ANUNȚ APIA DE ULTIMĂ ORĂ: CORONAVIRUSUL SCHIMBĂ TOT! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIILE FERMIERILOR PE 2020! - Revista Ferma
5 minute de citit

ANUNȚ APIA DE ULTIMĂ ORĂ: CORONAVIRUSUL SCHIMBĂ TOT! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIILE FERMIERILOR PE 2020!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor şi pentru a minimiza pe cât posibil efectele negative, asupra activităţilor din sectorul agricol, ale răspândirii pe teritoriul României a epidemiei de coronavirus, a instituit o serie de măsuri menite să asigure flexibilizarea şi fiabilizarea interacţiunii cu fermierii.

FERMA v-a informat încă de acum trei săptămâni despre măsurile luate de APIA odată cu instituirea stării de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19. Citiţi DETALII:

CORONAVIRUS shimbă REGULILE: Fermierii NU mai TREBUIE să meargă la PRIMĂRII pentru ADEVERINŢA de SUBVENŢII APIA!

MĂSURI EXTREME la APIA din cauza COVID-19! SUTE DE MII de FERMIERI sunt AFECTAŢI!

OFICIAL. Comisia Europeană a decis PRELUNGIREA cu o lună a termenului pentru depunerea CERERILOR PENTRU PLĂŢI DIRECTE

Astfel, prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 89/03.04.2020, a fost aprobată primirea cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 prin utilizarea aplicaţiei IPA online, mijloacelor electronice de comunicaţii şi sistemului IACS, începând cu data de 06 aprilie 2020.

APIA va gestiona online sau telefonic cererile de plată, deconturile justificative și viza rentierilor agricoli pentru anul 2020

De asemenea, a fost aprobat ca centrele judeţene/locale APIA să primească şi să administreze cererile de plată/deconturile justificative/acorde viza rentierilor agricoli aferente anului 2020 prin utilizarea mijloacelor electronice (telecomunicaţii).

Astfel, documentele care se prezintă la depunerea cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/paşaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit la APIA, de către fermier/rentier, prin mijloace electronice (telecomunicaţii).

Fermierii vor trimite documentele prin e-mail sau APIA le va solicita direct de la Primării sau alte instituții ale statului

Potrivit dispoziţiilor Ordinului MADR 89/03.04.2020, documentele care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziţia solicitanţilor se transmit la APIA, fie de către fermier prin mijloace electronice disponibile sau prin solicitarea online de către centrele judeţene/locale APIA a adeverinţelor privind înscrierea în Registrul agricol şi trimiterea acestora de către Primării pe adresele e-mail ale centrelor judeţene/locale APIA.

Totodată, documentele specifice schemelor de plată pentru sectorul zootehnic (inclusiv Pachetul 8 din Măsura 10) se transmit la APIA, prin mijloace electronice (telecomunicaţii) disponibile, de către fermier sau de către Oficiile judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie (Adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, Adeverinţa care certifică metisul cu rasa de carne, Adeverinţa prin care se confirmă respectarea raportului de maximum 35 femele ovine/caprine neînscrise şi neînregistrate într-un Registru Genealogic la un berbec/ţap cu certificat de origine, Adeverinţă eliberată de Asociaţia care conduce registrul genealogic al rasei solicitate la plata Pachetul 8 din Măsura10).

Documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricolă se transmit la APIA, prin mijloace electronice (telecomunicaţii) disponibile, de către rentier/împuternicit/mandatar/curator sau prin solicitarea online de către centrele judeţene/locale APIA a documentelor la primării (contractul/ele de arendare, adeverinţe de reziliere, adeverinţe de confirmare a suprafeţei totale existente în proprietatea rentierului).

Cererile de plată aferente ajutoarelor de stat şi deconturile justificative privind măsura Măsura 14 Bunăstarea animalelor se transmit la APIA prin mijloace electronice.

Și cererile pentru subvenția la motorină vor fi depuse online la APIA

În ceea ce priveşte Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, Formularul cererii de plată va fi transmis către fermieri prin mijloace electronice de către funcţionarii Centrelor Judetene (CJ) ale APIA.

Depunerea cererilor de plată de către fermieri se va efectua prin mijloace electronice. Documentele aferente cererilor de plată pentru Măsura privind bunăstarea animalelor, documentele aferente Ajutorului de stat în sectorul cresterii animalelor si cele pentru Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură vor fi scanate şi încărcate de către fiecare fermier pe un server extern (FTP) pus la dispoziţie de către APIA, unde vor avea drepturi doar de încărcare.

Fermierii vor crea un director cu denumirea societăţii şi judeţul unde vor încărca formularul de cerere de plată şi documentele aferente perioadei pentru care solicită plată.

Funcţionarii APIA CJ vor avea acces la serverul extern (FTP) şi vor descărca documentele aferente fiecărui fermier. Aceste documente vor sta la baza operării datelor în aplicaţia electronică de gestionare a sprijinului financiar şi efectuării verificărilor administrative ulterioare.

După finalizarea verificărilor administrative şi aprobarea cantităţilor de motorină prin ordin MADR, funcţionarii din cadrul CJ APIA (SMS) vor emite Decizia de plată care va fi transmisă prin mijloace electronice (poşta electronică) fermierilor.

Soft APIA_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →