„Anul acesta am avut condiții deosebite, din cauza bolii limbii albastre. Până la urmă, tot răul spre bine: am adus în expoziție animale care aparțin exclusiv crescătorilor din comuna Băcia. Eu unul sunt mândru, le văd zilnic la pășune, dar aici parcă sunt mult mai frumoase. Oricum duceam tradiția mai departe… Vorbisem cu o firmă să filmăm animalele în mediul lor natural, pe pășune și apoi să proiectăm imaginile, dacă nu ni se aproba aducerea animalelor la expoziție. Sau pur și simplu să punem fotografii cu vacile în fiecare stand!”, spune Sorin Muntean, președintele Asociației Crescătorilor de Animale și Păsări “Bălțata Românească” Băcia, județul Hunedoara.
Și a fost evident pentru toată lumea că Dumnezeu și vremea bună au fost alături de acești crescători inimoși. Soarele a strălucit pe cer în 21 septembrie, chiar dacă întreaga zonă era sub cold galben de ploi și temperaturi scăzute. Mai mult, chiar dacă la această ediție nu s-a putut ține și tradiționalul târg de animale, din cauza restricțiilor sanitar-veterinare, am remarcat afluența de vizitatori veniți să vadă Bălțatele de la Băcia.
În comună mai sunt puțin peste o sută de vaci dar, spune Sorin Munteanu, „a rămas nucleul de bază, de Bălțate una și una, cu care mergem înainte”. Un aspect important mi-a atras atenția în discuția noastră. Faptul că, în ultimul an, mai mulți tineri s-au reîntors în comună și au devenit crescători de vaci, având în prezent animale deosebite, chiar dacă anterior nu au avut tangență cu zootehnia.
„Organizatorii celei de-a XI-a ediții a expoziției de la Băcia – Consiliul local Băcia, Asociația Crescătorilor de Animale și Păsări „Bălțata Românească” Băcia, Direcția pentru agricultură Hunedoara și Asociația județeană a Crescătorilor de Păsări și Animale Hnedoara – au selectat în vederea participării din acest an un număr record de exemplare ale rasei Bălțata Românească din localitate – 32 de capete de bovine. Au fost acordate premii de participare în bani și cereale pentru fiecare crescător prezent la expoziție. S-au acordat și premii speciale și principale, pentru câștigătorii celor trei categorii: vițele, juninci și vaci”, a precizat Alexandru Indrea, președintele Asociației județene a crescătorilor de animale din Hunedoara.
Asociația județeană, împreună cu Proiectul Heifer International România au acordat trei premii speciale, pentru organizarea și susținerea acestui eveniment, primarului orașului Simeria – Emil Rîșteiu, primarului comunei Băcia – Nicolae Panța și președintelui Asociației “Bălțata Românească” Băcia – Sorin Muntean.
Și societatea MCM SanitFarmVet Deva a oferit trei premii speciale, pentru vaca lui Traian Șortan, pentru juninca adusă în expoziție de Zoltan Mărgăi și pentru vițeaua Ligiei Muntean.
Premianții de la Băcia
Câștigătorii din acest an sunt: Eleonora Măgurean din satul Petreni, la categoria vițele, Daniel Suciu din satul Totia, la categoria juninci și Gheorghe Neamțu din satul Băcia, la categoria vaci.
Marele Premiu și titlul de “Miss Băcia 2014” i-a revenit junincii lui Gheorghe Sabău din satul Petreni, cel mai reușit exemplar al rasei Bălțata Românească prezent în expoziție.
Gheorghe Sabău are 64 de ani. A participat la 13 ediții din cele 14 ale expoziției, de la una absentând motivat, pentru că și-a însurat feciorul. Are în gospodărie două vaci și o vițea. Se declară „adeptul consumului de lapte” și este mândru de animalele sale. De la cele două vaci obține peste 40 de litri de lapte zilnic, care asigură un venit suplimentar familiei. Nea Gheorghe mi-a mărturisit, cu lacrimi în ochi, că nu ar renunța la vacile lui nici pentru un milion de euro!
Ca la fiecare ediție, revista Ferma i-a premiat pe câștigători cu câte un abonament anual.