Pentru mulţi dintre noi, asta s-ar traduce prin oboseală, randament scăzut şi ineficienţă temporară, inclusiv la locul de muncă. Asta ar explica şi starea de latenţă a UNOR funcţionari şi directori ai APIA sau a celor care iau decizii şi fac legea plăţilor europene, în special a celor ce vizează plata unică pe suprafaţă. În fiecare an, aceeaşi poveste. În fiecare judeţ, altă socoteală.
Cu greu găseşti două APIA în ţară care să pună în aplicare aceeaşi faţă a legii. Urmarea se vede mai apoi, când vine momentul plăţii, când unii primesc banii, alţii nu, când unii primesc o explicaţie sau măcar o justificare, în timp ce alţii rămân fără bani şi cu uşa trântită-n nas.
Se vede treaba că nu e vorba doar de astenie. Oricum această afecţiune era doar o încercare de justificare a ineficienţei. Nu căutăm noi scuze dar nici nu facem acuze. Spunem doar că nu e corect şi nici european să te joci cu demnitatea şi cu dreptul omului.
De pildă, în anul 2012, la această oră, sunt foarte mulţi cei care nu ştiu ce lege se aplică, de când şi, mai ales, când îşi vor primi sumele restante pe 2011. Cele pentru care promisiunea de plată e reînnoită cu un tupeu incredibil. Ultima strigare e aprilie…
Pentru suprafeţele de păşunat SAPS-ul din acest an e ca a 5-a roată la căruţă, adică atârnă greu şi încurcă pe toată lumea. Ministerul agriculturii a „rezolvat” problema, prin Ordonanţa de Urgenţă care suspendă aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor. Asta după ce oficiali ai APIA şi ai MADR o dădeau drept sigură.
Ca urmare, şi în acest an concesionarea suprafeţelor de păşunat rămâne la bunăvoinţa absolută a consiliilor locale, iar banii alocaţi din SAPS pentru pajişti ajung oriunde numai în pajişti nu. Asta în majoritatea cazurilor.
Ordinul 37/2012 care aprobă formularul-tip de cerere unică de plată pe suprafaţă pentru anul în curs a apărut pe site-ul Ministerului, însă nu şi pe cel al APIA. Şi oricum, a cam trecut neobservat. Un alt ordin care nu face decât să ne întrebăm după legea cui se acordă plăţile pe suprafaţă?
Şi cum se armonizează legislaţia noastră cu cea europeană, că de te uiţi cu atenţie peste ele nu se prea intersectează…
Pe site-ul APIA, la capitolul Măsuri de sprijin şi IACS – Informaţii pentru fermieri, tronează Campania 2011. De 2012 încă nu se aude nimic. Sau te pomeni că vor fi publicate informaţiile precum se fac şi plăţile, puţin câte puţin şi cu un an întârziere?!