din România își vând berbecuții la prețuri mult mai mici decât până acum. Tranzacțiile au loc în contextul în care în România au fost confirmate, începând cu 19 iulie,  mai multe focare de Pesta Micilor Rumegătoare.

Scăderi de prețuri

Până la apariția Pestei Micilor Rumegătoare ( PMR ), prețul berbecuților destinați exportului depășea 20 de lei/kg. În contextul epidemiologic grav, prețul a scăzut sub 20 de lei/kg. Oierii sunt îndemnați să mai aștepte 2-3 săptămâni și să respecte câteva măsuri sanitare veterinare, ca boala să nu se răspândească în țară.

”Am primit foarte multe mesaje de la unii dintre dvs., și audio, și mesaje scrise, pe care eu la rândul meu le-am trimis la autorități, sunt oameni disperați. Referitor la băieții ăștia care încep să sune după marfă. Unii spuneau pe la Brăila oferă prețul de 15,50 lei/kg, plus TVA.”, a declarat Ionică Sterp, pe grupul de Facebook OVINE – oierit – România

”Poate unul trebuie să-și plătească leasingul la tractor, poate unul nu mai are granule, poate altul nu mai are furaje ce să le dea la miei ăia, înțelegem situația”, a mai spus Ionică Sterp. 

”Au luat și cu 12 lei/kg, în județul Bihor”, potrivit unui mesaj primit de Ionică Sterp în timpul unei transmisiuni live pe grupul menționat mai sus.

Un alt mesaj: ”La noi se încarcă mieii cu 18 lei/kg”.

”Băi oameni buni, voi dați-i cu cât vreți, e marfa voastră. Ei profită de necazul ăsta al nostru.  Țineți încă 2 săptămâni de preț, dacă puteți, o să vedeți că în 2-3 săptămâni, vor veni mai multe vapoare la încărcat”. 

Boala există!
”Legat de pesta asta nenorocită, la început ziceam, bă, o fi, no fi, dar s-a confirmat că chiar există. Nu s-a confirmat faptul cum o ajuns la noi în țară, ancheta e încă în derulare. Mai devreme, mai târziu, cineva trebuie să răspundă de treaba asta, pe noi însă nu ne prea încălzește cu nimic că răspund ei. Economic, o grămadă de firme, o grămadă de producători suferă”

Ciobani, fiți prudenți!

”Foarte mare grijă și cu un cioban dacă vine de la o târlă la alta, fiindcă poate să aducă boala. Domnii care vin în control, și ei, dacă se mută de la o târlă la alta, dacă nu au echipamente corespunzătoare, mai bine să nu intre în fermă. O mașină care nu-i dezinfectată și vine de la unul la altul poate să răspândească boala” a transmis vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →