ATENŢIE OIERI! Plante OTRĂVITOARE pe PĂŞUNE! - Revista Ferma
3 minute de citit

ATENŢIE OIERI! Plante OTRĂVITOARE pe PĂŞUNE!

În anii anteriori, mai mulţi crescători de oi au semnalat că, imediat după scoaterea ovinelor la păşune au avut pierderi, foarte probabil prin consumul de plante toxice.
O situaţie similară s-a întâlnit şi în perioadele secetoase din timpul verii când iarba de pe păşune este insuficientă şi uscată, iar unele oi consumă şi plante mai puţin comestibile şi chiar toxice. “Înainte de scoaterea oilor la păşunat, recomand să se inspecteze păşunea şi să se elimine plantele cu potenţial toxic puternic, pentru a evita pierderile sau dereglările aparatului digestiv, urinar şi nervos ce influenţează productivitatea ovinelor şi eficienţa economică”, spune Ioan Pădeanu, prof. ing. Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara, Şef catedră Ovine.

Iată ce plante cu potenţial toxic pentru ovine sunt de evitat!

feriga2017_bFeriga de câmp(Pleridium aquilinum) şi feriga comuna(Dryopteris filix-mass) este foarte răspândită pe dealuri sau la câmpie cu terenuri umede, bogate în siliciu şi ocazional la marginea pădurilor în poieni şi pajişti.(…)Consumul de ferigă în cantităţi mici (sub 1 kg) are un efect benefic având acţiune paralizantă asupra unor paraziţi interni (cestode, trematode etc.) dar consumată cantităţi mai mari determină diaree cu sânge, cistită hemoragică, modificări care conduc la o anemie progresivă. Fânul care conţine peste 20% ferigă de câmp nu se administrează în hrana animalelor.

Cucuta (Conium maculatum) şi cucuta de baltă (Cicuta virosa) sunt plante care vegetează, de asemenea,primăvara foarte devreme prin locuri necultivate pe malul apelor lângă garduri, marginea şanţurilor, mlaştini, păşuni târlite etc., fiind răspândită, pe o arie largă, din zona de şes, deal până în zona de munte. Toate părţile cucutei sunt toxice, în special florile şi seminţele iar toxicitatea nu scade prin uscare sau însilozare. Intoxicaţia cu cucută la ovine se întâlneşte mai frecvent numai primăvara în primele zile de păşunat, când planta este de talie mică, crudă şi suculentă. După e creşte emană un miros neplăcut, şi este ocolită de animale.

branduse2017Brânduşa de primăvară (Colchicum aestivale) şi Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale) creşte mai frecvent pe pajiştile umede din zona fagului şi a molidului fiind catalogate ca cele mai toxice plante din ţara noastră. Brânduşele conţin un alacaloid numit colchicina care este localizată în toate părţile plantei atât în stare verde cât şi uscată. Această toxină provoacă dereglări digestive, tremurături, mers dezordonat, scăderea temperaturii corpului şi în final paralizia centrilor respiratorişi decesul animalului. Cele mai sensibile animale sunt bovinele urmate de ovine şi caprine. Brânduşa de primăvară creşte odată cu iarba, iar până la apariţia florilor se recunoaşte mai greu, frunzele ei (3-4) mai late şi cărnoase fiind confundată cu specii comestibile de iarbă cum ar fi golomăţul.

Ce alte plante toxice pot fi periculoase pentru ovine şi bovine, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2016!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →