Beneficiile sistemelor GPS pentru agricultură - Revista Ferma
4 minute de citit

Beneficiile sistemelor GPS pentru agricultură

matrix 570 gps agricultura ghidare si masurare suprafete agricole m Beneficiile sistemelor GPS pentru agricultură

Succesul acestor sisteme este extrem de simplu de explicat: toți agricultorii sunt în căutarea creșterii productivității și a eficienței. Ori, reducerea costurilor și a timpului de lucru, precum și controlul activităților agricole sunt factorii esențiali ai rentabilității și competitivității.

Sistemele GPS pentru agricultură pot fi împărțite în câteva mari categorii, în funcție de operațiile pe care le pot face:

• pentru măsurarea suprafețelor agricole;
• pentru ghidare manuală;
• pentru autoghidare și gestiunea tronsoanelor rampei de erbicidat;
• pentru urmărirea flotei și a consumului de carburant.


Avantajele ghidării agricole prin satelit

• Economie (carburant 3-5%, erbicide și pesticide 3-5%)
• Rapiditatea lucrării
• Calitatea și precizia lucrării

Măsurarea suprafețelor agricole se poate efectua cu sisteme GPS pentru agricultură capabile să colecteze rapid și eficient punctele care descriu perimetrul unei parcele. Măsurarea suprafețelor se poate face în regim automat sau prin colectarea manuală a punctelor care reprezintă colțurile parcelelor. Rezultatele pot fi memorate, exportate către calculator și descărcate pe siteul APIA (declarații subvenții).

Ghidarea manuală se realizează cu sisteme GPS pentru agricultură pornind de la o linie de reper (dreaptă sau curbă) și de la definirea lățimii de lucru a utilajului. În baza acestor parametri, sistemul GPS agricol este capabil să genereze linii virtuale care vor fi urmate de către șofer, menținând utilajul pe o traiectorie precisă și repetabilă, chiar și în condiții meteo dificile (noapte, praf, pantă sau soluri heterogene).

Autoghidarea permite preluarea controlului vehiculului și valorizarea la maximum a GPS-ului agricol. Există trei clase de precizie: Egnos (semnal gratuit, precizie 0-20 cm), corecție Omnistar (semnal cu plată, precizie 5-10 cm) sau RTK (stație de bază, precizie 2-3 cm).

Gestiunea tronsoanelor rampei de erbicidat permite oprirea duzelor în cazul în care se trece deasupra unor porțiuni care deja au fost pulverizate.

Urmărirea flotei și a consumului de carburant. Aceste sisteme permit localizarea în timp real sau conform unui istoric, a mașinilor agricole și a angajaților care le utilizează, de la orice calculator sau telefon conectate la internet. Sunt generate rapoarte privind durata de lucru și consumul de carburant. Consumul de carburant este urmărit de un captator instalat în rezervorul utilajului; în caz de depășire a unui prag de consum, un SMS va fi expediat către persoanele prestabilite.

 

Modele de GPS pentru agricultură

SC Verado SRL comercializează în România echipamente GPS pentru agricultură (ghidare și măsurare, autoghidare, urmărirea flotei și a consumului de carburant). Alte produse: duze și accesorii de pulverizare, echipamente de pulverizare pentru parcele experimentale, umidometre, pH-metre, anemometre etc.

• Soluții complete pentru măsurarea suprafețelor GPS Carto și MagExplorer (receptor dGPS, soft măsurare, cablu descărcare date, soft vizualizare și conversie fișiere). Preț: 399 Euro+TVA
• GPS agricol Centerline 220 – ghidare simplă. Preț: 810 Euro+TVA
• GPS agricol mojoMINI – ghidare și măsurare suprafețe agricole. Preț: 975 Euro+TVA
• GPS agricol Matrix 570 – ghidare și măsurare suprafețe agricole. Înregistrare și export către calculator. Evolutiv – compatibil cu autoghidarea și gestiunea tronsoanelor rampei). Opțional: cameră video. Preț: 1660 Euro+TVA
• GPS agricol TrackGuide – ghidare și măsurare suprafețe agricole. Înregistrare și export către calculator. Evolutiv – compatibil cu autoghidarea și gestiunea tronsoanelor rampei. Preț: 1849 Euro+TVA
• Autoghidare: începând cu 4400 Euro+TVA

Pentru mai multe informații despre produsele și serviciile SC Verado SRL, vizitați siteul www.gps-agricultura.ro sau puteți suna la 0215691428, 0748291609.

Radu DRUȚĂ
VERADO SRL

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →