Avem o rasă agresivă de mană la floarea-soarelui - Revista Ferma
7 minute de citit

Avem o rasă agresivă de mană la floarea-soarelui

„E o problemă ce nu trebuie băgată sub preş. Avem o rasă agresivă de mană la floarea-soarelui. A fost semnalată acum patru ani de zile în Franţa, iar după un an şi în România, undeva lângă Alexandria. Nu a fost băgată în seamă pentru s-a considerat că va fi ceva trecător! Probleme au fost anul trecut de la Constanţa şi până la Dolj, pe toată partea din sudul şi sud-estul României”, a explicat Valentin Mihai, manager de marketing pentru Divizia de Porumb şi Soia, la Corteva Agriscience, pentru România şi Moldova, în timpul unui simpozion de iarnă din luna ianuarie la care au participat fermierii gălăţeni.

Mana floare

Nu există hibrid rezistent genetic la rasa 730

Cea mai bună soluţie de combatere a oricărei forme de mană este, de departe, rezistenţa genetică, spun specialiştii. „Trebuie să aducem această rezistenţă genetică într-un hibrid comercial, dar va dura minim trei-patru ani, cel mai devreme va fi în anul 2023. Nimeni în piaţă nu a scos un hibrid de floare cu rezistenţă genetică la rasa de mană 730. Singura soluţie existentă în piaţă este tratamentul la sămânţă. Compania noastră are în procedură de omologare fungicidul Lumisena™ aplicat pe seminţe cu tehnologie avansată de combatere a manei la floarea-soarelui, ce va fi lansat în Serbia şi Ucraina în acest an agricol, iar în statele UE din 2021. Lumisena™ este un produs special, formulat pentru tratament sămânţă, având ca ingredient activ Oxathiapiprolin, substanţă care, de departe, este soluţia cea mai bună, iar dovada este că celelalte ţări din UE – şi mă refer la Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia, Franţa, unde s-au semnalat aceleaşi probleme legate de rasa de mană 730 -, au dat derogare, exact cum s-a dat la noi la neonicotinoide, de folosire a produsului ca tratament la sămânţă înainte de a trece testele finale de omologare”, a susţinut Valentin Mihai.

Oficial, nu avem atac

Acesta a subliniat faptul că în ţara noastră nu se recunoaşte oficial problema rasei 730 de mană la floarea-soarelui, deşi anul trecut au fost suprafeţe destul de mari infectate. „Fermierii prin organizaţiile profesionale şi prin vocea lor – care ar trebui să fie tot mai puternică la nivelul autorităţilor – nu au reuşit să semnaleze organele competente că România are o problemă reală cu noua rasă de mană 730. Nu putem să dăm vina pe cineva, vina este asumată de toată lumea, pentru că noi nu am transmis informaţia vehement! Când fermierul francez are o problemă, iese în mijlocul Parisului punând presiune pe autorităţi”, a opinat Valentin Mihai.
Sunt foarte multe ferme care au avut probleme cu mana (rasa 730), pentru că au fost condiţiile de aşa natură. „Marea problemă este pentru că virulenţa atacului de anul trecut a fost dată în principal de condiţiile de mediu, la care se adaugă şi rotaţia scurtă a culturii, chiar şi la doi ani de zile, pe care o fac fermierii. Este ştiut că pe locul unde apare mana, timp de şapte ani de zile nu ai voie să mai cultivi floare. Este o măsură de igienă”, a susţinut reprezentantul Corteva.

Tanos® 50 – un fungicid eficace

În momentul de faţă, cultivatorii de floarea-soarelui trebuie să recurgă la limitarea răspândirii infecţiei secundare, pentru că la cea primară nu există decât soluţia genetică. Iar aceasta lipseşte cu desăvârşire! „Sunt semnale potrivit cărora în unele exploataţii agricole s-au înregistrat atacuri agresive de mană, care au afectat culturile în proporţie de până 40-45 la sută. S-a intervenit cu Tanos® 50 WG (în momentul de faţă, singurul fungicid eficient împotriva răspândirii infecţiei secundare de mană) în două aplicări, la 7 zile diferenţă. Fermierii au semănat 60.000 şi au rămas cu 35 de mii de plante recoltabile la hectar, deci producţiile au fost serios dijmuite”, a susţinut Valentin Mihai.

Mihai Valentin_b
Valentin Mihai: „Dacă scenariul de anul trecut se va repeta şi în acest sezon de producţie – şi mă refer aici la condiţii propice de dezvoltare a manei – temperaturi scăzute, precipitaţii abundente, nebulozitate, semănat timpuriu -, cred că circa 40 la sută din suprafaţa de floarea-soarelui din sudul şi sud-estul României va fi compromisă total de mană”.

Porumb_b
SOS! A APĂRUT MANA PORUMBULUI ÎN ROMÂNIA?!

În timpul evenimentului de sală organizat de compania Corteva Agriscience cu fermierii gălăţeni, Valentin Mihai i-a surprins pe cei aproape două sute de participanţi cu afirmaţia, argumentată cu fotografii din câmp, că anul trecut, în România, a fost semnalată mana porumbului, o boală care dacă va fi confirmată de către specialişti, ar putea produce pagube culturilor. „Mana porumbului a apărut sporadic în România. Imaginile pe care vi le prezint sunt de la o fermă din Călăraşi. Însă boala a mai fost semnalată în centrul ţării, dar şi în partea de vest. Mana la porumb nu este o boală specifică zonei noastre de cultură, pentru că ea necesită condiţii speciale de apariţie, adică trebuie să fie precipitaţii abundente (cum am avut anul trecut), temperaturi scăzute, monocultură, resturi vegetale… Dar poate să apară sporadic. E o noutate şi pentru mine. Porumbul are mană!! Publicaţiile de specialitate descriu această mană. În ţările subtropicale e o boală frecventă. Dar a apărut pentru prima oară şi la noi, tocmai de aceea am adus-o în atenţie, pentru că nu este ceva comun. Lumea nu trebuie să se sperie de faptul că avem mană la porumb. Când vreun fermier o vede în lan, să ştie despre ce este vorba; că este mană şi nu altceva. Boala nu o să facă probleme prea mari culturii de porumb”, a precizat specialistul Corteva.

CER DEROGARE PENTRU NEONICOTINOIDE ŞI LA FLOARE

Asociaţia pentru Cultura Florii-Soarelui (ACFS), înfiinţată anul trecut, despre care revista Ferma a scris în premieră, solicită aprobarea tratării seminţelor de floarea-soarelui cu două produse de protecţie a plantelor pe bază de imidacloprid şi tiametoxam, în arealele geografice unde agentul de dăunare Tanymecus dilaticollis Gyll. produce pagube însemnate culturilor.
ACFS a transmis redacţiei Ferma adresa către MADR. Prin vocea autorizată a lui Dumitru Manole, preşedintele Consiliului Director al asociaţiei, ACFS se întreabă de ce din adresele MADR nr. 10091 şi 10092 din 17.01.2020, privind aprobarea tratării seminţelor de porumb cu produsul de protecţie a plantelor Nuprid AL 600 FS şi Cruiser 350 FS pentru protejarea acestei culturi împotriva dăunătorului Tanymecus dilaticollis Gyll, lipseşte cultura florii-soarelui.
„În ultimii ani, din cauza lipsei irigaţiilor şi a schimbărilor climatice, structura suprafeţelor cultivate cu floarea-soarelui în România a crescut simţitor. În anul 2018 s-au cultivat 1.100.000 ha, iar în 2019. 1.300.000 ha, majoritatea suprafeţelor fiind amplasate în arealele geografice din zona de sud-est a României. Dacă luam în studiu arealul geografic al Dobrogei, aici suprafaţa ocupată cu floarea-soarelui, din cauza indicelui de ariditate – cel mai ridicat -, se apropie de 180.000-200.000 ha. Lipsa tratamentului seminţelor de floarea-soarelui premergător semănatului nu poate fi admisă, deoarece, într-o dinamică de 50-60 ani, dăunătorul Tanymecus dilaticollis Gyll. a produs ravagii care au determinat dispariţia suprafeţelor de floarea-oarelui şi, implicit, pierderi însemnate.
În consecinţă, vă rugăm a aproba tratamentul seminţelor de floarea-soarelui cu imidacloprid pentru arealele geografice la care PED este 3-4 ind/mp, şi tiametoxam (8-10 ind/mp). În caz contrar, ne vom asuma riscul unor pierderi uriaşe”, avertizează ACFS.

Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →