3 minute de citit

Avem mai mulţi tineri crescători de Angus!

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Pe 29 septembrie a.c., Ioan Gociman a participat ca speaker la evenimentul “Fermier în Linia Întâi în Transilvania şi Maramureş – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediţii RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum.

 

Vin tinerii în asociaţie!

 

Pentru Asociaţia Aberdeen Angus anul acesta a fost unul foarte bun, dacă ţinem cont de faptul că peste 250 de ferme noi au aderat la această entitate.
„Vorbim despre ferme mici şi medii. Este foarte îmbucurător pentru noi că mai bine de 60% dintre fermele înscrise anul acesta sunt conduse de fermieri tineri. Iată că la nivel naţional se poate da astfel un exemplu”, spune Ioan Gociman.
Asociaţia Aberdeen Angus are peste 1200 de membri care deţin împreună peste 90% din totalul de capete existent la momentul acesta în ţară.

 

Seceta a dus fermele la extreme

 

Marea provocare a agriculturii din acest an, seceta pedologică extremă, nu a ocolit nici fermele de bovine pentru carne. „Din păcate, avem fermieri în Dobrogea sau în Bărăgan, în Călăraşi care, din cauza secetei, din cauza culturilor calamitate au fost nevoiţi să vândă mai bine de jumătate din efectivul de taurine din rasa Aberdeen Angus! În schimb, sunt fermieri în Transilvania, în zona judeţelor Sibiu, Mureş, Alba care au avut producţii foarte bune la porumbul siloz şi vor să îşi mărească efectivele”, spune directorul tehnic executiv al Asociaţiei.

 

Pandemia a crescut costurile

 

Fermele de Angus resimt din plin şi efectele pandemiei de Covid. În funcţie de managementul şi tehnologiile fiecărei ferme, costurile zilnice sunt de la 1,5 euro până la 2,5 euro pe cap de animal, în care înglobăm cheltuielile cu furajarea, intervenţiile veterinare, cu salariile angajaţilor, motorina etc.
Piaţa a fost blocată pentru câteva luni şi încă nu funcţionează normal. Închiderea Horeca a afectat semnificativ livrările de carcase şi produse din ferme. „Pe tot acest lanţ al producţiei, al trasabilităţii au fost afectaţi toţi fermierii pentru că fermele de îngrăşare nu au mai avut unde să vândă carcase în hoteluri, în restaurante sau în cantine. Automat, fermierii au rămas cu efective foarte mari. Va mai dura mult până îşi va reveni complet piaţa”, este de părere Ioan Gociman.

Gociman_1_b
Foto© Ioan Gociman

Seria de Xgrupuri “Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunităţii marilor fermieri RALF, realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România şi CEC Bank. Partener media: Revista Ferma.

 

FERMIERII NOŞTRI ÎN LINIA ÎNTÂI

 

Reprezentanţii noii generaţii de fermieri au un cuvânt greu de spus. Ei sunt viitorul. Cum văd “Fermierii Noştri” agricultura? Click AICI şi citeşte declaraţiilor unor tineri fermieri despre marile provocări din fermele lor în anul agricol 2020!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →