APIA a preluat frâiele plăţilor din bani publici - Revista Ferma
3 minute de citit

APIA a preluat frâiele plăţilor din bani publici

un articol de
DUMITRU NEDELCU

Unele dintre ajutoarele de stat iniţiate de guvernele anterioare ale PSD au fost continuate de Guvernul PNL, dar o modificare s-a produs, totuşi, şi merită semnalată: APIA a revenit în prim-plan, după ce direcţiile agricole căpătaseră un rol semnificativ în distribuirea banilor.

 

De la direcţii, la agenţii

 

Schemele de ajutor de minimis pentru agricultură aprobate şi derulate de guvernele care s-au succedat între ianuarie 2017 şi octombrie 2019 au fost gestionate de direcţiile agricole. De pildă, aplicanţii pentru programele ”Tomate româneşti”, ”Usturoiul românesc” şi cel privind valorificarea lânii au depus documentele necesare la sediile DADR. Aceste programe, mai puţin cel pentru lână, au fost menţinute, cu anumite modificări, de guvernarea instalată cu adevărat în martie 2020, dar noile ajutoare de stat oferite de Guvernul Orban în contextul pandemiei nu au mai fost gestionate de DADR, ci de APIA.

Astfel, sprijinul de la bugetul de stat acordat crescătorilor de bovine (care deţin de la 91 UVM în sus), apicultorilor, crescătorilor de suine şi de păsări, plăţile compensatorii pentru fermierii ale căror culturi agricole (păioase şi rapiţă) au fost devastate de secetă, precum şi banii oferiţi prin Măsura 21 intră în responabilitatea APIA. Exceptând, aşadar, vechile programe moştenite de la echipa Daea, echipa Oros a comutat administrarea noilor programe de la direcţii, la agenţie.

 bani plati apia_b

 

Depolitizare şi reguli clare

 

E bine că derularea schemelor de sprijin financiar a fost trecută în responsabilitatea APIA. Direcţiile agricole sunt subordonate ministerului, care are o conducere numită politic. Prin urmare, direcţiile judeţene sunt conduse în numeroase judeţe de directori care au fost, la rândul lor, numiţi politic. Direcţiile agricole sunt mult mai politizate decât agenţiile judeţene şi centrele locale APIA. Acestea din urmă au, desigur, garniturile lor politice, dar funcţionează după legislaţia europeană. APIA se ghidează după reguli clare, europene, pentru gestionarea banilor publici. E mult mai greu ca un fermier să facă fraude, iar dacă le face, mai devreme sau mai târziu, va plăti, inclusiv cu pierderea libertăţii!

 

CINE A CÂŞTIGAT ŞI CINE A PIERDUT ÎN PANDEMIE?

 

În contextul Măsurii 21, merită semnalat următorul aspect. Producători agricoli oneşti mi-au declarat că în timpul stării de urgenţă din lunile martie, aprilie şi mai au vândut mult mai multă marfă decât în perioadele normale, când nu exista pandemia. A mers piaţa, s-a încins, iar ei au avut câştiguri financiare peste aşteptări. Alţii au pierdut, desigur, dar Măsura 21 nu face nicio diferenţă. Adevărul este că nici nu se poate în România zilelor noastre, unde controlul asupra vânzărilor este precar. Cum să ştii cine a câştigat şi cine a pierdut din cauza pandemiei? Acest lucru este posibil într-o agricultură bine organizată şi fiscalizată, unde este exercitat un control riguros asupra producţiilor şi vânzărilor.

Condiţiile pentru acordarea ajutoarelor prin Măsura 21 au iscat numeroase nemulţumiri. Click AICI pentru a afla cum au negociat fermierii cu MADR cerinţele pentru acest sprijin deosebit de controversat!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →