Bani pentru BOVINE: Cum obţii un preţ bun şi valorificare sigură? (I) - Revista Ferma
4 minute de citit

Bani pentru BOVINE: Cum obţii un preţ bun şi valorificare sigură? (I)

La finalul anului 2020, în comuna suceveană Moldoviţa, 18 crescători de vaci, preponderent din rasa Bălţată Românească, în mod comun, voluntar şi deschis, au înfiinţat Cooperativa Agricolă ”Bucovineşti”, pentru a le asigura micilor producători servicii în sistem cooperatist şi pentru a construi împreună o afacere integrată, care să fie de durată şi profitabilă pentru fiecare membru cooperator.

Cornel Mortogan ok_b

”Preţul laptelui şi siguranţa valorificării producţiei sunt tot mai şubrezite în ultimul timp, în ţara noastră, şi am considerat că, într-adevăr, a sosit momentul să nu mai căutăm soluţii doar în mod individual, ci în comun. De aceea, ne-am pus în comun resursele şi energia, încercând nu doar să ne salvăm de la faliment, ci, chiar, să dezvoltăm fermele”, preciza Cornel Mortogan, preşedintele Cooperativei Agricole ”Bucovineşti” Moldoviţa.

 

4 asociaţii, un singur scop: venituri sigure şi îndestulătoare

 

Odată definite interesele şi obiectivele comune, cele două cooperative din comuna Moldoviţa au făcut primii paşi concreţi pe linia colaborării dintre ele. Astfel, la finalul lunii ianuarie 2021, o delegaţie comună, constituită din membri ai ambelor cooperative, a fost prezentă la Târgu Neamţ, la sediul Asociaţiei Crescătorilor de Animale ”Operatorul” IA Neamţ, la o întâlnire de pregătire şi consiliere în vederea implementăriii unui proiect de parteneriat pe linia valorificării producţiilor de lapte şi de carne, propus de Asociaţia Crescătorilor de Vaci – Bălţata Românească Tip Simmental (Acvbr Sim), cu sediul în Braşov.

cooperative agricole ok 2_b

”În cadrul celor două cooperative din comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, există membri care fac parte şi din Asociaţia noastră. Sunt oameni pe care i-am ajutat să îşi dezvolte exploataţiile zootehnice, prin includerea lor în Controlul Oficial al Producţiilor de Lapte, astfel atrăgând subvenţii suplimentare în ferme. A crescut atât calitatea muncii domniilor lor, cât şi valoarea genetică a animalelor”, arăta Margareta Mihăilescu, doctor în zootehnie, specializarea Reproducţie şi Ameliorare, cu o experienţă de aproximativ 40 de ani în domeniu şi iniţiator al ACA ”Operatorul IA” Neamţ.

 

Următorul pas: proiectele europene

 

Acum, practic, însăşi ACA Operatorul IA Neamţ parcurge o etapă de consolidare, care seamănă cu ameliorarea din zootehnie. Adică, de la activitatea de atragere a fermierilor în zona performanţei, inclusiv printr-un anumit tip de învăţământ zootehnic pe care l-a desfăşurat la faţa locului, se trece la o altă treaptă. Este vorba despre segmentul de consiliere pentru o mai bună organizare a fermierilor în cooperative care să le permită atât obţinerea unor preţuri mai mari pentru producţiile realizate, cât şi accesarea unor proiecte, chiar şi cu finanţare europeană, pentru valorificarea superioară şi în comun a producţiilor.

 

Oportunităţi concrete de valorificare primară a producţiilor

 

În mod concret, reprezentanţii celor două cooperative sucevene, au fost invitaţi la o întâlnire cu unul dintre fondatorii Asociaţiei Crescătorilor de Vaci – Bălţata Românească Tip Simmental (Acvbr Sim), Zoltan-Jozsef Haller, discuţiile vizând unele oportunităţi concrete de valorificare primară a producţiilor, în cadrul proiectelor naţionale desfăşurate de această asociaţie.

Cooperativa ”Bucovineşti” de la Moldoviţa deţine circa 1000 capete vaci pentru lapte, care pot oferi materie primă suficientă chiar pentru o viitoare făbricuţă proprie de produse lactate.

Până la realizarea investiţiilor în propriile unităţi de abatorizare şi de procesare a laptelui, membrii celor două cooperative sucevene sunt conştienţi că, deocamdată, este prioritar să se facă un pas concret către o mai convenabilă valorificare a laptelui şi a cărnii, prin comercializarea către alţi procesatori.

 cooperative agricole www.pickpik.com_b

Sursa: www.pickpik.com

Află de AICI care sunt cele 3 soluţii pentru ferma de lapte din zona montană!

 

CITIŢI ÎN NUMĂRUL VIITOR

În numărul viitor al revistei, vom prezenta coordonatele concrete ale parteneriatului dintre cele două cooperative sucevene şi ACVBR Sim şi modul în care sunt primite de către fermierii din Moldoviţa noile oportunităţi de valorificare a producţiilor identificate de către conducătorii celor două organizaţii ale crescătorilor de vaci, cu sprijinul ACA ”Operatorul IA” Neamţ, asociaţia care aduce mii de euro în ferme! Cum reuşeşte, aflaţi de AICI!

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →