Aparate de stropit cu compresie de lichid - Revista Ferma
4 minute de citit

Aparate de stropit cu compresie de lichid

Componentele de bază

Aparatul are în componenţă un rezervor din tablă (din cupru, alamă sau oţel inoxidabil (A2), sau din material plastic cu o capacitate totală de circa 16-22 litri, o pompă cu membrană (doar la modelele mai vechi) sau cu piston, prevăzută cu cilindru de egalizare a presiunii şi cu manetă (pârghie) de acţionare, precum şi un furtun de legătură dintre aparat şi lancea de stropit.

Gura de umplere a rezervorului conţine cu o sită de filtrare a impurităţilor mecanice. Capacul este confecţionat din acelaşi material, ca şi rezervorul. Lancea de stropit este prevăzută cu un robinet cu taler de obturare şi cu o pârghie de acţionare (modele mai vechi pot avea şi un robinet de tip vană).

Pompa şi cilindrul de suprapresiune se găsesc în interiorul rezervorului, mai rar în exterior.

Modul de întrebuinţare

Pe piaţă găsim modele care au pârghia (maneta) de acţionare a pompei fie pe partea stângă, fie pe dreapta, astfel că unele dispozitive se pretează mai bine pentru “stângaci”, altele pentru “dreptaci”.

Există fermieri care achiziţionează ambele modele, deoarece aparatul de stropit manual purtat în spate nu presupune un efort în mod uniform al ambelor braţe, cel folosit pentru pompare fiind mai solicitat.

• Reglarea presiunii şi a debitului. Presiunea de lucru recomandată pentru stropirea cu insecticide şi cu fungicide este de 3,0 bari. La aplicarea de erbicide, se folosesc duze cu spectru grosier de picături la o presiune de lucru de un bar, pentru a reduce pericolul de derivă.

O altă posibilitate de reducere a derivei la erbicidare constă în ataşarea unui clopot protector din material plastic pe capul de pulverizare.

Debitul, respectiv doza de lichid aplicate se reglează prin schimbarea mărimii (calibrului) duzei, precum şi prin utilizarea  unor lănci cu două sau cu trei pulverizatoare. Cele mai des utilizate duze sunt cele cu jet conic tangenţial.

Pentru stropire se umple rezervorul cu soluţia de stropit şi se fac câteva pompări cu robinetul închis pentru a crea presiunea de lucru în sistem, după care se trece la stropirea propriu-zisă. Cu o mână se conduce lancea în aşa fel încât să asigurăm o acoperire corespunzătoare a masei vegetale, iar cu cealaltă se acţionează maneta de pompare.

• Direcţia lăncii de stropit se conduce în funcţie de cultura tratată. Astfel, la stropirea viţei de vie, direcţia jetului de picături va fi paralelă cu solul, iar lancea va fi condusă pe direcţie verticală, pentru a acoperi masa vegetală pe toată înălţimea.

La stropitul legumelor de talie mică (salată, morcovi, ridichi, varză) direcţia jetului de picături se orientează în jos, iar lancea va fi dirijată într-un plan orizontal.

Aparatul de stropit purtat în spate cu compresie de lichid se utilizează cu precădere pentru stropirea culturilor legumicole, a viilor şi a pomilor din grădinile populaţiei şi mai rar în fermele specializate care le folosesc cu prăcădere pe cele cu acţionare mecanică.

PRECIZĂRI

– Prin utilizarea alternativă a celor două modele, cu manetă pe stânga sau pe dreapta, se evită suprasolicitarea musculaturii unui singur braţ;

– Presiunea maximă de lucru este de 3-4 bari. Pentru o precizie mai mare la stropit, lăncile pot fi prevăzute cu un manometru care indică presiunea de lucru în intervalul 0-4 bari;

– Dozele de lichid aplicate cu aparatul de stropit purtat în spate sunt cuprinse între 400 şi 1000 litri/ha;  

– Lăncile de stropit cu dimensiune standard au lungime de 40-60 cm. Pentru culturi mai înalte, se pot utiliza lănci telescopice cu o lungime totală de circa 2 m.


DETERMINAREA CANTITĂŢII DE LICHID

• Stropirea de probă. Reglarea dozei de soluţie aplicată se face efectuând o stropire de probă cu apă pe o suprafaţă de 100 mp de teren. Cantitatea de soluţie consumată se determină prin cântărirea aparatului înainte şi după stropire. Raportând valorile obţinute în urma cântăriri la suprafaţa stropită, se calculează doza aplicată în litri/mp, respectiv în litri/ha, prin împărţire la 10.000.

• Butelie de colectare. O altă posibilitate de determinare a cantităţii de lichid consumat constă în ataşarea unei butelii de colectare capătului lăncii, întâlnită şi sub denumirea de butelie de calibrare (Kalibottle).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →