3 minute de citit

APEL LA MINISTRUL AGRICULTURII: Tratamentul cu INSECTICIDE NEONICOTINOIDE al seminţelor rămâne ULTIMA SOLUŢIE!

neonicotinoide 01 APEL LA MINISTRUL AGRICULTURII: Tratamentul cu INSECTICIDE NEONICOTINOIDE al seminţelor rămâne ULTIMA SOLUŢIE!
canva/NokHoOkNoi de la Getty Images

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) face apel către şeful MADR, Florin Ionut BARBU, dar şi către directoarea Autoritatii Nationale Fitosanitare, Paulina GABOR, privind acordarea unei noi autorizaţii pentru tratamentul seminţelor cu insecticide.

Redăm integral scrisoarea deschisă trimisă de AAC!

“Având în vedere condiţiile pedoclimatice favorabile dăunătorilor din culturile agricole (în special Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp., Ceutorhynchus spp., Chlorops pumilionis, Oscinella frit/Oscinella pusilla şi Aphididae) şi care ameninţă să afecteze în continuare randamentul culturilor agricole şi să penalizeze eforturile fermierilor, cumulat cu impactul negativ asupra veniturilor fermierilor agricoli din România pe fondul efectelor războiului din Ucraina, ne vedem nevoiţi să apelăm din nou la bunăvoinţa domniilor voastre pentru emiterea unor autorizaţii temporare de urgenţă, pe bază de neonicotinoide în vederea utilizării lor ca tratament pentru seminţele care urmează să fie însămânţate în anul 2024, pentru culturile de primăvară.

În această perioadă am consulat şi opiniile unor entomologi din alte state membre şi pe baza liniilor directoare EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization ) ne este indicat faptul că în lipsa unei substanţă de contact/sistemică omologată eficientă în a combate o serie de dăunători care a constituit şi înainte o problemă, dar, odată cu tendinţa de aprobare a unor molecule din ce în ce mai „prietenoase cu mediul” şi tot mai costisitoare, utilizarea tratamentului cu insecticide neonicotinoide al seminţelor rămâne ultima soluţie cu adevărat eficientă în diminuarea intensităţii dăunătorilor, combaterea în vegetaţie a larvelor, ouălor şi fluturilor. În ultimii ani, aceste probleme au limitate datorită folosirii produselor de tipul clotianidin, tiametoxam si imidacloprid, capabile să menţină presiunea sub PED. La ora actuală, din cauza secetei severe, mai apare un fenomen nemaintâlnit până în prezent, modificarea consistenţei sevei plantei, care devine vâscoasă, nu mai circulă, iar produsele aplicate în vegetaţie nu au nici un efect, chiar dacă s-au realizat tratamente repetate.

Transmitem ataşat ghidurile EPPO pentru porumb, Floarea soarelui, şi Sfecla de zahăr.

Solicitarea noastră are în vedere condiţiile specifice ale ţării noastre comparativ cu celelalte state europene, unde nu există aceşti dăunători, sau sunt mult sub pragul economic de dăunare.

Pentru a-şi putea continua activitatea de producţie fără să fie forţaţi să întoarcă suprafeţe importante atacate distruse de dăunători, este necesar ca autorităţile naţionale să ia act de această situaţie, reală şi să-şi ajute fermierii oferind posibilitatea utilizării produselor de protecţia plantelor cele mai adecvate, inclusiv să acorde derogările pentru produsele care se folosesc la tratarea seminţelor încorporate în sol, eliminând aplicările multiple în vegetaţie.

De aceea, vă rugăm insistent să analizaţi informaţiile prezentate şi să dispuneţi adoptarea de urgenţă a tuturor măsurilor legale care se impun pentru ca agricultorii din România să aibă acces la molecule eficiente în protecţia plantelor, disponibile pe piaţa internaţională.”

 

Scrisoarea deschisă este semnată de liderii celor patru organizaţii membre ale AAC.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →