2 minute de citit

ASAS, de acord cu poziţia COPA-COGECA

Într-un comunicat adresat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S.) consideră ca fiind extrem de pertinentă și oportună analiza de impact şi este de acord cu propunerile COPA*COGECA privind interzicerea folosirii insecticidelor neonicotinoide la unele specii de plante agricole.  
Este imperios necesar ca suspendările solicitate să se extindă pentru cel puțin patru sezoane de însămânțare cca. 2 ani pentru culturile de toamnă şi primăvară; perioada solicitată este concordantă cu perioada de resorbție a pandemiei cauzată de COVID-19;

Este imperios necesar să se suspende interdicția de utilizare a insecticidelor neonicotinoide la culturile de plante oleaginoase din speciile rapiță și floarea-soarelui (cu deșeuri de fabricație șroturi superproteice) care, în țara noastră, sunt afectate până la distrugere totală de către speciile de insecte dăunătoare Tanymecus sp„ Opatrum sabulosum, Agriotes sp. ;
Este imperios necesar să se suspende interdicția de utilizare a insecticidelor neonicotinoide pentru cultura de porumb pentru boabe, sorg pentru boabe și culturile corespondente pentru furaj care sunt afectate în aceeași măsură sau chiar mai mare de aceleași specii de insecte dăunătoare”, subliniază documentul citat.

În finalul comunicatului, semnat de preşedintele ASAS, prof. univ Valeriu Tabără, se precizează că “mențiunea din scrisoare: In this context, Copa and Cogeca call upon the Commission to temporarily lift restrictions on the use of plant protection products (PPPs) for nitrogen fixing crops in ecological focus areas, with immediate effect. This approach would allow for stimulation of domestic production of protein crops, soya, peas, beans and lupines on land beyond the areas receiving support in the form of voluntary coupled support trebuie consolidată cu cele trei specii menționate (rapiță, floarea-soarelui şi porumb) și extinsă explicit cu o poziție privind suspendarea interdicției de utilizare a insecticidelor neonicotinoide pentru tratamentul seminței.”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →