7 minute de citit

Baza programelor de erbicidare de la BELCHIM

Proman®/Soleto este un erbicid nou care conține noua substanță activă, metobromuron (500g/l). Proman®/Soleto are un spectru larg de combatere, fiind un erbicid selectiv pentru toate varietățile de cartofi. Erbicidul se aplică la începutul primăverii. Metobromuron face parte din clasa ureea și este clasificată în grupa HRAC C2 având un mecanism de inhibare a fotosintezei. Modul de acțiune implică inhibarea transferului de electroni fotosintetici la fotosistem doi (PS II). Există un risc relativ scăzut pentru dezvoltarea de rezistență a buruienilor  la metobromuron. Proman®/Soleto este un un instrument valoros în lupta cu rezistența dezvoltată de buruieni la erbicide din alte grupa chimice.

Potatao 4_b

Proprietăţi fizico-chimice: se prezintă sub formă de suspensie fină, de culoare alb închis cu posibilă tentă maro deschis şi cu miros uşor aromatic.

Mod de acţiune : Proman®/Soleto este un erbicid sistemic care inhibă fotosinteza în buruienile tratate. Se absoarbe prin frunze şi rădăcini, cu acţiune prin contact şi sol, fiind apoi translocat acropetal prin xilem la nivelul punctelor de creştere. Plantele reacţionează după răsărire sau imediat după erbicidare, prin clorozarea şi necrozarea ţesuturilor.

Spectrul de activitate și mod de folosire: Proman®/Soleto se utilizează la culturile şi în dozele conforme cu cele din tabel:

CULTURA

SPECTRU DE COMBATERE

DOZA

Cartof

Buruieni

monocotiledonate și

dicotiledonate anuale

3-4 l/ha

(în funcție de tipul de sol)

Se aplică preemergent de la

plantat la răsărire

(BBCH 00-09).

Floarea-soarelui

Buruieni

monocotiledonate și

dicotiledonate anuale

2-3l/ha

(în funcție de tipul de sol)

Se aplică preemergent

(BBCH 00-08)

Soia

Buruieni

monocotiledonate și

dicotiledonate anuale

2-3l/ha

(în funcție de tipul de sol)

Se aplică preemergent

(BBCH 00-08)

 

 Domeniul de activitate: Combate buruieni graminee anuale cum ar fi: Setaria, Echinochloa, Digitaria și dicotiledonate cum ar fi: Capsella bursa pastoris, Chenopodium, Portulaca, Sonchus, Senecio, Sinapis, Abuthilon ,Amaranthus, Ambrosia, Atriplex, Fumaria, Hibiscus, Polygonum, Solanum, Stellaria, Xanthium etc.

Se vor folosi volume de apă la pregătirea soluţiei de 200-400 l/ha, asigurând o acoperire uniformă.

Momentul aplicarii: se va aplica preemergent, dozele depind de tipul de sol, astfel doza mică se va folosi pe soluri nisipoase. Cele mai bune rezultate se obţin când se aplică pe soluri cu umiditate normală, iar pe cele cu conţinut foarte mare de materie organică eficacitatea poate fi redusă faţă de solurile normale.

 

Condiții de aplicare

Utilizare la cartof: Proman®/Soleto se aplică după plantarea cartofului BBCH00 până la răsărire BBCH09. Volum de soluție: 200 până la 400 l/ha.

Utilizare la floarea-soarelui și soia: Proman®/Soleto se aplică la 4 zile după semănat, la pre-emergența culturii de la stadiul BBCH00 (înainte de germinare) până la BBCH08 (hipocotile şi cotiledoanele pornesc spre suprafața solului). Volum de soluție : 200 până la 400 L/ha.

La floarea-soarelui, sensibilitatea liniilor semincere la erbicide este foarte variabilă. Înainte de orice utilizare a produsului Proman®/Soleto înprocesul de multiplicare, consultați compania de semințe pentru a vă asigura că erbicidul este selectiv asupra formelor parentale.

Numărul maxim de tratamente pe sezon: 1

AdobeStock_169355573_b

Culturi alternative

După o aplicare a unei doze de 2- 4 l/ha Proman®/Soleto, următoarele culturi pot fi înființate cu respectarea restricțiilor:

– cartof: după lucrări de suprafață

– porumb, fasole verde, fasole păstăi şi fasole boabe, mazăre, morcovi: după arat

 

Rotația culturilor

După o aplicare a unei doze de 2- 4 l/ha Proman®/Soleto, este obligatorie o arătură înainte de înființarea culturilor de crucifere sau de sfeclă. Respectaţi o perioadă minimă de 6 luni înainte de plantarea cruciferelor.

Nu plantați legume cu frunze sau cereale în rotație la mai puțin de 120 zile după aplicare.

Celelalte culturi pot fi plantate fără restricții.

În caz de plantare a culturilor de rădăcinoase la mai puțin de 120 zile de la ultima aplicare, nu utilizați părțile aeriene ale acestor culturi pentru hrana animalelor. Nu utilizați subprodusele culturilor de semințe în hrana animalelor şi a oamenilor.

AdobeStock_276042198_b

Tehnica de aplicare: se vor folosi echipamente pentru aplicarea erbicidelor utilizate în mod obişnuit la culturile respective. Se va utiliza volumul de apă recomandat la hectar.

Compatibilitate: Proman®/Soleto este în general miscibil cu alte erbicide sau adjuvanţi. Se recomandă consultarea tabelelor de compatibilităţi şi efectuarea unui test de compatibilitate pentru un amestec nou. De asemenea este recomandată utilizarea integrală a amestecului imediat după pregătire.

Rezultatele obtinute in 2018 in lotul de verificare a eficacitatii erbicidului  Proman®/Soleto  3 l/ha, la cultura de floarea-soarelui vor fi enumerate mai jos. Lotul a fost  amplasat în comuna Sâmpetru de Câmpie, jud .Mureș la  SC Alcrisagro SRL, iar raportul a fost întocmit de dr. ing. POGACIAN  MARIAN și prezentat în cadrul evenimentului de lansare Proman : BELCHIM.Cronologia unui progres. Avem chimie bună cu viitorul – 15 noiembrie 2018, la Clubul Diplomatic din Bucuresti,în fața a peste 150 de invitați din agribusiness.

Locul amplasamentului: Parcela ONISOR, sol Cernoziom levigat, ph 7.0 H % 3.8, argilă 35%, bine aprovizionat în fosfor și foarte bine în potasiu.                                                                                                                                                                 

Hibridul semănat a fost NEOMA, densitate 60.000 bg/ha, data semănatului: 10.04.2018, adancime 3-4 cm.                  

Lucrări de pregătire a patului germinativ: arătura de toamnă + combinator, fertilizat în primăvară, NPK 80-80-0 ppi + N 66 din azotat de amoniu la  BBCH a florii-soarelui  16-18.                                                                                                                                                                                 

 Data tratamentului: 12.04.2018 la BBCH 01                                                                                                      

 Teren cu o îmburuienare foarte mare, la NETRATAT, în special cu : Echinochloa crus- galli ( 30%, 20-25 plante/mp),  Chenopodium album (10-15 pl/mp), Amaranthus retroflexus (8-10 pl/mp),  Xanthium strumarium (10-12 pl/mp), Polygonum  lapatifolium ( 6-8 pl/mp), Sinapis arvensis (6-7 pl/mp), Abutilon theophrasti  (4-5 pl/mp), Stellaria media (10-12 pl/mp), Galinsoga parviflora ( 12-12 pl/mp), etc.

Pentru controlul  buruienilor s-au amplasat  variantele:

V1       NETRATAT

V2        PROMAN/SOLETO  3 l/ha preemergent

Rezultatele au fost următoarele:                                                                                                                                                               

Erbicidul Proman®/Soleto 3 l/ha aplicat preemergent la cultura de floarea-soarelui nu a manifestat nici un simptom de fitotoxicitate în condițiile climatice din luna aprilie 2018, pe solul cernoziom levigat pe care a fost amplasat lotul de verificare.                                                                                                                                 

  1. Erbicidul Proman®/Soleto  3 l/ha a avut o eficacitate bună și mai ales foarte bună asupra spectrului bogat de buruieni existent in lot.                                                                                                                                                
  2. Eficacitate foarte bună  peste 95 – 97 %  control, a avut erbicidul Proman®/Soleto  3 l/ha, asupra speciilor ABUTH,  XANST,  STEME,  POLLA,  GALPA și de peste 90% asupra speciilor : SINAR, CHEAL, iar asupra speciei AMARF peste 80-85 % control.                                                                                                                              
  3. Asupra speciei ECHCG eficacitatea a fost de peste 75% , fiind o specie cu o densitate foarte mare în terenul în care a fost amplasat  lotul. Ca  recomandare, pentru terenurile cu o infestare  excesivă cu această specie se va utiliza un amestec cu un erbicid specific antigramineic cu aplicare în preemergență sau în postemergență timpurie.                                                                                                                                                         
  4. În concluzie putem afirma că utilizarea erbicidului Proman®/Soleto 3 l/ha , aplicat preemergent  constitue  o soluție viabilă putând fi folosit cu succes în controlul  buruienilor din cultura de floarea-soarelui, având o selectivitate și o eficacitate foarte bună asupra marii majorități de specii de buruieni prezente în lotul de verificare.   

                                                      

Principalele avantaje ale erbicidului Proman®/Soleto sunt:

– Eficacitate bună în condiții de secetă datorită modului specific de acțiune;

– Controlul excelent al Ambroziei (Ambrosia artemisiifolia)- buruiană de carantină în România;

– Spectru larg de combatere a buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale;

– Selectivitate excelentă pentru plantele de cultură;

– Compatibilitate ridicată în amestec cu alte erbicide preemergente în vederea combaterii formelor de buruireni rezistente și a problemelor de levigare

– Profil ecotoxicologic favorabil.

Pentru alte detalii, consultați pagina web a companiei https://belchim.ro/ sau apelați cu încredere la specialiștii BELCHIM.

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →