APIA se judecă cu Curtea de Conturi, fermierii se judecă cu APIA - Revista Ferma
12 minute de citit

APIA se judecă cu Curtea de Conturi, fermierii se judecă cu APIA

logo ferma media grup m APIA se judecă cu Curtea de Conturi, fermierii se judecă cu APIA

Curtea de Conturi: Crescătorii de animale cu datorii la stat au păgubit statul cu 48 mil. lei
47,57 mil. lei (cca. 11,3 mil. euro la un curs de 4,2 lei/euro) e paguba produsă statului de crescătorii de bovine și ovine/caprine care au primit plăți naționale directe complementare (CNDP) pentru perioada 2007-2010, deși aveau datorii către bugetul de stat și/sau local la data depunerii cererii de plată, contrar declarației pe proprie răspundere, susține Curtea de Conturi a României în Raportul Special pentru acțiunea „Auditul performanței privind implementarea, administrarea și gestionarea programului de identificare și înregistrare a animalelor și a utilizării bazei de date în acordarea subvențiilor și a altor forme de sprijin din partea statului pentru anii 2007-2010”.

Raportul prezintă concluziile și recomdandările Curții de Conturi după verificările efectuate în perioada februarie – iulie 2011 la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) plus 39 de centre județene APIA.

Procesele verbale întocmite după control de către Curtea de Conturi arată că din cei 47,57 mil. lei (11,3 mil. euro) sumele de bază (subvenții) se ridică la 44,76 mi. lei (10,6 mil. euro), restul fiind majorări și penalități – 2,81 mil. lei (0,6 mil. euro).

Cca. 60% din paguba totală sunt banii pe care Curtea de Conturi consideră că beneficiarii CNDP i-au primit necuvenit în anul în care au mințit privind datoriile la stat, iar restul de cca. 40%, adică 20,25 mil. lei (4,8 mil. euro), sunt banii pe care fermierii i-au încasat în următorii trei ani, în care, conform sancțiunilor prevăzute la art. 121 alin.(2) din OUG 125/2006, act care reglementaeză acordarea CNDP în sectorul zootehnic, respectivii solicitanți nu mai aveau dreptul să primească sprijinul financiar.

Principalii vinovați, potrivit Curții de Conturi, sunt fermierii care au mințit în declarații, Ministerul Agriculturii, care ar fi trebuit să impună prin lege un certificat fiscal, în loc de declarația pe propria răspundere, dar și APIA, care a fost prea tolerantă și nu a controlat suficient solicitanții sprijinului. Pagubele vor trebui însă recuperate de la crescătorii de animale, a decis Curtea de Conturi după finalizarea controalelor.

Câți bani ar trebui să dea fermierii înapoi statului?
Acordarea, autorizarea și plata CNDP în sectorul zootehnic a fost reglementată prin OUG 125/2006, respectiv Ordinele 295/2007, 98/2010, 215/2010, 108/2011 și 165/2011 ale Ministrului Agriculturii.

Lipsa datoriilor la bugetul de stat/local la data depunerii cererii a fost condiție obligatorie pentru acordarea CNDP începând cu 2007, reglementată prin Ord. 295/2007 – comun pentru bovine și ovine/caprine. Ulterior, Ministerul Agriculturii a exclus această condiție la ovine/caprine – în 2010, prin Ord. 98/2010 și la bovine – în 2011, prin Ord. 165/2011.

Art. 121 din OUG 125/21 dec. 2006, aprobată prin Legea 139/21 mai 2007 prevede că „art.(1) Sumele necuvenite acordate sub formă de sprijin se recuperează cu aplicarea dobânzilor și penalităților prevăzute de legislația în vigoare” și „art.(2) Persoanele care, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situații nereale pe documentele de decontare aferente sprijinului financiar prevăzut în prezenta ordonanță de urgență au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de sprijin financiar pentru o perioadă de 3 ani”.

„Datoriile la bugetul de stat sau local pe care le aveau fermierii nu reprezintă nici măcar unu la sută din valoarea sprijinului primit de aceștia, dar sancțiunea vine pentru anul respectiv, plus interdicția de a mai beneficia pe următorii trei ani, ceea ce înseamnă de patru ori suma cuvenită.

În eșantionul controlat de Curtea de Conturi sunt în jur de 47.000 de fermieri care au avut datorii restante la data depunerii cererii, dar prevederea din procesul verbal al Curții de Conturi spune că întrucât s-au constatat persoane care nu au respectat prevederile legale, se extinde controlul la toți cei patru ani de acordare a sumelor și la toți solicitanții de sprijin.

În momentul în care s-ar finaliza controlul pe toți patru anii, cred că peste 600 de mii de exploatații de vaci și de oi dispar. E imposibil, în patru an de zile, să nu-i găsești o rămășiță de datorie de 1 leu pe undeva de care oamenii nu știau când au depus cererea. Dacă voiau să facă un lucru sigur, trebuia să ceară certificat fiscal”, ne-a spus Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

 

APIA se judecă cu Curtea de Conturi

Centrele județene ale APIA se judecă din 2011 cu Camerele de Conturi județene, cu a căror decizie nu au fost de acord, deși au fost obligate să pună în aplicare deciziile de recuperare a banilor de la fermieri, după ce au fost semnate procesele verbale emise de Curtea de Conturi în urma controlului.

„În prima fază, centrele județene APIA au acționat în instanță împotriva procesului verbal al Curții de Conturi, după ce Ministerul Agriculturii a dormit și nu a luat poziție ca să nu se încheie procesele verbale până nu se lămurește cauza, pentru că noi am atras atenția de atunci legat de legalitatea solicitărilor Curții de Conturi”, a precizat președintele FCBR.

Federația a depus încă din 2012 la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă litigiul dintre Curtea de Conturi și APIA, răspunsul primit din partea Comisiei Europene privind nelegalitatea prevederii din ordinul prin care a fost acordat sprijinul, precum și sentințele din cazurile Ungariei și Poloniei, state care au rezolvat problema prin solicitarea de legalitate a ordinului care a stat la baza acordării CNDP la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, care a spus că ordinele nu erau legale.

Totodată, FCBR a cerut și Instanței române să solicite punctul de vedere al Curții de la Haga. „Curtea de Conturi a considerat CNDP ajutor de stat, ori acest sprijin nu este acordat în concordanță cu Ordonanța 14 din 2010 și Legea 74 din 2010, care reglementează ajutoarele de stat, ci este acordat pe Ordonanța 125 din 2006, care reglementează toate plățile directe.

Comisia Europeană spune clar, așa cum apare și în răspunsul la solicitarea FCBR: statul membru poate să introducă anumite clauze de acordare a plăților naționale directe complementare cu condiția să notifice Comisia Europeană despre aceste clauze, lucru pe care statul român nu l-a făcut”, a explicat Claudiu Frânc.

„Din câte știu eu, până acum au mai fost câștigate câteva procese în țară de către centrele APIA, iar trei Instanțe județene, din Călărași, Ialomița și Vaslui, au trimis către Înalta Curte de Casație și Justiție întrebarea prealabilă dacă prevederea din ordinul Ministerului Agriculturii este legală sau nu, ca să putem primi răspunsul mai rapid”, a adăugat acesta.

 

Fermierii se judecă cu APIA

Toma Sterea, fermier din jud. Călărași, ne-a spus că se judecă cu APIA din 2011. „Exploatația o am în comuna Ileana din județul Călărași, dar aveam o amendă rutieră de circa 3 milioane de lei vechi în Urziceni, județul Ialomița, unde aveam eu mutația”. În 2011, a primit de la APIA o notificare de recuperare a sumelor primite pentru 70 de capete de bovine și circa 200 de capete de ovine.

„Eu am dus dovada de unde am exploatația că nu aveam datorii, dar aveam acea amendă la Urziceni. Am primit notificare de la APIA, am făcut contestație, ne-am judecat la Călărași și nu s-a rezolvat nimic și am făcut recurs la București. Subvenția am primit-o până în prezent, nu am avut nici o restricție deocamdată, pentru că suntem încă în faza de proces”, a completat Toma Sterea.

 

FCBR: Fermierii nu au obligații de plată până la finalizarea procesului dintre Curtea de Conturi și APIA

„Cei care au primit notificări de punere în întârziere a recuperării sumelor să nu plătească nici un leu înapoi până când sentința nu rămâne definitivă și executorie într Curtea de Conturi și APIA. Fermierii nu au obligație de plată până când Curtea de Conturi nu câștigă definitiv și irevocabil procesul cu APIA. Abia atunci APIA are oligația și posibilitatea de a se îndrepta împotriva fermierilor pentru recuperarea sumelor.

Și atunci abia fermierul ajunge el în Instanță cu APIA să își dovedească nevinovăția, dacă este obligat sau nu la plată pentru sumele respective. Până nu se încheie toate procesele, care pot dura ani de zile, nici un fermier nu poate fi pus să dea banii înapoi.

Este somat că este în întârziere cu niște recuperări de sume, pe care trebuie să le atace în Instanță, și la primul termen avocatul o să ceară amânarea pronunțării în cauză până când nu rămâne definitivă sentința între Curtea de Conturi și APIA, dar fermierul trebuie să urmeze calea legală de atac în termenul prevăzut de notificările de punere în întârziere primite de la APIA”, a precizat președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

 

APIA Botoșani:1.250 de crescători de animale au primit necuvenit banii

„Până la obținerea unei hotărâri judecătorești irevocabile, APIA Botoșani a avut obligația de pune în aplicare măsurile dispuse de Camera de Conturi Botoșani prin decizia nr. 27 din 13 iulie 2011, care prevede recuperarea sumelor încasate necuvenit de crescătorii de animale care au înregistrat datorii la bugetul local și de stat în anul 2008 la data depunerii cererilor pentru plata primei pe exploatație la specia bovine și a primei pe cap de animal specia ovine/caprine.

Conform Ordinului MADR 295/2007, autorizarea la plată s-a făcut în baza declarațiilor pe propria răspundere, prin care solicitanții menționau expres că nu au datorii la bugetul local și de stat la data depunerii cererii de sprijin, cunoscând prevederile în vigoare privind falsul în declarații. Ordinul Ministerului Agriculturii nu prevede anexarea certificatelor fiscale care să ateste inexistența datoriilor la data depunerii cererilor.

Verificarea veridicității declarațiilor pe propria răspundere a crescătorilor de animale s-a făcut în urma controlului Camerei de Conturi Botoșani. APIA nu are atirbuții conferite de lege pentru a verifica veridicitatea declarațiilor crescătorilor de animale. Acest lucru intră în atribuțiile organelor de cercetare penală, care vor stabili dacă persoanele respective au săvârșit infracțiunea de fals în declarații prevăzută și pedepsită de articolul 292 din Codul Penal.

Din procesul verbal al Camerei de Conturi Botoșani (nr. 27/13 iulie 2011 – n.red.) rezultă că 1.250 de crescători de animale au primit necuvenit banii.

Noi, APIA Botoșani, inițial am dat în judecată Camera de Conturi Botoșani și deocamdată așteptăm finalul procesului. Fără să dea o sentință, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât ca procesul să fie reluat și a returnat dosarul ca judecare de fond la Tribunalul Botoșani, care nu a fost de acord să primească acțiunea și a trebuit să facem acțiune la Curtea de Apel Suceava. Acum așteptăm să fim citați în procesul cu Camera de Conturi”, a explicat Ioan Serediuc, consilier superior APIA Botoșani.

Atât acesta, cât și directorul executiv al APIA Botoșani, Liviu Zaharia, ne-au declarat că au fost efectuate conroale doar pentru anul 2008 și că acțiunile de control nu au fost extinse și la cererile depuse pentru anii 2009 și 2010, în care lipsa datoriilor la stat a fost condiție de eligibilitate pentru acordarea sprijinului către crescătorii de animale.


71 de fermieri din Botoșani – cercetați penal pentru înșelăciune

71 de crescători de bovine și ovine/caprine din județul Botoșani sunt cercetați penal pentru înșelăciune și fals în declarații, după ce au încasat subvenții necuvenite de la APIA pentru anul 2008. „Plângerea a fost făcută de APIA Botoșani, ca urmare a controlului efectuat de Camera de Conturi Botoșani și vizează 1.250 de persoane.

Cercetările se efectuează față de toți, dar față de 71 de persoane, care au sume mai mari de plată, cercetările au fost mai avansate și s-a început urmărirea penală, dar nu a fost finalizată și deocamdată nu au fost trimiși în judecată”, ne-a spus Simion Aurel, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani și citat de Agerpres, fermierii cercetați penal au încasat necuvenit sume cuprinse între 1.485 lei și 22.652 lei, prejudiciul adus bugetului de stat ridicându-se la 275.460 lei.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →