3 minute de citit

ATENŢIE FERMIERI! A început Recensământul General Agricol 2020

Pregătirea, organizarea şi efectuarea recensământului se realizează de către Institutul Naţional de Statistică (INS), MADR şi Ministerul Afacerilor Interne, cu structurile teritoriale din subordine, sub coordonarea şi controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

CÂND SE DESFĂŞOARĂ RGA?

Colectarea datelor în teren se realizează între 10 mai şi 31 iulie 2021. În octombrie 2020 s-a desfăşurat o primă etapă – recensământul de probă – în care au fost incluse cca. 4.500 de exploataţii agricole.
În august 2021 va fi efectuată ancheta de control. Procesarea statistică a datelor se va încheia în martie 2022, iar analiza, structurarea şi diseminarea rezultatelor este programată pentru martie – decembrie 2022.

CUM SE DESFĂŞOARĂ RGA?

Colectarea datelor în teren se va realiza de către recenzori, prin interviu faţă în faţă cu capul/şeful exploataţiei agricole sau cu o altă persoană din cadrul acesteia, care poate furniza informaţiile solicitate. Colectarea datelor se face pe baza unui chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil (tabletă).
La recensământ sunt colectate date şi informaţii despre suprafeţele agricole utilizate, efectivele de animale pe specii, adăposturile pentru animale, gestionarea dejecţiilor, persoanele care au desfăşurat activităţi agricole, nivelul de pregătire în domeniul agricol, măsurile de dezvoltare rurală accesate etc..

PERIOADA DE REFERINŢĂ

În cazul efectivelor de animale, fermierii trebuie să declare efectivele deţinute la 31 decembrie 2020.
Pentru suprafaţa şi modul de utilizare a terenului, agricultura ecologică sector vegetal, activităţile agricole şi nonagricole, perioada de referinţă este 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2020, iar fermierii vor declara toate suprafeţele utilizate, nu doar cele pe care le au în proprietate.
La dezvoltare rurală, se declară orice tip de sprijin accesat în ultimii trei ani.
Toate datele sunt destinate doar utilizării de către INS în scopuri statistice şi nu pot servi ca probe în justiţie sau la stabilirea unor drepturi sau obligaţii ale fermierilor, prevede OUG 22/2020 (Art 18, alin. (3)). De asemenea, recenzorii care folosesc datele în alte scopuri vor fi amendaţi cu sume de la 1.500 la 5.000 lei.

OBLIGAŢII ŞI SANCŢIUNI

Şeful exploataţiei agricole are obligaţia să furnizeze recenzorilor date şi informaţii corecte şi complete, să respecte şi să nu obstrucţioneze activitatea recenzorilor şi să prezinte un act de identitate valabil.
Potrivit OUG 22/2020, pentru obstrucţionarea recenzorilor în efectuarea înregistrărilor şi controlului datelor, refuzul de a furniza informaţiile din chestionarul de recensământ, precum şi furnizarea de date şi informaţii eronate sau incomplete, fermierii pot fi amendaţi cu sume de la 1.000 la 3.000 de lei.

STATISTICI ACTUALE
Cele mai recente date statistice despre fermele din România, din anul 2016, arată că suprafaţa agricolă utilizată era de 12,5 mil. ha şi existau 3,422 milioane exploataţii agricole (32,7% din totalul UE28), cu o medie de 3,65 ha/fermă, de 4,5 ori mai mică decât media UE (16,6 ha/fermă).
Click AICI şi vezi ce date vor fi strânse de la fermieri!

un articol de
VIOLETA MÂŢ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →