5 minute de citit

Ași la erbicidare: porumbul fără fir de buruiană

cultura de porumb fara fir de buriana 1_b

Multiplele întrebuințări în alimentația omului, a animalelor și ca materie primă pentru o serie de industrii fac din cultura porumbului una dintre cele mai importante specii agricole atât pe plan mondial, cât și național. Însă îmburuienarea culturii poate reduce producția cu peste 80%.

Careu de avantaje pentru combaterea buruienilor

Summit Agro România este una dintre companiile cu un portofoliu complex de erbicide pentru combaterea integrată a buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate din cultura porumbului. În continuare vă prezentăm pe scurt 7 erbicide.

 

1. Click Pro


Click Pro este un erbicid nou în portofoliu, lansat la începutul anului 2020, ce conține două substanțe active: terbutilazin 326 g/litru + mesotrione 50 g/ litru, asigurând un spectru larg de combatere a buruienilor din cultura porumbului.

• Substanța activă terbutilazin face parte din grupa triazinelor, este preluată de buruieni prin rădăcini și frunze, apoi este translocată prin xilem în plantă, acumulandu-se în vârfurile de creștere și frunze. Buruienile se îngălbenesc, apoi se necrozează.

• Substanța activă mesotrione are acțiune sistemică, fiind absorbită prin rădăcină, tulpină și frunze și este translocată rapid în întreaga plantă prin xilem și floem. Acționează prin inhibarea enzimei HPPD, întrerupând sinteza unor compuși (plastoquinona și tokoferol), ceea ce duce la blocarea fotosintezei și a producției de carotenoizi în buruiană.

Are dublă acțiune – peliculară și sistemică. Poate fi aplicat atât preemergent, cât și postemergent.

cultura de porumb fara fir de buriana 2_b

Aplicat în postemergență, produsul asigură o combatere bună a buruienilor monocotiledonate anuale Echochloa crus-galli, Digitaria sanguinalis, Setaria sp. Pentru un control bun al buruienilor menționate recomandăm ca aplicarea să se facă până la stadiul de înfrățire a buruienilor.

Produsul combate și principalele specii de buruieni dicotiledonate întâlnite în cultura porumbului: Amaranthus sp., Chenopodium sp., Xanthium strumarium etc.

În postemergență, produsul poate fi aplicat până la stadiul de 8 frunze ale plantei de porumb, asigurând în acest caz și combaterea buruienilor cu emergență târzie – Abutilon theophrasti, Helianthus annus, Solanum nigrum.

Doza omologată este de 2-2,3 litri/ha. Doza aplicată se stabilește în funcție de gradul de îmburuienare, stadiul de dezvoltare a buruienilor și în funcție de modul de folosire a produsului – singur sau în amestec cu un alt erbicid.

La o îmburuienare ridicată și un stadiu mai avansat de dezvoltare a buruienilor, doza recomandată este de 2,3 litri/ha, iar în amestec cu un alt erbicid se poate utiliza doza de 2 litri/ha.

2. Pledge 50 WP

 

Pledge 50 WP are ca substanță activă flumioxazin 50% și este utilizat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și a unor specii monocotiledonate. Se aplică pelicular, până la răsărirea culturii de porumb și are acțiune reziduală. Nu se amestecă cu alte produse. Se aplică preemergent.

Doza omologată este de 90-120 g/ha în 300-400 litri de apă.

Principalele buruieni combătute: Solanum Nigrum, Amaranthus sp., Chenopodium album, Stellaria media.

3. Ubika


Ubika are ca substanță activă nicosulfuron 40 g/litri și se aplică postemergent pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și perene și a unor buruieni dicotiledonate.

Se poate aplica de la stadiul de 2 până la 8 frunze ale porumbului, în doză de 1-1,5 litri/ha.

Pentru combaterea eficientă a buruienilor, bolilor și dăunătorilor porumbului, recomandăm totodată respectarea rotației culturilor și a asolamentului.

cultura de porumb fara fir de buriana 3_b


4. Assault


Assault are ca substanță activă dicamba 480 g/litri, care este absorbit în plantă prin frunze și rădăcină, cu o translocare foarte rapidă în plantă. Combate buruienile dicotiledonate anuale și perene.

Doza omologată este de 0,6 litri/ha, aplicat atunci când planta de cultură are între 2 și 6 frunze, iar buruienile sunt în faza de 2-4 frunze.

Pentru combaterea Convolvulus arvensis (volbura), se aplică atunci când buruiana are între 5-15 cm înălțime, iar pentru Cirsium arvense (pălămida), atunci când rozeta are un diametru de 10 cm.

 

5. Lancelot Super

 

Lancelot Super este un erbicid sistemic, cu două substanțe active: aminopiralid 30% și florasulam 15%, cu acțiune eficientă asupra buruienilor dicotiledonate anuale și perene: Amaranthus retroflexus, Anthemis arvensis, Brassica oleracea, Cirsium arvense, Galium aparine, Xanthium strumarium etc.

Se aplică în doza de 33 g/ha postemergent, la stadiul de 4-6 frunze ale culturii de porumb, se absoarbe în principal prin frunze, iar secundar prin rădăcini.

6. Arbiter 

 

Arbiter este un erbicid sistemic, ce are ca substanță activă fluroxipir 200 g/litri, ce se aplică post-emergent. Este utilizat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene din cultura porumbului.

Doza omologată este de 1 litru/ha, aplicat de la 3 la 6 frunze ale porumbului.

Este absorbit prin aparatul foliar al buruienilor și translocat în toată planta. Efectul erbicidului poate fi observat la 7-10 zile de la aplicare.

Combate foarte bine Galium aparine (turița), Rubus spp. (mur, zmeur), Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului), Equisetum arvense (coada calului).

7. Barracuda

Barracuda are ca substanță activă mesotrione 100 g/litri și acționează sistemic, cu aplicare în postemergență. Combate buruieni dicotiledonate și unele monocotiledonate anuale.

Doza omologată este de 0,75-1,5 litri/ha, aplicat când plantele de porumb au 2-8 frunze.

Majoritatea buruienilor cu frunză lată sunt sensibile la erbicidul Barracuda, exemplu fiind: Abutilon theophrasti, Amaranthus spp., Ambrozia tifida, Chenopodium spp., Polygonum sp., Xanthium strumarium.

 

un articol de SIGMOND ENDRE, Summit Agro Romania

mai multe pe această temă www.sumi-agro.ro

logo summit 2021

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →