Avem cooperative agricole active în România - Revista Ferma
5 minute de citit

Avem cooperative agricole active în România

cooperative1 m Avem cooperative agricole active în România

O condiție pentru buna funcționare a sectorului agricol este dezvoltarea sănătoasă a cooperativelor agricole. Ele sunt singura alternativă viabilă la situația actuală din agricultura autohtonă.

 

Peste 500 de cooperative funcționale, în 2012 

Recenta criză economică a condus și în țara noastră la dezvoltarea cooperativelor. Din analiza datelor publice și prin verificarea în teren, în anul 2012 au fost identificate 511 cooperative și societăți cooperative cu profil agricol aflate în funcțiune în România. Din totalul de 511, au fost evaluate 284 de cooperative, aproximativ 56% din total. 

Analizând și însumând numărul cooperativelor la nivel național, în funcție de anul înființării, se observă o creștere începând cu anul 2009, când au fost înregistrate 56 cooperative agricole. În anul 2010 a fost un aflux de cooperative înregistrate, ajungând la 81, iar la nivelul anului 2011 existau 54 de cooperative.

Sectoarele de activitate principale ale cooperativelor agricole înregistrate în România sunt de producție (33,89%) și comercializare (41,89%), în timp ce sectoarele minoritare sunt cele de procesare (7,41%) și servicii (4,71%).

Dintre cooperativele agricole analizate, 23% desfășoară activități în producția vegetală și 26%, în cadrul producției animale.

 

Tendința de întinerire a producătorilor agricoli

Totalizând numărul de membri existent pe cele opt regiuni de dezvoltare, s-a ajuns la 23.412 membri cooperatori la nivel național, înregistrând o medie națională pe cooperativă de 85 de membri.

Analizând clasificarea membrilor după dimensiunea exploatației, evidențiind și suprafața medie administrată, se observă că 49,8% sunt agricultori mici, 36,93% sunt agricultori medii și 13,1% sunt agricultori mari. 

Suprafața medie a membrilor cooperatori la nivel național a fost de 4,76 ha pentru micii producători, 147,78 ha pentru cei medii și 665,63 ha pentru agricultorii mari. 

Analizând nivelul educațional al fermierilor înscriși în cooperativele agricole, membri s-au declarat ca: 5,66% fiind fără studii, 28,8% având școala generală, 33,1% cu studii liceale, 23,74% cu studii universitare și 8,7% având absolvite studii post-universitare.

Un element pozitiv înregistrat în cooperativele agricole din România este tendința de întinerire a producătorilor agricoli, știindu-se nivelul ridicat al fermierilor cu vârsta mai mare de 50 de ani. La nivel național, 36,23% dintre membri au între 31 și 40 de ani, 34,4% aparțin categoriei de vârstă 41-50 de ani, iar 11,95% au între 21 și 30 de ani. 14% dintre membri au între 51 și 60 de ani, iar cei de peste 60 de ani reprezintă 3%.

În ceea ce privește numărul de angajați, 30% din cele 284 cooperative agricole analizate au angajați permanenți, 10% au angajați temporari, iar restul de 60% nu au nici un angajat. 

 

Constrângeri în desfășurarea activității

Analizând cele mai serioase probleme și constrângeri în desfășurarea activității cooperativelor agricole din România, 9,62% dintre cooperative au considerat că acestea se datorează numărului limitat de membri; 4% dintre cooperative au invocat drept cauză patronajului limitat sau sfera de acțiune; 6,1% au pus problemele pe seama structurii organizatorice și conducerii slabe; 11,9% sunt cauzate de lipsa competențelor antreprenoriale și manageriale; 41,9% din lipsa finanțării; 20,3% sunt cauzate de tehnologie; 25,9% – din cauza piețelor; 23,8% din lipsa de informării; 17,2% sunt cauzate de condițiile nefavorabile externe și ale mediului de piață; iar 17,4% au menționat alte cauze.

Cooperativele agricole din Romania încurajează asocierea fermierilor, care, prin diversificare și integrare pe orizontală și verticală, beneficiază de posibilitatea procurării inputurilor la prețuri mai scăzute (până la -35%), de aplicarea unei tehnologii performante, de organizarea producțiilor și creșterea lor cantitativă și calitativă, de concentrarea ofertei de produse agricole și a piețelor de desfacere, având ca rezultat creșterea eficienței economice a producătorilor.

 

 

2012 – ANUL INTERNAȚIONAL AL COOPERATIVELOR

Reprezentanții Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (F.A.O.), ai Fondului Internațional de Dezvoltare Agricolă (F.I.D.A.) și ai Programului Alimentar Mondial (P.A.M.) au declarat, la New York, anul 2012 ca fiind „Anul internațional al cooperativelor”.

Cooperativele agricole, în sistemul american, sunt unități de afaceri unice și separate. O întreprindere cooperativă agricolă ce aparține persoanelor care îi folosesc serviciile, controlul său rămâne tuturor membrilor iar câștigurile sunt distribuite membrilor în proporția în care aceștia folosesc serviciile sale.

În agricultura olandeză, ,,fiecare fermier este membru în trei-patru cooperative cu specializare îngustă, cum ar fi: de aprovizionare, de credit, de prelucrarea fiecărui tip de producție. Politica economică a guvernului olandez are în vedere menținerea fermelor familiale și sprijinirea cooperativelor fermierilor, acestea fiind supuse unor impozite mai reduse”. (Alecu I. N. – 2011)

În Italia, unde cooperarea agricolă are o tradiție îndelungată și se află în continuă perfecționare, în ultimii 50 de ani, numărul cooperativelor a crescut de la 2.000 la 20.000. 

Botănoiu D. D. (2011) consideră cooperativele agricole ca fiind prelungirea activităților din exploatațiile agricole ce permit agricultorilor să se apro¬vizioneze în comun cu îngrășăminte, pesticide, materiale și utilaje, depozitarea produselor agricole, precum și transformarea și valorificarea acestora. 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →