APDRP: Proiectele se depun până la ora 12.00 - Revista Ferma
4 minute de citit

APDRP: Proiectele se depun până la ora 12.00

poza pag 28 m APDRP: Proiectele se depun până la ora 12.00

Agenţia implementează în prezent un sistem electronic de gestionare a cererilor de finanţare, care generează, în mod automat, un bon de ordine alocat solicitantului în momentul în care acesta depune cererea.

Pe baza acestui bon va fi încărcată ulterior Cererea de Finanţare şi se va aloca numărul de înregistrare final al proiectului, însă, în ultima zi de depunere a unei sesiuni de proiecte, la ora 12.00, sistemul de eliberare a bonurilor de ordine se blochează automat, astfel încât după acea oră nu mai pot fi introduse în sistem noi cereri de finanţare.

Pentru sesiunea de depunere în curs, solicitanţii de fonduri europene nerambursabile pentru Măsura 112 – Tineri fermieri sau Măsura 322, componenta d – Refacere şi modernizare infrastructură afectată de inundaţii în 2010 vor trebui să depună proiectele aferente cererilor de finanţare până vineri, 29 iulie 2011, ora 12.00.

 

“Rabla” pentru tractoare are acordul Comisiei

Programul “Rabla” pentru tractoare poate începe, după ce comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a aprobat solicitarea României de a acorda un ajutor de stat pentru înnoirea parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate.

Valoarea primei de casare va fi de maxim 17.000 lei (aproximativ 4.000 euro), cu condiţia ca această sumă să nu depăşească 40% din preţul de achiziţie fără TVA al unui tractor nou.
Maxim trei tichete pentru un tractor nou

O modificare ar putea fi adusă faţă de programul derulat anul trecut, pentru a da posibilitatea celor interesaţi să cumpere un tractor nou folosind până la trei tichete valorice, la fel ca în cazul autoturismelor, dată fiind diferenţa foarte mare între preţul unui tractor şi valoarea primei de casare, anunţa, în toamna anului trecut, ministrul Mediului şi Pădurilor, sub a cărui conducere se derulează Programul.

Acest lucru se va şti, însă, cu siguranţă, când vor apărea normle de aplicare a Programului.
Programul “Rabla” pentru tractoare se va încheia la sfârşitul anului 2013 şi va fi finanţat dintr-un buget de 51 mil. lei (cca. 12 mil. euro).

 

Nu prea avem industrie alimentară

România a rămas în urmă în ceea ce priveşte industria alimentară şi nu a reuşit să intre pe piaţa europeană, deoarece nu a folosit fondurile europene alocate, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Tanczos Barna, în cadrul conferinţei pe tema agriculturii organizate în 14 iulie a.c. de Institutul Bancar Român.

 

Exportăm produse primare

“Exportăm din ce în ce mai mult, însă exportăm produse primare”, a afirmat Tanczos Barna, citat de Agerpres, iar datele Ministerului Agriculturii confirmă acest lucru.

Potrivit acestora, exportul României de produse agroalimentare în ţările intra şi extra comunitare s-a apropiat de 1 mld. euro până la sfârşitul lunii aprilie 2011, însă cei mai mulţi bani au venit din exporturile de porumb (533.306 tone), care au adus României peste 175,6 mil. euro, ţigări de foi, trabucuri şi ţigarete (6.182 tone), pentru care s-au încasat 117,1 mil. euro şi seminţe de floarea soarelui, care au adus încasări de 123,05 mil. euro pentru 229.970 de tone.

 

54 proiecte finalizate pe Măsura 123

Potrivit datelor APDRP, pe Măsura 123, destinată procesării produselor agricole şi forestiere, au fost depuse, de la lansarea PNDR şi până la sfârşitul lunii iunie a.c., 1.242 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 1.264,3 mil. euro, din care 329 proiecte, de 292,1 mil. euro, au fost depuse în sesiunea din acest an, în perioada 1-31 martie 2011.

Din totalul proiectelor depuse, au rămas contractate 498 proiecte, de 508,2 mil. euro (87,4 % din alocare) şi au fost făcute plăţi de 96,3 mil. euro, pentru 209 proiecte.

Până acum au fost finalizate 54 de proiecte, cu valoare publică de 20,1 mil. euro, iar 41 proiecte, în valoare de 37,5 mil. euro, au fost reziliate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →