Specialiştii Bayer România au abordat tematici ştiinţifice precum ”Soluţii inovative în tehnologia culturii de cereale păioase: Aviator Xpro şi Atlantis Flex”, ”Utilizarea sustenabilă a fungicidelor în cultura de cereale păioase – perspective, noi reglementări UE”, ”Fusarium sp., o provocare reală an de an. Managementul fuzariozei spicelor în culturile de cereale păioase” sau ”Soluţii inovative în tehnologia culturii de cereale păioase – agricultura de precizie”.
La eveniment au participat peste două sute de fermieri din nord-estul Moldovei, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii publice de profil, cu toţii arătându-se foarte interesaţi de noutăţile prezentate.
Soluţii integrate
”Practic, din punct de vedere juridic, astăzi Monsanto nu mai există, ci doar compania Bayer care, cu o echipă complexă şi completă, promovează două linii de business, respectiv produse de protecţia plantelor şi seminţe sub brandul Dekalb. Această echipă unică interacţionează cu fermierii, care sunt partenerii noştri şi împreună cu care identificăm principalele lor dificultăţi, noi propunând soluţii inovatoare şi eficiente. Este un proces de lungă durată, care se încadrează în ceea ce compania promovează de câţiva ani de zile, respectiv soluţiile integrate. Practic, se porneşte de la sămânţă şi se continuă cu produsele pentru protecţia plantelor, sintetizate chimic şi biologic”, preciza Mihai Gheorghe, director comercial Bayer România, Bulgaria şi Republica Moldova.
Referitor la produsele sintetizate biologic, compania oferă şi o asemenea alternativă, respectiv produse sintetizate biologic, integrate într-un program de protecţie a plantelor şi nicidecum destinate doar agriculturii organice. De asemenea, în contextul soluţiilor integrate, se ajunge până la serviciile personalizate cu Climate FieldView, adică platforma integrată de agricultură digitală.
E nevoie de o reacţie proactivă
În viitorul imediat, inovaţia va juca un rol deosebit în agricultură, deoarece va face diferenţa dintre cei care vor avea performanţă şi cei care nu vor înregistra succes în activitate. Volumul foarte mare de informaţii aflate la dispoziţie şi paşii mari ai schimbărilor vor crea premisele şi necesitatea inovaţiei. ”Schimbările atât de rapide şi de ample din toate sectoarele vor necesita, dacă nu o reacţie, cel puţin o pro-activitate din partea reprezentanţilor tuturor industriilor, inclusiv Agricultura. Ca inovaţii propuse pentru anul 2020 în cultura de cereale păioase, trebuie amintite portofoliile de servicii şi de produse de protecţie a plantelor. Ca produse, vorbim despre Aviator Xpro, un fungicid de nouă generaţie, şi de erbicidul Atlantis Flex”, menţiona Sorin Daraban, Marketing Operations Manager Bayer.
Aviator XPro este un produs sistemic cu acţiune fungicidă pentru prevenirea bolilor şi protecţia culturilor, având acţiune preventivă şi curativă asupra unei game largi de patogeni, la grâu de toamnă/primăvară, triticale, secară, orz de toamnă/primăvară. Se pot efectua maximum două tratamente pe fiecare ciclu de producţie şi pe an, la un interval de 14 zile între tratamentele succesive. Volumul de soluţie trebuie să fie cuprins între 200 şi 400 l/ha.
Atlantis Flex este un erbicid selectiv pentru combaterea unei game largi de buruieni monocotiledonate anuale şi perene şi a unor dicotiledonate anuale din culturile de cereale. Produsul se aplică în postemergenţă, între fenofaza de trei frunze şi până la apariţia celui de-al doilea nod. Momentul optim de aplicare în relaţie cu dezvoltarea buruienilor este atunci când dicotilele sunt în faza de 2-4 frunze, iar monocotilele anuale şi Apera spica-venti (iarba vântului) sunt înainte de înfrăţire. Volumul de soluţie trebuie să fie cuprins între 200 şi 400 l/ha.
Plusurile platformei digitale
Legat de agricultura digitală, în cadrul Forumului de la Iaşi, organizatorii au dorit să le arate fermierilor plusurile şi beneficiile pe care tehnologiile Bayer le oferă şi pe care le pot regăsi imediat în câmpurile de producţie agricolă. Serviciile Climate FieldView vin în sprijinul fermierilor, ajutându-i să se transpună în mileniul III. Eficienţa în ferme, reducerea costurilor, un management mai simplu şi mai eficient vor fi foarte importante în viitorul apropiat. Cu ajutorul platformei digitale, din confortul fotoliului vor putea fi monitorizate câmpurile mult mai simplu, mai ales în fermele mari fiind foarte dificil să fie luate la picior toate solele. Hărţile NDVI vor putea arăta specific şi punctiform locaţiile unde sunt diverse dificultăţi. După aceste prime semnale, desigur, solele vor trebui vizitate, pentru a se evalua situaţia la faţa locului şi pentru a fi luate cele mai potrivite decizii. ”Când spun că agricultura digitală va aduce eficienţă, înţeleg prin aceasta faptul că, de exemplu, se va putea face o aplicare diferenţiată a fertilizanţilor, în urma cuplării hărţii NDVI cu o hartă a cartării agrochimice, astfel aflând exact nevoia de a ajusta doza de îngrăşământ în funcţie de necesităţi şi fără a risipi. Pasul doi, cu siguranţă, va fi aplicarea diferenţiată a produselor de protecţie a plantelor”, explica Sorin Daraban.
În momentul de faţă, inclusiv agricultura din zona Moldovei a făcut paşi imenşi în ceea ce priveşte tehnologiile şi modul de desfăşurare a activităţilor din producţia agricolă, după cum afirmau specialiştii Bayer. ”}in minte că în urmă cu 20 de ani, climatul economic nu era unul dintre cele mai favorabile, iar accesul cultivatorilor la tehnologii era destul de limitat. Evoluţia în timp se reflectă în nivelul producţiilor, care au crescut semnificativ. Concret, pe plan mondial deţinem un onorant loc 5 la producţia de floarea-soarelui, locul 12 la porumb şi locul 18 la cereale păioase”, menţiona Marian Voicu, director de vânzări pentru regiunea Moldovei.
Mihai Gheorghe: “Practic, din punct de vedere juridic, astăzi Monsanto nu mai există, ci doar compania Bayer care, cu o echipă complexă şi completă, promovează două linii de business, respectiv produse de protecţia plantelor şi seminţe sub brandul Dekalb”.
Sorin Daraban: “Contextul legislativ european va avea un impact dramatic asupra produselor de protecţie a plantelor, deoarece foarte multe substanţe active, dacă nu au fost retrase, atunci vor fi retrase de pe piaţă în viitorul foarte apropiat. Acest normativ european va schimba semnificativ jocurile şi vor rămâne pe piaţă cei mai competitivi producători. Cele două produse Bayer (Aviator Xpro şi Atlantis Flex – n.r.) sunt în concordanţă cu acest context şi, cu siguranţă, pot fi testate astăzi în câmp, pentru a li se vedea performanţele”.
Marian Voicu: “Am ales ca, în cadrul simpozionului realizat împreună cu fermierii cu care colaborăm în zona Moldovei, să dezvoltăm problematici legate de cultura de cereale păioase, în special cea de grâu, fiind o cultură dragă tuturor, care îl însoţeşte pe român şi la bine, şi la greu, o cultură pentru care avem noutăţi deosebite”.
“ÎNTOTDEAUNA AM UTILIZAT PRODUSELE BAYER ŞI MONSANTO”
Pentru mulţi dintre specialiştii Bayer România, începuturile carierei profesionale coincid chiar cu începuturile activităţii unora dintre fermierii prezenţi la evenimentul de la Iaşi. ”Încă de la începutul activităţii din ferma privată pe care o deţin, adică din 2000, colaborez atât cu Bayer, cât şi cu fosta Monsanto. În decursul timpului, am avut diferite suprafeţe cu sămânţă, în funcţie de nevoia din piaţă. Dacă în 2001 începeam cu 150 ha, împărţite în trei culturi, respectiv sămânţă de floarea-soarelui, porumb şi soia, a urmat perioada 2008-2014 când am produs pe 2200 ha sămânţă pentru Monsanto din speciile floarea-soarelui, porumb şi rapiţă. În prezent, avem doar cultura porumbului, producând sămânţă hibridă pe aproximativ 500 ha. Permanent am utilizat produse Bayer, pentru că produsele de combatere, îndeosebi a buruienilor din loturile semincere, au un efect foarte bun, conducând la rezultate deosebite în producţie. Astăzi asistăm la noi etape de evoluţie, inclusiv a provocărilor şi, de aceea, am venit să aflăm noutăţi”, sublinia Vasile Lungu, fondatorul Grupului de Firme ”Domeniile Lungu”, Iaşi.
“AM ALES BAYER ŞI MONSANTO DE LA ÎNCEPUT”
La culturile de porumb şi de floarea-soarelui, România ocupă locul I la nivelul Uniunii Europene, realizând aproximativ 25% din producţie. La cultura de grâu, România ocupă locul al patrulea, acoperind aproximativ 7,3% din producţia europeană de grâne. În România, culturile de porumb, floarea-soarelui, soia şi rapiţă ocupă 89% din suprafaţa cultivată, cu un corespondent de 84-85% din consumul total de produse de protecţie a plantelor din ţară, ceea ce arată valoarea acestor patru culturi. ”Pentru noi este important să menţinem nivelul cantitativ şi calitativ al recoltelor la o cotă înaltă. De aceea, încă de când au intrat pe piaţa din România, am ales Bayer şi Monsanto. Acum, că s-a format o singură entitate, Bayer, pentru noi fermierii poate că este mai bine. Probabil că vor avea o înţelegere mai bună a problemelor din ferme, iar faptul că se oferă soluţii integrate cred că reprezintă cel mai potrivit lucru pentru a ne menţine în topurile internaţionale ale producătorilor agricoli. Anul acesta, provocarea comună va fi să gestionăm bine sănătatea plantelor, deoarece au apărut suficient de serioase pericole nemaiîntâlnite în zona noastră”, sublinia fermierul Aurel Placinschi, din }igănaşi, judeţul Iaşi.
BAYER AGRO METEO
De interes pentru fermieri este şi serviciul Bayer Agro Meteo, un instrument de previziune meteo pentru cinci zile, oferit gratuit, specializat pentru aplicaţii agricole şi disponibil pe website-ul Bayer. Prognoza este calculată cu o precizie de 10 km x 10 km, între altele fiind disponibile informaţii despre temperatură (dimineaţa, după-amiaza, seara şi noaptea), precipitaţii, viteza şi direcţia vântului, umiditatea relativă, temperatura solului, risc de îngheţ la sol, evapotranspiraţia potenţială şi durata de insolaţie.
Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)