Avantajele unui grajd HOERMANN - Revista Ferma
4 minute de citit

Avantajele unui grajd HOERMANN

Factorii de mediu care influenţează producţia de lapte sunt în strânsă legătură cu tehnologia de exploatare şi cu microclimatul din adăposturi. Alimentaţia are un rol esenţial când vorbim de calitate, dar şi de cantitatea de lapte produs de vacile aparţinând unei anumite exploataţii.

HOERMANN_b

Dotaţi adăpostul corespunzător cu frontul de furajare potrivit
Pentru obţinerea unor rezultate pozitive, în desfăşurarea activităţii sale, fermierul trebuie să ofere animalelor o alimentaţie raţională, atât ca tip, nivel, cât şi ca mod de hrănire. Furajarea înseamnă, de fapt, asigurarea animalelor cu necesarul de nutreţuri care conţin toate substanţele ce susţin desfăşurarea în condiţii optime a funcţiilor vitale pentru secreţia laptelui şi, în acelaşi timp, pentru dezvoltarea produsului de concepţie. Crescătorii ar trebui să ţină cont nu doar de cantitatea de energie, dar şi de natura şi compoziţia furajelor care compun raţia, elementele ei nutritive trebuind să satisfacă cerinţele pe care le manifestă organismul bovinelor de lapte. Pentru o furajare complexă şi în acord cu nevoile animalelor, fermierii trebuie să folosească cele mai variate nutreţuri, de origine vegetală, reziduuri industriale, dar şi resurse de completare, cum ar fi substanţele azotate neproteice.
Astfel, încă din momentul proiectării adăpostului, crescătorii trebuie să ţină cont de toate aceste lucruri şi să-şi doteze grajdul corespunzător. Hoermann România vă pune la dispoziţie o gamă largă de fronturi de furajare. Fie că vă doriţi fronturi autoblocante, foarte silenţioase, care se reglează în funcţie de mărimea animalului şi la care uzura este minimă, arcuite, a căror deschidere în partea superioară permite o trecere uşoară a bovinelor, în special a celor cornute, sau fronturi fără fixare, care sunt disponibile de la variante cu una sau două ţevi orizontale, până la cele cu gard transversal înşurubat, care nu permite deplasarea furajelor, indiferent de varianta pentru care optaţi, aceste echipamente vă vor ajuta să obţineţi rezultatele pe care vi le doriţi: animale sănătoase şi producţii de lapte de top.

O gamă largă de adăpători
Adăparea joacă, de asemenea, un rol esenţial în stimularea producţiei de lapte; apa este absolut necesară pentru asigurarea unui metabolism sănătos şi în mod special pentru sinteza laptelui, care are în compoziţia sa un procent foarte ridicat de apă (87%). Cantitatea necesară fiecărei vaci pe timp de 24 de ore diferă în funcţie de hrana consumată, de sezon. Pe timp de vară bovinele, cum e şi firesc, au nevoie de apă în cantităţi mai mari decât în anotimpul rece, iar în funcţie de producţie, vacile cu producţii mari de lapte au nevoie de mai multă apă decât cele cu o productivitate scăzută. ~n raport de hrana consumată, cercetătorii au constatat că pentru 1 kg substanţă uscată din furaje, sunt necesari 4-6 l/apă.
Pentru a vă susţine şi din acest punct de vedere, Hoermann vă oferă o gamă largă de adăpători care prin caracteristicile lor asigură acest proces atât de important. Amintim doar o parte din aceste produse: adăpători din oţel inoxidabil, cu prindere în perete sau în pardoseală, prevăzute cu o gaură de scurgere mare, iar fundul înclinat permite scurgerea rapidă a apei şi auto-curăţarea vanei.
Un alt model preferat de fermieri este adăpătoarea cu protecţie antiîngheţ, robustă, fabricată din fontă emailată cu ventil cilindric. Aceasta a fost gândită pentru montarea în perete sau pe ţeavă, iar debitul de apă poate fi reglat simplu. Ceea ce face ca acest echipament să fie unul solicitat este rezistenţa la îngheţ până la -15 grade Celsius.
Astfel, dacă fermierul este o persoană care are o anumită viziune de ansamblu, pune accentul pe calitate şi investeşte în echipamente care îi vor uşura munca, atunci obţinerea bunăstării şi succesului în afacere sunt garantate.

Text şi foto: Hoermann

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →