4 minute de citit

Aur la Agritechnica

În total, nu mai puţin de 291 de produse şi servicii au fost înregistrate anul acesta în cadrul competiţiei Innovation Award, proces în care au fost implicate 148 de companii din 24 de ţări, ilustrând gradul ridicat de inovaţie în sectorul de tehnică agricolă la nivel mondial. Dar, aşa cum spuneam, numai o singură medalie de aur a fost acordată. Chiar dacă apar foarte multe concepte inovatoare, selecţia juriului este extrem de riguroasă şi, în final, ajung să fie apreciate de către experţi doar acele produse sau concepte cu adevărat deosebite. Iar ultimul cuvânt îl vor avea, desigur, consumatorii finali, care vor valida sau nu aceste inovaţii.

Ovidiu Ranta_b

Un concept inedit
În cazul tehnologiei dezvoltate de către John Deere în colaborare cu Joskin, nici măcar nu putem spune că avem un produs care să fie deja integrat într-un sistem comercial. Aşadar, nu vorbim de un tractor cu o transmisie de acest fel, ci doar de transmisia în sine. Aşa a şi fost înscrisă în competiţia inovaţiilor. „Tema electrificării în agricultură nu este una nouă. Dar această inovaţie aduce în discuţie un concept inedit. Este primul criteriu pentru ca să fie acordată o medalie de aur la Agritechnica. În acest caz, este vorba de o transmisie integrată mecano-electrică, care utilizează practic surplusul de putere generat de către motor în timpul funcţionării în regim normal. Partea mecanică a rămas şi funcţionează în continuare pe sistem oarecum convenţional, dar transmisia aceasta angrenează două generatoare care produc împreună 100 de kilowaţi, iar acest curent generat este condus printr-un sistem la remorcă. În partea din spate avem un motor care pe urmă continuă mecanic antrenarea celor patru roţi”, ne-a explicat Ovidiu Ranta, singurul român care face parte din comisia independentă de experţi desemnată de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) să evalueze inovaţiile de la Hanovra.

Aur la Agritechnica_b

Avantaje multiple
În opinia acestuia, tehnologia dezvoltată de cei doi producători de maşini şi echipamente agricole are foarte multe avantaje. Pe de o parte, din punct de vedere al transmiterii mişcării, lucrurile se îmbunătăţesc foarte mult. Pe de altă parte, transformarea cuplului motor în forţă motoare, de la arborele cotit al motorului până la forţa motoare transmisă pe sol, lucrurile sunt practic multiplicate cu încă patru roţi motoare. „Ar însemna să avem o lăţime foarte mare la pneuri sau o lestare extraordinar de mare a tractorului pentru a putea transmite aceeaşi forţă, ceea ce nu se întâmplă. Şi atunci folosim greutatea materialului transportat pentru a-l lesta şi pentru a transforma cuplul motor în forţă motoare. Pentru că vorbim de capacităţi mari, de peste 20 mc, cum este la o remorcă. Şi mai are un mare avantaj această transmisie, şi anume faptul că acest curent optimizează practic surplusul care nu se foloseşte în transmisia mecanică. Dacă, spre exemplu, în timpul funcţionării motorul generează 150 kW şi folosim doar 70 pentru transmisie, diferenţa este transformată în curent, cu care este propulsată remorca”, remarca specialistul clujean.
De mai bine de 20 de ani, la tractoarele agricole se foloseşte transmisia variabilă, fără trepte, cu schimbarea hidrostatic-mecanică a puterii. Pentru acţionări electrice cu putere mare (ventilator, compresor cu aer comprimat/aer condiţionat etc.), pe tractoare sau diferite dispozitive au fost folosite până acum generatoare suplimentare. Cutia de viteze eAutoPowr pentru noile tractoare mari 8R de la John Deere reprezintă prima cutie de viteze electro-mecanică în care, sub aspect tehnic, se renunţă complet la pompa/motorul hidrostatic(ă), folosindu-se două motoare electrice ca servomotor continuu variabil.

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →