4 minute de citit

BAIA DE FIER. Cântec, joc şi voie bună – tradiţiile oieritului montan, transpuse în dans

O suită de dansuri traditionale specifice coborâtului oilor de la munte, cu asta ne-au încântat privirile şase echipe ale Ansamblului din Baia de Fier. “Ansamblul de la Baia de Fier a dansat pentru dumneavoastră dansuri specifice ciobăneşti, pentru că, de fapt, noi suntem într-o zonă cu tradiţie în creşterea ovinelor. Acestea sunt dansuri ce se joacă la noi, puţin coregrafic şi legate într-o suită ciobănească. S-a înfiinţat şi un festival specific acestei sărbători. In toamnă, când oile coboară de la munte, tinerii se întâlnesc, şi acolo se joacă, se face mămăligă, tocan de oaie şi se consumă produsele obţinute de ciobani pe timpul verii”, ne-a explicat Mirela Drăgănescu, director al Căminului Cultural Baia de Fier şi coordonator al Ansamblului „Liviu Dafinescu”.

Mirela Drăgănescu, Adriana Topoloagă, subsemnata ÅŸi colega mea Denise Nimigean_bDe la stânga la dreapta: Mirela Drăgănescu, Adriana Topoloagă (solistă, are 17 ani şi cântă muzică ciobănească de la 3 ani!), subsemnata şi colega mea Denise Nimigean

Ansamblul a fost înfiinţat în 1991, iniţial sub numele de Ciobănaşul, de către Mirela Drăgănescu împreună cu un inspector teritorial pe atunci de la cultură, Liviu Dafinescu, cel care a fost şi coregraf al asamblului pentru câţiva ani. După decesul său, ansamblul de la Baia de Fier a primit numele acestuia – Liviu Dafinescu. Astăzi coregraf este maestrul Valeriu Saraolu, care este şi coregraful ansamblului profesionist de la Târgu Jiu – Doina Gorjului.
Tinerii din ansamblu participă practic la toate festivalurile la care sunt invitaţi, inclusiv la turnee peste hotare, dar şi la evenimentele zonale. Chiar cu câteva zile înaintea vizitei noastre în comună, la Vaideeni, în Vâlcea, a avut loc tot un festival păstoresc, ajuns la ediţia cu numărul 50, sărbătoare prilejuită de urcatul oilor la munte. Ansamblul din Baia de Fier a evoluat alături de peste 35 de formaţii de dansuri venite din toată ţara.

Tradiţiile oieritului montan, transpuse în dans

Un vis împlinit!
Am întrebat-o pe Mirela Drăgănescu ce simte atunci când îi vede pe copii pe scenă, aplaudaţi şi apreciaţi deopotrivă? “Trăiesc sentimentul că nu am muncit degeaba, că dorinţa mea, încă de când am venit ca director de cămin, aceea de a exista un ansamblu frumos la Baia de Fier, mi s-a împlinit şi iată că l-am menţinut până în ziua de astăzi”, mi-a răspuns coordonatoarea ansamblului.
La Căminul Cultural din Baia de Fier se întâmplă multe alte lucruri frumoase: cursuri de pictură, de dansuri populare – cu acelaşi coregraf al ansamblului, cursuri de artă decorativă, cusături-ţesături, chiar şi canto popular. Există o colecţie muzeală, dar şi o revistă a Căminului Cultural.
„Sunt multe activităţi şi le desfăşurăm cu ajutorul Primăriei, care ne susţine inclusiv cu plata transportului la fiecare deplasare a Ansamblului. Un vis al meu ar mai fi să existe acel muzeu, care deocamdată este numai colecţie muzeală a căminului cultural. Am realizat şi o culegere de strigături şi actualmente lucrez la ceva mai detaliat, deci culeg tradiţie şi folclor din Baia de Fier, pentru că e păcat să se piardă în negura vremurilor”, mi-a spus Mirela Drăgănescu, un om deosebit căruia îi mulţumesc, şi cu această ocazie, pentru efortul neobosit de a menţine vie frumuseţea folclorului şi a tradiţiilor culturale din această zonă.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)Tradiţiile oieritului montan, transpuse în dans_b

Tradiţiile oieritului montan, transpuse în dans_b

Viitor pentru sate_b

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →