În data de 7 martie, la Mediaş, a avut loc cea de-a patra şi ultima etapă regională a Concursului naţional „Poveşti cu vinuri româneşti”, organizat de BASF şi Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR). Concursul, ajuns, anul acesta, la a patra ediţie, susţine producătorii mici şi mijlocii de vinuri din toate zonele ţării. Pot participa producători care exploatează maxim 100 ha, iar fiecare poate înscrie în concurs maxim trei probe de vin care să nu fie mai vechi de trei ani.
Juriul este format din specialişti, membri ai ADAR, pentru fiecare dintre zonele viticole importante din România. În fiecare etapă naţională au fost desemnate câştigătoare câte nouă vinuri, care se vor lupta în finala naţională.
Premiile sunt atractive: anul acesta, BASF oferă câştigătorilor fiecărei categorii premii în valoare de aproape 18.000 de euro, constând, la alegere, în utilaje pentru aplicarea tratamentelor la viţa de vie sau crearea unui website pentru promovarea brandului de vin câştigător la nivel naţional.
La etapa regională de la Mediaş au fost înscrise în concurs 100 de vinuri din Transilvania, Crişana, Banat şi Maramureş. Juriul, condus de Dorin Popa, primvicepreşedinte ADAR şi vicepreşedinte ONIV, a avut o sarcină extrem de dificilă, deoarece majoritatea vinurilor au fost „de aur”, iar diferenţele de punctaj au fost de ordinul sutimilor.
De la prima ediţie a concursului organizat de BASF, în 2016, peste 1.500 de vinuri au fost degustate, atât de către membrii comisiilor de jurizare, cât şi de către invitaţii care au participat la fiecare dintre etape, ne-a spus Robert Băicoianu, director vânzări horticole în cadrul BASF Agricultural Solutions România şi, totodată, iniţiatorul concursului.
VINURI CALIFICATE ÎN FINALA NAŢIONALĂ A CONCURSULUI BASF „POVEŞTI CU VINURI ROMÂNEŞTI 2019”
Pachete de fungicide pentru viţa de vie, la preţuri promoţionale!
Un vin bun se obţine din vie şi struguri sănătoşi. Împotriva manei, în portofoliul BASF există şase produse. Cele mai noi dintre acestea, omologate şi prezente pe piaţa din România din 2018, sunt Delan® Pro şi Soriale® LX.
Împotriva făinării, BASF oferă patru produse, noutatea fiind fungicidul Sercadis® (fluxapiroxad 300 g/l), utilizat deja, cu rezultate foarte bune, de către mulţi viticultori români.
Pentru zona Transilvaniei, anul trecut cea mai mare problemă din plantaţiile de viţă de vie a fost putregaiul cenuşiu, combătut cu Cantus®.
Pentru a ajuta viticultorii în lupta contra manei, făinării sau putregaiului cenuşiu, BASF vine, în 2019, cu patru pachete tehnologice de fungicide pentru viţa de vie la preţuri promoţionale, cu reduceri suplimentare de la 4% până la 6%, comparativ cu preţul individual al produselor.
Crama La Salina a avut anul acesta două vinuri câştigătoare (din trei vinuri înscrise în concurs) în etapa regiunii Transilvania a Concursului „Poveşti cu vinuri româneşti”: Chardonnay 2017 a fost pe primul loc la categoria vinuri albe, iar Pinot Noir 2018 a fost preferatul juraţilor dintre vinurile rose. Chardonnay 2017 a obţinut o medalie de aur şi la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2018.
„Cred că am rămas singura podgorie din judeţul Cluj”, spune inginerul viticol Alin Orian. Podgoria se întinde pe 41 ha, pe care sunt Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Riesling de Rhein, Neuburger, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră. Au început primele replantări în 2012, prin programul de reconversie, şi au finalizat în 2014. După ce a lucrat 18 ani la Jidvei, Alin Orian se ocupă, de doi ani, de plantaţia de viţă de vie de pe Dealurile Durgău, aflată la 100 de metri de Salina Turda. „Anul trecut, la început, au fost ceva ploi, dar am acoperit foarte bine cu tratamentele, n-am avut nici mană, nici făinare. Am lucrat cu Sercadis de la BASF, care este foarte bun împotriva făinării, cu Vivando şi Kumulus, un fungicid de contact, în prima fază, până la înflorit”, ne-a spus Alin Orian.
În jur de 70% din vinurile La Salina sunt albe. Gama premium, care cuprinde şase vinuri, reprezintă cca. 70% din producţie şi se vinde sub brandul ISSA, iar gama de retail, cu numele Satyr, include trei cupaje (alb, rose şi roşu).
„Ne ajută mult zona şi strugurii. Asta a fost ţinta când am plecat la drum, în 2011, să ieşim pe piaţă cu vinuri premium. În 2014, primul an de producţie, am avut 45.000 de litri de vin, iar în 2018, am obţinut 217.000 de litri de vin. Am reuşit, anul trecut, să şi exportăm ceva în Anglia, şi sperăm să ne extindem şi mai mult”, ne-a spus Ovidiu Maxim, manager şi vinificator al Cramei La Salina.
Până acum, au atras peste 500.000 de euro prin fonduri nerambursbile, pentru modernizarea plantaţiei şi a cramei, însă investiţia totală a fost mult mai mare. Din 2014 au dezvoltat şi partea de turism viticol, printr-un restaurant, numit „Sarea în Bucate”, o pensiune şi un centru de echitaţie.
„Anul acesta vrem să facem un nou proiect pentru achiziţia de utilaje, ca să mai înlocuim o parte din forţa de muncă, la desfrunzit şi alte lucrări”, ne-a mai spus Alin Orian. Au, în total, nouă angajaţi permanenţi, plus o echipă de vânzări, iar la cules, care se face manual, angajează până la 50 de zilieri pe zi.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)