Pe 8 septembrie a.c., la Timişoara, aproape o sută de fermieri din vestul ţării au asistat mai întâi la prezentarea câtorva elemente de tehnologie pentru cultivarea rapiţei practicate de fermierii germani, apoi la o prezentare de modă menită să evidenţieze beneficiile produsului Caramba® Turbo asupra rapiţei de toamnă, printr-o asociere ingenioasă a plantelor de rapiţă cu frumoasele modele îmbrăcate în ţinute vestimentare de inspiraţie vegetală.
50% din recolta rapiţei se formează în toamnă
“Atunci când fermierii câştigă, toţi cei care sunt parteneri ai fermierilor au de câştigat
Mircea Chetrone, Director de Marketing al companiei BASF
Rapiţa îşi formează 50% din producţie încă din toamnă, iar cultura este foarte pretenţioasă la tehnologia aplicată în acest sezon, planta tolerând foarte greu buruienile. “La rapiţă, orice element de tehnologie care nu e aplicat în toamnă nu poate recupera pierderile prin aplicarea în primăvară”, spune Mircea Chetrone, Director de Marketing al companiei BASF România.
Cu toate acestea, în România, din suprafaţa totală erbicidată – 30%, doar 10% e tratată în toamnă. De aceea şi producţiile medii obţinute în România sunt mai mici. “În ţările din vestul Europei, randamentele de producţie sunt mult mai mari şi gradul de intensivizare a culturilor este ridicat.
Dacă dorim să obţinem producţiile din Vest, va trebui să investim în toate elementele tehnologice, dar mai ales în asigurarea culturilor pe perioada de iarnă şi în protecţia lor împotriva tuturor factorilor de risc: dăunători, boli, buruieni, temperaturi scăzute, scuturare, frângerea tulpinilor, fenomene pe care trebuie să le evităm printr-o tehnologie şi un management al culturii foarte bine gândite.
Întrucât rapiţa nu tolerează buruienile, recomandăm combaterea lor în primele faze de vegetaţie, când rapiţa nu e dezvoltată prea mult şi afectată deja de îmburuienare, şi în funcţie de fenofaza buruienilor”, ne-a precizat Mircea Chetrone.
Fie este o cultură intensivă, fie nu o mai cultivi deloc!
Potrivit reprezentanţilor companiei, atât în România, cât şi în Germania, evoluţia suprafeţelor de rapiţă este oarecum similară. “Poate că nu ne-am fi gândit acum 5-6 ani că România poate atinge, în urmă cu doi ani, 500 mii de hectare cultivate cu rapiţă. Se pare că în ultimii doi ani, datorită condiţiilor meteorologice, suprafaţa semănată cu rapiţă a scăzut”, a spus Chetrone, accentuând faptul că, spre deosebire de statele din vest, în România gradul de intensivizare a culturii este foarte redus.
“Rapiţa fie este o cultură intensivă, fie nu o mai cultivi deloc. Dacă ar fi să comparăm gradul de intensivizare a culturii, în Germania şi Franţa 95% din suprafaţa cultivată cu rapiţă e tratată cu erbicide, fungicide şi insecticide, iar în Polonia – 90%.
În România, doar 30% din suprafaţă se erbicidează, 30-40% primeşte un erbicid şi circa 60-70% primeşte un insecticid. De aceea şi producţiile medii obţinute în România sunt mult inferioare ţărilor din vestul Europei”, a argumentat acesta.
Regulatorii de creştere se aplică încă din toamnă
Dacă în România, doar 10% din suprafaţa cultivată cu rapiţă se erbicidează în toamnă, în ţările vest-europene nu prea există fermieri care să nu aplice din toamnă cel puţin un fungicid şi un regulator de creştere cu rol în creşterea rezistenţei la iernare, eliminând astfel pierderile din timpul iernii.
“Cea mai mare provocare la cultura rapiţei este ca aceasta să intre bine în iarnă şi să reziste la temperaturile scăzute din sezonul rece, astfel încât în primăvară să-şi poată continua ciclul vegetativ.
Soluţiile noastre pentru cultura rapiţei sunt, în primul rând, erbicidele, pentru a o proteja de buruienile mono şi dicotiledonate: Butisan®, Butisan® Max şi Focus® Ultra + Dash®, urmate de Caramba® Turbo şi Fastac® împotriva Phoma lingam şi, totodată, pentru a aduce rapiţa la intrarea în iarnă într-o poziţie avantajoasă în ceea ce priveşte portul ei şi rezistenţa la iernare, dar şi în combaterea dăunătorilor”, ne-a declarat Marius Farcaş, Regional Sales Manager pentru Banat, Crişana şi Transilvania.
În aceste condiţii tehnologice, prin aplicarea unui produs în toamnă pentru creşterea rezistenţei la iernare, apoi în primăvară, pentru o arhitectură optimă a tufei, apoi la înflorire, cu Pictor®, cultura produce 1,7 tone în plus la hectar.
Pierderi de producţie reduse la jumătate
Lansat în România în toamna anului trecut, produsul Caramba® Turbo şi-a dovedit pe deplin eficienţa în anul agricol 2010-2011. “Fermierii din România care au folosit produsele BASF, nu numai că şi-au acoperit costurile de producţie, dar au avut şi profituri substanţiale.
În general, în funcţie de locaţie, de tehnologia şi de hibrizii folosiţi, tehnologia noastră poată să reducă, în primul rând, pierderile de producţie cu până la 50%, în cazul Caramba® Turbo, iar în cazul produselor din gama AgCelence, cum ar fi Pictor®, acolo putem avea sporuri de producţie care duc hibridul foarte aproape de potenţialul maxim. Astfel am înregistrat sporuri de producţie şi de 22-25%“, ne-a declarat Tiberiu Dima, Country Manager BASF pentru România.
Semănatul tardiv impune folosirea unui regulator de creştere
„În această toamnă ne confruntăm cu o secetă prelungită care a făcut ca suprafeţe mari din cele planificate să nu fie semănate. Caramba® Turbo aduce beneficii şi la culturile semănate în afara epocii optime de semănat, asigurându-i acesteia o bună intrare în iarnă”, ne-a declarat Marius Farcaş.
Cum trebuie să arate o plantă de rapiţă la intrarea în iarnă
• 40-60 plante/mp;
• maxim 2 cm lungime colet;
• 6-10 frunze/plantă şi grosimea bazei tulpinii de 8-10 mm;
• rădăcină pivotantă la circa 20 cm adâncime;
• 1,5-2 g masă uscată pe fiecare plantă.
INFO
CARAMBA® TURBO
Special formulat pentru rapiţă
Caramba® Turbo este primul produs destinat culturii de rapiţă care combină substanţa activă a unui fungicid (Metconazol) cu cea a unui regulator de creştere (Mepiquat clorură).
Aplicare
– toamna – 0,7 litri/ha, când rapiţa are 4-6 până la maxim 8 frunze, pentru creşterea rezistenţei la iernare;
– în primăvară – 1 l/ha, până la începerea alungirii tijei florale, pentru a asigura o arhitectură optimă a tufei şi a reduce riscul căderii.
Produsul se răspândeşte foarte rapid pe limbul suprafeţei foliare la doze diferite de apă, asigurând o mai bună acoperire şi pătrundere în limbul foliar. Odată aplicat, se usucă foarte repede şi are o rezistenţă la ploaie la numai 30 de minute după aplicare. Se poate aplica începând cu temperaturi de circa 5oC.
Beneficii
• Îmbunătăţeşte rezistenţa la iernare prin prin dezvoltarea optimă a rădăcinilor şi coletului.
• Determină atât o masă mai mare de rădăcini, cu un pivot mai puternic, dar şi o asimilare a azotului îmbunătăţită.
• Îmbunătăţeşte arhitectura tufei, determinând o dezvoltare uniformă a tijelor laterale.
• Controlează eficient bolile specifice culturii: Putregaiul alb, putregaiul cenuşiu, alternarioza, făinarea.