Important de precizat că noua lege privește doar laptele și lactatele produse în România, nu și produsele importate. Exact asta critică Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL): „Legea nu se aplică pe produsele importate! Ați mărit costurile procesatorilor români!”
Iată care sunt informațiile obligatorii care trebuie inscripționate pe câmpul vizual („câmp vizual” – toate suprafețele unui ambalaj care pot fi citite dintr -un singur unghi de vedere) al ambalajului în cazul laptelui și lactatelor:
a) denumirea produsului;
b) lista ingredientelor;
c) cantitatea netă;
d) data durabilității minimale sau data limită de consum;
e) condițiile speciale de păstrare și/sau de utilizare;
f) țara de origine și locul de proveniență a laptelui crud materie primă pentru consum;
g) denumirea ambalatorului și marca de identificare;
h) numele, denumirea comercială și adresa procesatorului;
i) declarația nutrițională;
j) conținut de grăsime (procente);
k) procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat.
Aceste informații vor fi completate, după caz, cu prevederile din Regulamentul (CE) 1169 al Parlamentului European și al Consiliului UE din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.
Pentru laptele și lactatele de la alte specii decât de la vaci de lapte, va fi specificată specia de la care provine laptele. De asemenea, vor trebui specificate pe etichetă modificările de compoziție: îmbogățirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conținutului de lactoză prin conversia în glucoză și galactoză.
„Produs natural” și „produs românesc”
Actul normativ adoptat de deputați dă dreptul producătorilor români să înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea „Produs natural” – doar pentru produsele care folosesc în proporție de 100% ca materie primă lapte natural provenit de la vaci, bivolițe, oi și capre, fără a avea în compoziție înlocuitori de lapte sau lapte praf și „Produs românesc” – doar pentru produse 100% din lapte materie primă provenit din fermele din România.
De asemenea, pe eticheta produselor lactate va fi înscrisă, obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma „Conține lapte praf în proporție de __%”. Față de varianta inițială a proiectului de lege, a fost eliminată această prevedere pentru laptele de consum.
Noua lege mai stabilește că etichetele pentru lapte proaspăt de consum și lactate trebuie inscripționate clar și ușor de înțeles, pentru a permite consumatorilor informarea privind originea și trasabilitatea produselor.
Amenzi de 25.000 lei pentru laptele „contrafăcut”
Pentru nerespectarea prevederilor privind inspripționarea amenzile prevăzute de lege sunt de 5.000 lei – 10.000 lei. Acestea cresc de la 15.000 lei la 20.000 lei pentru producătorii care nu trec pe etichetă conținutul de lapte praf sau care pun pe piață drept produse naturale sau românești lactate care conțin și altceva decât lapte produs în România, după caz.
Cel mai mult vor plăti însă cei care „produc, expun spre vânzare și/sau vând lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte”. În aceste cazuri, amenzile sunt de la 20.000 lei la 25.000 lei și retragerea pe timp de 6 luni a autorizației de funcționare. Controalele vor fi făcute de ANSVSA.
Cum va fi controlat laptele din import?
Proiectul adoptat de deputați mai prevede că „desigilarea cisternelor sau containerelor de lapte crud materie primă provenită din schimb intracomunitar se va face de către reprezentanții fabricilor de procesare, în conformitate cu procedurile elaborate de aceștia”, iar medicii veterinari oficiali de la DSV-urile județene vor supraveghea și controla oficial modul în care operatorii realizează controlul laptelui crud materie primă recepționat și vor recolta probe pentru analize de laborator ori de câte ori există suspiciuni sau reclamații cu privire la neîncadrarea în parametrii de siguranță și calitate al laptelui crud materie primă recepționat.
MADR, obligat să finanțeze promovarea consumului
„Ministerul Agriculturi, precum și organizațiile și asociațiile din domeniu vor iniția și finanța campanii de promovare și creștere a consumului de lapte proaspăt pentru consum și produse lactate românești”, mai prevede legea privind etichetarea, fără a detalia însă modul în care MADR va face acest lucru.
Noile reguli au nevoie de acordul CE
După adoptarea legii de către Camera Deputaților, care este for legislativ decizional, ANSVSA va notifica Statelor Membre UE și Comisiei Europene măsurile prevăzute de lege și va specifica motivele care au stat la baza acestora. „Noua lege intră în vigoare în 45 de zile de la comunicarea deciziei din partea Comisiei Europene”, spune textul legii. O decizie favorabilă, se subînțelege. În cazul în care Comisia emite o decizie negativă, documentul ar putea suferi modificări, dacă autoritățile române nu găsesc argumente suficient de convingătoare.
De exemplu, Reg. (CE) 1169/2011 permite ca lista ingredientelor să nu fie înscrisă pe etichetă pentru „brânzeturile, untul, laptele și smântâna fermentate la care nu au fost adăugate alte ingrediente decât produsele lactate, enzimele alimentare și culturile de microorganisme necesare fabricării sau sarea necesară pentru fabricarea brânzeturilor, altele decât cele proaspete sau topite”.
Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 – 30 aprilie 2016