Aviputna - uzina de ouă „Din ogradă” - Revista Ferma
9 minute de citit

Aviputna – uzina de ouă „Din ogradă”

aviputna111 m Aviputna - uzina de ouă „Din ogradă”

Această nouă investiție, începută în urmă cu aproape jumătate de an, a fost pusă în operă în urma unui proiect comunitar, în valoare de 1,6 milioane de euro, ce are la bază tehnologia germană Himmel. Bateria de silozuri, dotată cu instalații de curățire, de uscare, de aerare și cu echipamente de automatizare pentru a asigura parametrii optimi pentru păstrarea cerealelor în bune condiții, a fost finanțată în proporție de 50% cu bani europeni și 50% prin participare proprie. 

 “Un produs atât de competitiv cum este oul «Din Ogradă», recent premiat la Bruxelles pentru gust și calitate, reclamă un standard tehnologic ridicat și imperativul de a răspunde exigențelor pieței. În același timp, construirea silozurilor a fost o decizie economică dictată de necesitatea de a stoca cerealele chiar în incinta propriei unități. Silozurile reprezintă un plus în obținerea unui mediu curat, aseptic, de depozitare a hranei pentru păsări. În ciuda unei birocrații sinuoase și uneori descurajante, am reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect, reprezentând un nou efort investițional în tehnologie și în resursa umană”, a declarat dr. Ștefan Balaban, administratorul și fondatorul companiei.

Acesta a continuat spunând că: „Particularitatea societății este că suntem singurii din România și din Europa ca mărime în domeniul creșterii păsărilor la volieră; la noi păsările sunt libere, au un regim preferențial, reușind să excludem aproape în totalitate factorii de stres. Noi preluăm puii de la o zi și-i creștem până la 16 săptămâni în hala pentru tineret înlocuire, după care îi transferăm în halele pentru găini ouătoare. Avem șase spații de producție, unul pentru tineret înlocuire și celelalte cinci pentru găini ouătoare”.

 

Tehnologie de înaltă clasă

Aviputna Golești este deținătoarea unuia dintre cele mai performante centre de colectare și de sortare a ouălor. Întregul flux de producție este automatizat, iar sortarea acestora pe mărimi se realizează cu ajutorul unei mașini specializate MOBA 2500, de ultimă generație, având o capacitate de lucru de 30.000 ouă/oră. Utilajul este echipat și cu o cameră de ovoscopare, unde sunt identificate și înlăturate toate eventualele deficiențe în structura și coaja oului. Operațiunea de ambalare a ouălor se face în cofraje sau casolete adecvate, astfel încât produsele care ajung în marile lanțuri de magazine din țară să se mențină intacte. “Fiind o tehnologie nouă și un ritm de creștere apropiat de mediul ei ontogenetic, pasărea face un ou cu sintezele foarte bine constituite, cu metabolism corect și, astfel, rezultă un produs de calitate. Toate habitatele sunt identice, făcute cu tehnologie Big Dutchman, aplicată de noi încă din anul 2011, incluzând producerea furajelor”, ne-a declarat directorul executiv, dr. Robert Oltenescu, cel care ne-a însoțit în fermă. 

 

O rasă performantă

Materialul genetic procurat direct din străinătate provine din rasa Lohmann Brown Classic, una dintre cele mai robuste și viabile rase de găini, consolidată genetic, ce corespunde parametrilor optimi de sănătate și de productivitate și asigură transmiterea fidelă a caracterelor la descendenți. De asemenea, galinaceele respective au un consum specific de furaje optim și produc ouă de culoare roșie, a căror mărime este relativ constantă. O găină Lohmann Brown Classic realizează aproximativ 310 ouă într-un ciclu de producție, care durează în jur de 70 de săptămâni. Practic, o pasăre Lohmann Brown Classic face un ou la 26 de ore. În condiții optime de creștere și de exploatare, o asemenea găină poate trăi chiar și 15 ani, perioadă în care poate oua și de 1.500 de ori. După ce le scade productivitatea, găinile sunt vândute pe piața liberă. 

 

Program de nutriție cu… soft american

Pentru furajarea optimă a efectivului, Aviputna dispune de o suprafață de circa 300 de hectare, teren preluat în arendă, pentru cultivarea cerealelor care să asigure o parte din baza de nutriție, dar și de un FNC complet automatizat pentru procesarea furajelor. De asemenea, cu ajutorul unui soft american se stabilește un program riguros de nutriția păsărilor și se elaborează rețetele de furajare, în componența cărora intră până în 30% soia, adusă din import și de la un cultivator din Botoșani, apoi grâul, porumbul, uleiul, microelementele, premixurile, calciul și șroturile de soia și de floarea-soarelui. 

 

Modernizare constantă a fermei 

“Societatea noastră a încheiat, în anul 2012, un amplu proces de modernizare în valoare totală de 3.000.000 euro, astfel încât, în prezent, suntem beneficiarii unei tehnologii de creștere la volieră a găinilor și a tineretului de înlocuire unică în România. Am demolat cinci hale cu baterii bune-bunuțe ce mai puteau fi exploatate încă 15 ani, însă nu mai erau conforme cu normele europene. Astfel, a trebuit să o luăm de la zero, să ridicăm și să modernizăm cele șase hale de producție; fiecare au câte 2000 de metri pătrați, cu înălțime mare la coamă, de 4,5 m, specifice pentru creșterea la volieră, care să îi permită păsării să zboare, să fie liberă în acest habitat”, a susținut Ștefan Balaban. 

 

În curând, prima fabrică de îngrășământ bioorganic

Pentru perioada următoare, conducerea companiei intenționează să-și mărească… „ograda”, continuând programul ambițios și costisitor de investiții. „Vrem să ne dublăm capacitatea de producție, să ajungem undeva la 120 de milioane de ouă anual. Din experiența pe care o am de aproape 50 de ani în creșterea păsărilor, modulul optim de producție este de 300 mii de găini ouătoare, dincolo de acest prag intervin factorii de risc, costurile mai mari de producție și de eficiență economică. Apoi, din fonduri proprii am început construcția primei fabrici de îngrășământ bioorganic din România. Grație unei tehnologii japoneze, dejecțiile de pasăre vor fi procesate prin fermentare biologică cu ajutorul unor bacterii din care rezultă un îngrășământ organic granular recomandat în agricultura ecologică. Produsul va fi o noutate absolută pentru piață și va suplini cu succes îngrășămintele chimice. Construcția va fi finalizată în această iarnă și va produce în vară. Efortul investițional, conform proiectului, se ridică la circa 3 milioane de euro”, a precizat fondatorul Aviputna.

 

PNDR nu sprijină marile ferme

Ștefan Balaban și-a exprimat nemulțumirea față de noul Program Național de Dezvoltare Rurală care nu oferă sprijinul necesar marilor unități din agricultură. Iată ce spune administratorul societății: „Avem investiții, însă noul PNDR nu ne ajută cum ar trebui. Nu știu cum este gândită politica agricolă, dar noi, ca unitate mare, beneficiem de numai 30 la sută din fondurile europene în realizarea unor proiecte. Or, noi asigurăm ritmic piața cu ouă și nu micul sau fermierul mediu care deține o microfermă de doar câteva sute sau câteva mii de păsări. Acesta beneficiază de un punctaj superior în evaluarea dosarelor pentru accesarea banilor europeni. Și nu este corect!”

 

Satisfacțiile unui fermier de elită

L-am întrebat pe doctorul Ștefan Balaban ce satisfacții are? Iată ce răspuns am primit: „Cea mai mare satisfacție o am că am dat de lucru la peste 70 de salariați care își câștigă existența de aici, ei și familiile lor. Apoi, în al doilea rând, că suntem o firmă de producție, nu de comerț, care produce circa 60 de milioane de ouă pe an, o cifră impresionantă, care dă mâncare la peste trei… Românii! Și, nu în ultimul rând, produsul muncii noastre este un ou de calitate, recunoscut la nivel continental. Dar aș mai vrea să sublinize un lucru: la noi toată lumea este fruntașă, începând cu directorul executiv, Robert Oltenescu, cu directorul comercial, Ovidiu Avram, cu directorul economic – Marioara Zrahuș și terminând cu toți cei peste 70 de angajați! Nu puteam face performanță fără eforturile acestui minunat nucleu de lucrători!” 

Aviputna Golești este o unitate de producție cu capital integral privat, profilată pe creșterea păsărilor pentru ouă, cu un efectiv de 150 mii găini ouătoare și 100 mii capete tineret de înlocuire. Producția anuală este de circa 58 milioane de ouă. Încă de la înființare, în 1991, și până în prezent, unitatea s-a aflat permanent în top 5 ferme avicole din țară, în ceea ce privește producția de ouă. 

 

 

OUL „DIN OGRADĂ”, PREMIAT LA BRUXELLES

La începutul lunii iunie 2015, a avut loc la Bruxelles decernarea premiilor „Superior Taste”, acordate de International Taste & Quality Institute (Institutul Internațional al Gustului și Calității), cea mai importantă organizație mondială dedicată testării și promovării băuturilor și produselor alimentare de calitate.

Membrii juriului, reprezentanți ai prestigioaselor asociații culinare europene, au apreciat că oul ”Din Ogradă” are ”un gust remarcabil”, și l-au premiat prin acordarea a 2 stele de calitate (din maximum de 3 stele). Aviputna Golești este singura unitate de profil din România care se bucură de recunoaștere internațională.



 

Articol publicat in revista Ferma nr. 22(161) 15-31 decembrie 2015

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →